/گزارش/

پول، انگیزه اصلی سقط ‌جنین‌های زیرزمینی

در ایران سالانه بین ۳۰۰ تا ۶۰۰ هزار سقط غیرقانونی در کشور انجام می‌شود و این یعنی تقریباً یک سوم تولدها منجر به سقط می‌شود. هرچند که امروزه سقط‌جنین در اکثر کشورها به دلیل پیشروی جمعیت به سمت سالمندی به یکی از قوانین سختگیرانه تبدیل‌شده است، اما هستند کسانی که در اقدامی غیرقانونی به این کار تن می‌دهند؛ در این گزارش به انگیزه برخی ماماهای زیرزمینی پرداخته‌ایم.

به گزارش ایسنا، در مفاد قانون جوانی جمعیت، سقط‌جنین کاملاً غیرقانونی است و سال‌هاست که دیگر وسایل پیشگیری از بارداری نیز به‌صورت رایگان در خانه‌های بهداشت توزیع نمی‌شود، حتی دیگر سقط‌های قانونی هم با موانع بسیاری مواجه است و تا زمانی که پزشکان معتمد قوه قضائیه یعنی پزشکی قانونی، سقط را تائید نکنند این کار در بیمارستان‌ها و یا مطب برخی پزشکان انجام نمی‌شود.

این بازدارندگی قانونی، مانند بسیاری دیگر از بازدارندگی‌های قانونی پیامدهای برعکسی دربردارد و امروز شاهد سیر صعودی سقط‌جنین در جامعه هستیم. سقط‌هایی که در مطب‌های زیرزمینی توسط ماماها و یا برخی پزشکان و جراحان عمومی با مبالغ قابل‌توجه صورت می‌گیرد.

با پرس‌وجو و حفظ کردن چند رمز بیانی تلاش کردیم به سراغ برخی پزشکان عمومی و ماماهای زیرزمینی برویم تا از انگیزه آنان در خصوص این اقدام مطلع شویم. شواهد نشان می‌دهد که این روزها برخی پزشکان عمومی نه‌تنها پایشان به جراحی‌های زیبایی ازجمله بوتاکس معده و پیکرتراشی بازشده‌است، بلکه به سقط غیرقانونی جنین با مبالغ بالا نیز می‌پردازند. گویا حق‌الزحمه انجام کارهای غیرمعمول به‌قدری می‌چربد که متخطیان خطر ابطال پروانه پزشکی خود را به جان می‌خرند.

حق‌الزحمه سقط‌جنین چند؟

سحر که نامی مستعار است، یکی از این ماماهایی است که در به‌صورت زیرزمینی اقدام به سقط‌جنین می‌کند. آی‌دی‌ فضای مجازی‌اش را با کمی پرس‌وجو پیداکرده‌ام، از او تقاضای مشاوره سقط جنین را می‌خواهم، می‌خواهد اسکن سونوگرافی را برایش دریکی از پیام‌رسان‌های خارجی ارسال کنم تا درباره حق‌الزحمه‌اش بگوید و نوبت‌کار را بدهد.

در هایلایت‌های صفحه مجازی، داستان زندگی‌اش را گذاشته است، گویا ماجرا از این‌ قرار است که سحر دو ترم مانده به پایان تحصیلش، به دلیل مشکلات خانوادگی ترک تحصیل کرده و بعد از چند سال برای امرار و معاش زندگی اقدام به انجام این قبیل کارها می‌کند.

عکس سونوگرافی یکی از دوستانم که هشت هفته بارداری دارد را برایش ارسال می‌کنم. درباره روند انجام کار می‌گوید: باید حتماً یک رضایت‌نامه به همراه دو شاهد پرکنید و چون جنین شما زیر سه ماه است، هزینه سقط آن ۴۰ میلیون تومان می‌شود.

از نگرانی‌هایم درباره بعد عمل می‌پرسم و چندین سؤال دیگر که آن‌ها را می‌خواند اما پاسخ نمی‌دهد. با سماجت و پیام‌های مکرر و حتی تماس از طریق فضای مجازی از او تخفیف می‌خواهم، تأکید می‌کند، کمی بیشتر فکر کن و اگر امکانش است این کار را انجام نده اما اگر فکرهایت را کردی پنج میلیون تومان می‌توانی کمتر پرداخت کنی.

