«ایران‌شناسی» در روسیه پیشینه ۲۰۰ ساله دارد

پنجمین کنفرانس علمی قرائت‌های نوری عثمانف، اسلام‌شناس و ایران‌شناس روس با حضور و سخنرانی پژوهشگرانی از مناطق مختلف روسیه، ایران، قزاقستان، تاجیکستان و ازبکستان در ماخاج‌قلعه مرکز جمهوری داغستان برگزار شد.

به گزارش ایسنا به نقل از سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، در آیین افتتاحیه این کنفرانس کاظم جلالی، سفیر جمهوری اسلامی ایران در روسیه که به صورت برخط در این کنفرانس حضور داشت، گفت: دانشمندان ایران‌شناس روسیه به دلیل ویژگی‌های منحصربه‌فرد مکتب ایران‌شناسی در این کشور، نقش مؤثری در تعمیق شناخت و توسعه روابط میان دولت‌ها و ملت‌ها ایفا کرده‌اند.

او در ادامه بیان کرد: منطقه قفقاز همیشه یکی از محورهای اصلی همکاری‌های متعدد ایران و روسیه در زمینه‌های مختلف از جمله علمی و فرهنگی بوده و جایگاه جمهوری داغستان در این میان برجسته و درخشان است.

سفیر ایران در روسیه همچنین با گرامی‌داشت یاد پرفسور نوری عثمانف، افزود: او یکی از چهره‌های درخشان ایران‌شناسی در روسیه بود که نقش مؤثری در این زمینه با تحقیقات وسیع خود و انتشار آثاری برجسته مانند ترجمه قرآن به زبان روسی، تصحیح شاهنامه فردوسی، تحلیل آثار خیام و فرهنگ لغات فارسی به روسی داشت.

احمدوند، رایزن فرهنگی ایران در روسیه هم به تأثیر خدمات مرحوم پروفسور نوری عثمانف در گسترش دانش ایران‌شناسی و اسلام‌شناسی در روسیه پرداخت و این شخصیت را یکی از چهره‌های ماندگار در این زمینه معرفی کرد.

او با برشمردن شاخصه‌های جریان ایران‌شناسی در روسیه، همچون دسترسی مستقیم و بی‌واسطه ایران‌شناسان روسیه به قلمرو جغرافیای تمدنی ایران و منابع ردیف اول آن، نگهداری میراث و آثار فرهنگی گسترده از حوزه فرهنگ و تمدن ایرانی ـ اسلامی در موزه‌های روسیه به عنوان پایه بسیاری از مطالعات ایران‌شناسی، وجود گنجینه میراث مکتوب ایران و اسلام شامل نسخ خطی و اسناد تاریخی در روسیه، اظهار کرد: دستاوردها و تولیدات علمی کم‌نظیر و بسیار گسترده ایران‌شناسان حوزه روس زبان و وجود ده‌ها مرکز و واحد پژوهشی و آموزشی در زمینه‌های مختلف مطالعات ایران، از ظرفیت‌های مهم ایران‌شناسی در حوزه روس زبان محسوب می‌شود.

احمدوند به پیشینه ۲۰۰ ساله ایران‌شناسی در روسیه اشاره کرد و انباشت علم و تجربه در این زمینه و استقلال ایران‌شناسان حوزه روس زبان از جریان ایران‌شناسی غرب را باعث شکل‌گیری مکتب و سبک خاصی از ایران‌شناسی در منطقه دانست.

در مراسم افتتاحیه این کنفرانس، مرتضلی رابادانف، رئیس دانشگاه دولتی داغستان و فاطمه عثمان‌اوا، دختر پرفسور عثمانف سخنرانی کردند.

محمّد نوری عثمانف، اسلام‌شناس و ایران‌شناس روس در سال ۱۹۲۴ در ماخاچ قلعه زاده شد و در سال ۲۰۱۵ در سن ۹۱ سالگی از دنیا رفت. افزون بر کتاب‌های متعدد، بیش از ۲۵۰ مقاله علمی در زمینه ایران‌شناسی و اسلام‌شناسی از او به یادگار مانده است.

انتهای پیام

  • شنبه/ ۱۰ آذر ۱۴۰۳ / ۱۵:۱۱
  • دسته‌بندی: گردشگری و میراث
  • کد خبر: 1403091006840
  • خبرنگار : 30189