پژمان پورشبانان در نشست خبری امروز چهارشنبه (۷ آذرماه) که به مناسبت «گرامیداشت روز جهانی معلولان» با حضور برخی از تشکلهای معلولان در مجتمع خدمات بهزیستی شهدای هفتم تیر برگزار شد، بیان کرد: مسئولان و جامعه باید وظایف خود را در برابر معلولان بدانند و احساس مسئولیت کنند، این موضوع مهمی است که از اهداف روز معلولان و گرامیداشت این گروه محسوب میشود. آحاد جامعه برای حضور فعال و مؤثر معلولان در جامعه باید کمک کنند. معلولان باید از حقوق اجتماعی و مدنی خود برخوردار شوند.
وی ادامه داد: دو وظیفۀ مهم در حوزۀ توانبخشی به عهده داریم. در درجۀ اول باید آموزشهای لازم را به این افراد بدهیم و وسایل و خدمات مختلف توانبخشی را برای این گروه فراهم کنیم. دومین نکته مربوط به حذف موانعی است که در جامعۀ ما بر سر راه معلولان قرار دارد و بخش مهمی از آن به مباحث فرهنگی و نگرشهای نادرست بازمیگردد.
معاون توانبخشی اداره کل بهزیستی استان اصفهان با تأمل در این نکته که یک شهر و ساختمان با طراحی نامناسب میتواند افراد بدون معلولیت را هم دچار محدودیت کند، توضیح داد: دسترسپذیری و توجه به حذف موانع فیزیکی نیز باید در دستور کار باشد.
وی سپس با نظر به سه واژه اظهار کرد: «نقص» به وجودنداشتن یا عملکرد نامناسب یک عضو اشاره دارد. «ناتوانی» به این مسئله اشاره دارد که فرد بهدلیل یک نقص نمیتواند کارهای روزانه خود را انجام بدهد. «معلولیت» واژۀ دیگری است؛ یعنی زمانی که فرد نقصی دارد و همراه با ناتوانی است، اما نمیتواند وارد جامعه شود و نقش اجتماعی را بهخوبی ایفا کند.
معاون توانبخشی اداره کل بهزیستی استان اصفهان یادآور شد: بر این اساس، گاهی نقص و ناتوانی افراد، مثل هم است، اما سطح معلولیت آنان متفاوت محسوب میشود. چرا این تفاوت وجود دارد؟ چون موانع از سر راه یک فرد برداشته شده، اما جلوی پای فرد دیگر این موانع وجود دارد. ما باید از طریق آموزش، ارائۀ وسایل و برداشتن موانع فرهنگی و فیزیکی از این اختلاف بکاهیم.
گردشگری و سالمند؛ ایدهای نو در شهر اصفهان
پورشبانان با تأکید بر اینکه فعالیتهای توانبخشی را از مسیر سه دبیرخانه در بهزیستی دنبال میکنند، تصریح کرد: «اجرای قانون حمایت از حقوق افراد دارای معلولیت»، «ستاد مناسبسازی استان» و «شورای سالمندان استان» سه دبیرخانۀ بهزیستی در حوزۀ توانبخشی است.
وی با نظر به اینکه سال ۱۴۳۰ بیش از ۳۰درصد جامعۀ ما سالمند خواهد بود، خاطرنشان کرد: جمعیت افرد بالای ۶۰ سال در ایران با شیب تندی در حال افزایش است. نرخ سالمندی در استان اصفهان ۱۳.۵درصد است. بر این اساس شوراهای سالمندی و تعامل بینبخشی برای توجه به مشکلات این گروه اهمیت بسیاری دارد. اصفهان ازجمله شهرهای دوستدار سالمند است و باید به دامنۀ مشکلات جسمی، ارتباطی، روانی، تردد، معیشتی و... این گروه توجه داشته باشد.
معاون توانبخشی اداره کل بهزیستی استان اصفهان با اشاره به اینکه شهر دوستدار سالمند هشت محور دارد، توضیح داد: محورهایی چون فضاهای باز و عمومی، حملونقل، مسکن، مشارکت اجتماعی، احترام و پذیرش اجتماعی، مشارکت مدنی و اشتغال، ارتباطات و درنهایت خدمات بهداشتی و حمایت اجتماعی باید در شهر دوستدار سالمند مورد توجه باشد. در اصفهان، محور گردشگری و سالمند نیز به این محورها اضافه شده است. شهر دوستدار سالمند بحثی پردامنه و گسترده است که باید برای ارتقای آن تلاش کرد.
پورشبانان با نظر به برخی کفپوشهای زرد خیابان که ویژۀ نابینایان است، گفت: برخی از این سرامیکها در شهر اصفهان به موانعی میرسند که ممکن است نابینا را سردرگم کند. این ایراد به پیمانکاران ناآگاه برمیگردد که گمان میکنند موزاییکهای زردرنگ و سکهای جنبۀ تزیینی دارند. بنابراین، ما در برنامهریزی و اختصاص بودجه به مسئلۀ دسترسپذیری و مناسبسازی شهر تلاش میکنیم، اما در اجرا بهدلیل اطلاعات نادرست و ناآگاهی برخی پیمانکاران به نتیجه نمیرسیم.
وی در ادامه با نظر به روزهای مختلف هفتۀ معلولان در اصفهان گفت: روزهای یک هفته از دهم تا شانزدهم آذرماه به مناسبت روز معلولان نامگذاری ویژهای شدهاست. این روزها به ترتیب به اسم «معلولیت، فرهنگ و هنر و ورزش»، «نقش رسانه در انعکاس توانمندی معلولان»، «اجرای قوانین مرتبط با افراد معلول»، «توسعۀ مشارکت اجتماعی افراد دارای معلولیت»، «دسترسپذیری امکانات و جامعه برای معلولان»، «معلولیت و برنامههای توانمندسازی محلهمحور» و «آموزش فراگیر و خدمات اجتماعی برای همۀ معلولان» نامگذاری شدهاند.
انتهای پیام