/گزارش/

«کاملینا» معجزه روغنی برای دور زدن خشکسالی در خراسان شمالی

نوآوری در بخش کشاورزی خراسان شمالی طی چند سال اخیر موجب شده تا زراعت رایج محصولاتی مانند گندم، جو پنبه، کلزای این استان با کشت‌های محصولات جدید از جمله کاملینا ادغام شود و امروز شاهد گُل کردن این محصول در اقتصاد کشاورزی استان باشیم.

کشاورزی در خراسان شمالی از رونق زیادی برخوردار است به طوری که حدود نیمی از جمعیت این استان در روستاها زندگی می‌کنند و ۳۱ درصد اشتغال مردم این استان در این حوزه است، بنابراین اشتغال و اقتصاد خراسان شمالی به این بخش وابسته است و خشکسالی‌های متوالی سال‌های قبل، معیشت کشاورزان استان را به طور جدی تحت تاثیر قرار داد.

در این استان ۳۱ نوع محصول باغبانی و ۵۹ نوع محصول زراعی و همچنین محصولات دامی همچون گوشت قرمز و سفید، عسل، پیله ابریشم و ... تولید می‌شود و از آنجا که بیشتر تولیدات بخش کشاورزی استان در حوزه تولیدات گیاهی است بنابراین برنامه ریزی مدون به منظور جهش تولید در دیمزارها، انجام کشاورزی قراردادی، تامین به موقع نهاده‌های مورد نیاز کشاورزان و بهره وری بهینه از منابع طی چند سال گذشته در دستور کار قرار گرفت و کشت دانه های روغنی جدید همچون کاملینا جدی شد.

یکی از روش‌های کشت بهینه در دیمزارهای خراسان شمالی، استفاده از ارقام اقتصادی، مقاوم و استراتژیک است که کاملینا به خوبی در این راه گذر، خودی نشان داده و مسئولان نیز بر این باور شده اند که تعداد زیادی از افراد در بخش کشاورزی می‌توانند سهم ارتزاق بیشتری از منابع آبی و خاکی داشته باشند.

اکنون خراسان شمالی در کاشت و برداشت دانه ارزشمند کاملینا رتبه نخست کشور را دارد که این امر علاوه بر حفظ منابع و غنای خاک، درآمد چشمگیرتری نسبت به زراعت‌های گذشته برای کشاورزان استان به ارمغان آورده است و به گفته یک کارشناس ارشد کشاورزی، زراعت دانه روغنی کاملینا یک اقدام ۲ سر برد برای کشاورزی این استان در سال جهش تولید با مشارکت مردم است.

افزایش سطح زیر کشت کاملینا در استان

وحید صباغ مدیر امور زراعت سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی در گفت و گو با ایسنا، از افزایش سطوح زیر کشت محصول کاملینا در این استان خبر داد و گفت: پیش بینی می‌شود سطوح زیر کشت این محصول با ارزش اقتصادی به ۵۰۰۰ در سال زراعی جاری برسد.

وی افزود: سطح زیرکشت این محصول در سال زراعی گذشته ۳۷۰۰ هکتار بوده است.

صباغ ادامه داد: در ابتدا سطح زیرکشت این محصول در این استان اندک بود اما کشاورزان بعد از اینکه مزایای کشت این محصول و همچنین تولید آن را مشاهده کردند، نسبت به کشت آن ترغیب شدند.

وی تصریح کرد: خرید تضمینی این محصول از دیگر مواردی است که سبب شده تا کشاورزان نسبت به کشت آن ترغیب شوند.

وی با بیان اینکه پیش بینی می‌شود در سال زراعی جاری ۱۰۲۷ تن محصول کاملینا از زمین‌های کشاورزی این استان برداشت شود، گفت: قیمت خرید تضمینی مشخص شده برای این محصول هر کیلوگرم ۳۶ هزار تومان است.

کاملینا، شگفتانه ای برای تحول کشاورزی

دکتر نیستانی محقق مرکز تحققیات کشاورزی، منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان شمالی نیز در ادامه در گفت و گو با ایسنا، اظهار کرد: کامینا جزو دانه‌های روغنی محسوب می‌شود که در پاییز کشت می‌شود و این گیاه مقاومت خیلی بالایی به سرما و تنش‌های آخر فصل دارد.

وی گفت: کاملینا، گیاهی کم توقع بوده و در تناوب با سایر محصولات می‌توان آن را کشت کرد.

نیستانی افزود: با توجه به اینکه این گیاه مقاومت بالایی به خشکسالی و به طور متوسط ۶۰۰ تا ۸۰۰ کیلوگرم در هکتار در عملکرد دارد، کشاورزان می‌توانند کشت آن را توسعه دهند.

وی با اشاره به اینکه توسعه کشت این محصول کمک زیادی به عدم وابستگی به خارج از کشور در تامین روغن می‌کند، ادامه داد: معمولا این گیاه با آفت و امراض خیلی کمی درگیر است.

نیستانی با اشاره به دوره رشد کوتاه کاملینا تاکید کرد: بذر این گیاه می‌تواند در دمای یک درجه سانتیگراد جوانه بزند و گیاهان جوان آن به دمای زیر صفر و یخبندان مقاومت نشان می‌دهند بنابراین کشت این محصول به دلیل سرماپذیری در پاییز و زمستان تسهیل می‌شود.

وی اظهار کرد: به طور کلی نیازکودی کاملینا پایین است و برای رشد، به نهاده‌ها از جمله کودهای شیمیایی و سموم آفت ‌کش کمتری نیاز دارد و حتی ممکن است بسته به حاصلخیزی زمین، هیچ گونه کودی نیاز نداشته باشد.

کاملینا، نان کشاورزان در روغن

اسماعیل شیرغانی که دارای دکتری کشاورزی است نیز در گفت و گو با ایسنا، گفت: کاملینا کمک خیلی زیادی به تناوب کشت در غلات در اراضی دیم و در سال آیش دارد و با توجه به نوع ریشه ای که در این گیاه وجود دارد، کاملینا می‌تواند به رشد غلات در سال‌های بعد کمک زیادی کند.

وی افزود: در خراسان شمالی دانه روغنی که بتوان به صورت ۱۰۰ درصد در اراضی دیم کشت کرد وجود ندارد اما کاملینا گیاهی است که می توان در ۷۰ درصد اراضی دیم این استان کشت کرد.

شیرغانی ادامه داد: کاملینا مقاومت بالایی به کم آبی دارد و باعث می‌شود تا پتانسیل بالایی در کشت آیش در این استان داشته باشد.

وی بیان کرد: کاملینا دانه روغنی است که بالاترین سطح امگا ۳ و ویتامین E را در میان دانه‌های روغنی دیگر دارد و در فرآیند روغن کشی فیزیکی با پرس سرد انجام می‌شود و خصوصیات کنجد و زیتون را دارد.

انتهای پیام

  • یکشنبه/ ۱۱ آذر ۱۴۰۳ / ۱۱:۲۷
  • دسته‌بندی: خراسان شمالی
  • کد خبر: 1403091107375
  • خبرنگار : 50046