این را ملک محمد مسعودی، خواننده پیشکسوت موسیقی سنتی و بختیاری میگوید و معتقد است که بسیاری از آثاری که ما هر روز در قالب موسیقی میشنویم تکرار مکررات است.
این هنرمند در گفتوگو با ایسنا و در بیان ویژگیهای موسیقی خلاق به اظهارات زندهیاد استاد حسن کسایی اشاره و اظهار کرد: مرحوم استاد کسایی بهعنوان هنرمندی نامدار، جزو معدود هنرمندان ایران بود که در تمام دایرهالمعارفهای موسیقی جهان از ایشان یاد میشد و این موضوع بهخوبی بیانگر آن است که که ایشان هنرمندی خلاق بود.؛ یکروز که در حضورشان بودیم از ایشان سوال شد که یک اثر خلاقانۀ هنری دارای چه ویژگیهایی است؟ و استاد فرمودند که «اثر هنری خوب و خلاق، پدیدهای است که دیگران از دیدن و شنیدن آن دچار بهت و حیرت میشوند و از انجام آن عازجزند.»
او ادامه داد: براین اساس، آیا آثاری که ما هر روز در قالب موسیقی میشنویم تکرار مکررات نیست؟! و دیگران نمیتوانند مانند آنها تولید کنند؟! متأسفانه کل بدنۀ موسیقی ملی ما دگردیسی بدی یافته و در دالان تقلید مانده است، این درحالی است که موسیقی یک هنر انتزاعی است که اگر درست و صحیح به انجام برسد در تمام زوایای روح انسانها تأثیرگذار است و موجب تفکر خواد شد.
ملک مسعودی سپس تأکید کرد: عزیزانی که به حوزۀ موسیقی وارد میشوند باید ببینند که تا چه زمانی میتوانند در دالان تقلید بمانند؟ اینکه قطعهای را بشنوند و همان را با اندک تغییراتی در نُت ارائه کنند، ماندگار نخواهد بود.
این خواننده پیشکسوت موسیقی سنتی و بختیاری دربارۀ شروط ماندگاری آثار هنری نیز چنین گفت: من چندین سال در خدمت روانشاد استاد فرامرز پایور بودم، ایشان رئیس هنرستان موسیقی بودند و ارکستر ایشان از هنرمندان اصفهان و تهران تشکیل میشد که من نیز در این ارکستر آواز میخواندم. یکروز که ایشان به اصفهان تشریف آورده بودند همین سوال را از استاد پرسیدند که چه اثری میتواند ماندگار باشد؟ ایشان خیلی زیبا فرمودند که «اثر هنری به آن اثری گفته میشود که اولاً اساتید و بزرگان فن قبول کنند که این یک اثر هنری است و دوم اینکه تودۀ عموم نیز آن را قبول کرده و به دفعات بشنوند؛ دراینصورت آن اثر ماندگار خواهد شد.»
او تأکید کرد: اثری که بزرگانِ فن و هنر، آن را بهعنوان یک اثر فاخر قبول نداشته باشند حتی اگر تودههای مردم هم آن را بشنوند و بپسندند، ماندگار نخواهد شد. همانطور که خوانندگان و نوازندگان بسیاری کنسرتهایی برگزار کردند که تماشاگران میلیونی نیز داشتند ولی همپای غروب خودشان در عرصۀ هنر، آثارشان نیز خیلیزود غروب کرد و آثار دیگری جای آنها را گرفتند. به گفتۀ قرآن «یکادالبرق یخطف ابصارهم» مثل برقی در شب ظاهر میشوند و همۀ چشمها هم به آن نگاه میکند ولی بعد تمام میشود.
این هنرمند صاحب سبک در آواز با بیان اینکه موسیقی، عکاسی و مجسمهسازی، ازجمله هنرهای مغفولمانده در سرزمین ما بهشمار میروند، اقدام شهرداری شاهینشهر و فعالان فرهنگی هنری این شهر در برگزاری نخستین جشنوارۀ ملی موسیقی خلاق را ارزشمند دانست و اظهار کرد: در همۀ شهرهای توسعهیافتۀ جهان، شهرداریها متولی اصلی برگزاری رویدادها و جشنوارههای فرهنگی و هنری هستند و ازجمله موسیقی در دست شهرداریها است؛ ولی در کشور ما متولیان هنر بسیارند و این طنز تلخی است که باید به آن بهطور جدی توجه شود.
ملک مسعودی ابزار امیدواری کرد که نخستین جشنوارۀ موسیقی خلاق شاهینشهر در سالهای آینده نیز علیرغم تغییر در مدیریت شهری همچنان پایدار بماند، در تقویم جشنوارههای جدی و متداوم ایران قرار گیرد، بودجۀ مشخصی برای آن تعریف شده و با برگزاری مداوم آن، استعدادهای عرصۀ موسیقی شکوفا شوند.
انتهای پیام