هزینه سقط‌جنین زیر سه ماه ۴۰ میلیون تومان آب می‌خورد و احتمالاً این رقم در ماه‌های بیشتر به ۸۰ میلیون تومان‌ هم می‌رسد. با بیمارستان مهرگان قزوین که یکی از بیمارستان‌های خصوصی است تماس می‌گیرم تا هزینه زایمان بدون بیمه را مطلع شوم.

به گزارش ایسنا، کارشناس امور قراردادهای بیمارستان مهرگان هزینه زایمان سزارین را با یک‌ شب بستری ۲۷ میلیون تومان و زایمان طبیعی را ۲۴ میلیون تومان بدون بیمه اعلام می‌کند، یعنی هزینه زایمان در بیمارستان خصوصی از هزینه سقط جنین کمتر است.

هزینه سقط غیرقانونی توسط پزشک بالاتر است

مسئله را با یکی از دوستانم که از کادر درمان و البته از مخالفان سقط است درمیان می‌گذارم، از تعجبم می‌خندد و می‌گوید این میزان هزینه سقط غیرقانونی برای ماماها است و پزشکان عمومی چیزی دو برابر این قیمت را می‌گیرند و علت آن این است که بسیاری از سقط‌هایی که توسط ماماها انجام می‌شود، منجر به خون‌ریزی‌های بعد سقط  و بروز مشکلات جدی و گاه مرگ می‌شود، اما پزشکان عمومی با بهانه آنکه پزشک هستند و سلامت بعد سقط را تضمین می‌کنند؛ نرخ بالاتری به مشتریان خود می‌دهند.

می‌پرسم این‌طور که معلوم است؛ سقط‌جنین مختص به افراد متمول است، پس بی‌بضاعت‌ها به سراغ چه کسی می‌روند؟ این کارشناس سلامت می‌گوید: متأسفانه در نواحی حاشیه‌نشین سقط‌جنین با کمترین امکانات توسط افرادی که در حرفه تزریقات هم هستند، انجام می‌شود.

باکمی پرس‌وجو نشان یک پزشک عمومی را می‌گیرم که غیرمستقیم اقدام به این کار می‌کند. غیرمستقیم یعنی آنکه با نظارت وی سقط توسط فرد دیگری انجام می‌پذیرد. با دردسر و به سختی بالاخره موفق به صحبت با این پزشک می‌شوم، مورد حق‌الزحمه سقط می‌گوید: هزینه سقط‌جنین غیرقانونی تا چهار ماه ۱۰۰ میلیون تومان با تضمین سلامت جانی افراد است.

از او می‌پرسم چطور سلامت را تضمین می‌کنید؟ چراکه خطر آمبولی شدن در دوران بارداری زیاد است؛ می‌گوید کارمان را بلد هستیم و اگر قرار باشد قلق کار را بگوییم که با دیگران فرق نداریم. مجدد می‌پرسم، کار در مطب انجام می‌شود؟ چون در مطب انجام می‌شود، از نظر پزشکی غیرقانونی است؟

ادامه می‌دهد: من عموماً برای افردی که خارج از شرع اقدام به بارداری می‌کنند، کار سقط را انجام می‌دهم و برای همین هم هزینه‌هایم بالا است، چون معتقدم افراد باید در ازای کار اشتباهی که می‌کنند؛ هزینه پرداخت کنند.

به گزارش ایسنا، موضوع این است پزشکی که ریسک می‌کند و برای دریافت پول کلان روی پروانه پزشکی‌اش قمار می‌کند، قطعاً در صورت ابطال پروانه کار هم به فعالیت‌های غیرقانونی خود ادامه خواهد داد. عدم نظارت درست بر قوانینی که کامل مورد بررسی قرار نگرفته و شرایط جامعه در آن‌ها لحاظ نشده است، باعث بروز پدیده‌های زیرزمینی در علم پزشکی می‌شود.

نکته پایانی اینکه علی‌رغم پیگیری‌های متعدد از دانشگاه علوم پزشکی قزوین به دلیل محرمانه بودن میزان سقط آماری در خصوص نظارت‌ها و ارجاع پرونده‌های متخطیان این حوزه از ماما تا پزشک به ایسنا اعلام نشد.

انتهای پیام

  • چهارشنبه/ ۷ آذر ۱۴۰۳ / ۱۲:۱۳
  • دسته‌بندی: قزوین
  • کد خبر: 1403090704825
  • خبرنگار : 50560