این سخن زندهیاد سید احمد مراتب است، دربارۀ روزی که قرار بود بر بام کعبه اذان بگوید...
مراتب که آوازخوان، مناجاتخوان، ردیفدان و از نخستین شاگردان تاج اصفهانی است و ازسوی وی به درةالتاج آواز اصفهان ملقب بود، دربارۀ روزی که بر بام کعبه گفت، چنین بیان کرده است: «من اولین بار در سال ۱۳۵۰ به سفر مکه رفتم و پس از آن سال ۱۳۵۴ این سفر تکرار شد و مسجدالحرام رو به روی خانه کعبه محل استقرار کاروان اصفهان بود. شب عید غدیر، بسیاری از علما و مراجع آنجا جمع بودند. در این جمع از من خواهش کردند که چیزی بخوانم و من شروع کردم در مدح مولا علی (ع) مدحی را خواندم که نوار کاست آن هنوز موجود است. آن زمان امام موسی صدر که رئیس مجلس اعلی شیعیان لبنان بود به عنوان مهمان ویژه پادشاه عربستان به مکه آمده بود و در طواف صدای بنده را شنیدند و من را در آغوش گرفتند و از من دعوت کردند که فردای آن روز به کاروان محل اسقرارشان بروم. بسیاری از علما هم دعوت شدند و آن روز مجلس بسیار با شکوهی برگزار شد. در همان موقع از من خواستند که آواز بخوانم. در آن جمع که تعداد بسیار زیادی از علما و فقها حضور داشتند خواندن، بسیار سخت بود. در دلم گفتم خدایا کمکم کن و شروع به خواندن غزلی از سعدی کردم. امام موسی صدر در همان مجلس به من گفتند فردا که تمام رؤسای جمهور و سران کشورهای اسلامی و مراجع تقلید به مسجدالحرام وارد میشوند، در بام کعبه اذان بگویید.
برای من باورکردنی نبود. لحظهای با خود فکر کردم که قرار است چه اتفاقی بیفتد. شب تلفن زنگ زد و اطلاع دادند که فردا دنبال من میآیند و برای گفتن اذان آماده باشم. فردای آن روز پس از مراسم قرائت قرآن، پادشاه عربستان دست من را گرفت و به اتفاق امام موسی صدر پس از خواندن نمازهای واجب در هر گوشه از خانه کعبه از پلههای کعبه بالا رفتم. به من گوشزد شده بود که اذان را تا بخش اشهد ان محمد رسول الله بخوانم چون مسلمانان آنجا اهل سنت هستند. من به بالای بام که رسیدم به خود گفتم این اتفاق تا به حال برای کسی نیفتاده است و اینجا خانه علی (ع) است و تو در پناه مولا هستی و از چه میترسی؟ به این ترتیب شروع کردم و اذان را به طور کامل خواندم. این یک معجزه بود که هیچکس به من اعتراض نکرد و مثل اینکه خداوند در آن لحظه تمام آن مردم را ناشنوا کرده بود! بعد هم امام موسی صدر پس از خواندن اذان به من گفتند که چطور باید از شما تشکر کنم؟ و من تقاضای سفر کربلا را کردم که پس از آن به اتفاق استاد تاج اصفهانی به لبنان و سپس به کربلا عازم شدیم.»
مراتب همچنین دربارۀ چگونگی دریافت لقب درةالتاج چنین اشاره کرده بود: «زمانی که حدود ۳۰ سال سن داشتم این لقب را استادم جلال تاج اصفهانی به بنده اعطا کردند که من درةالتاج را به عنوان تخلص در اشعارم نیز استفاده کردهام. قبل از بنده خواننده خوش صدایی در محضر استاد تاج بود که "اکبر لقا" نام داشت که به ایشان لقب جقه داده بودند. ایشان آوازی هم درباره لقب در ه التاج خواندهاند که بخشی از آن را به خاطر دارم: عاشقان فصل نغمه خوانی شد، موسم عیش و کامرانی شد/ بلبل باغ اصفهان آمد، خواند آوازی و جهانی شد/ درةالتاج آنکه در جهان هنر، صاحب فن خوش بیانی شد»
زندهیاد سید احمد مراتب، یکم شهریورماه ۱۳۳۱ در محلۀ احمدآباد اصفهان متولد شد. او از شش سالگی یادگیری آواز را نزد عبدالحسین سپهرینژاد شروع کرد و از محضر اساتید و علمای فرهیختهای همچون استاد تاج اصفهانی، استاد محمدرضا شمشیری، آیتاللهالعظمی فانی اصفهانی، استاد علامه جلال همایی، ابوالبرکات سدهای، فضلالله ضیانور، استاد قدسی و دیگر استادان بزرگ بهرهمند شد. نام زندهیاد سید احمد مراتب از سوی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی بهعنوان «گنجینه زنده بشری در زمینه حفظ و آموزش آواز مذهبی بر اساس دستگاههای آواز اصیل ایرانی» در فهرست میراث فرهنگی ناملموس ثبت شده است.این هنرمند زندهنام و زندهیاد، شامگاه چهارم آذرماه و در ۷۲ سالگی بر اثر سکته قلبی درگذشت.
خبرگزاری ایسنا منطقۀ اصفهان، درگذشت زندهیاد سید احمد مراتب را به خانوادۀ این هنرمند جامعۀ هنری ایران و بهویژۀ هنرمندان عرصۀ موسیقی تسلیت میگوید. آئین تشییع و خاکسپاری این هنرمند برجستۀ موسیقی متعاقباً اعلام میشود.
انتهای پیام