فاطمه قاسمی در گفت و گو با ایسنا درباره مصرف نان کامل گفت: نان در امنیت غذایی خانوارها از جایگاه ویژهای برخوردار بوده و ۴۰ تا ۵۰ درصد انرژی، ۴۵ درصد پروتئین، ۸۰ درصد آهن و ۳۰ درصد از کلسیم مورد مورد نیاز بدن را به صورت روزانه تامین میکند.
وی افزود: بر اساس آخرین طرح جامع الگوی مصرف مواد غذایی خانوارها و وضعیت تغذیهای در ایران، مصرف سرانه نان معادل حدوداً ۱۱۷ کیلوگرم در سال است. به بیان دیگر هر فرد حدود ۳۲۰ گرم در روز نان مصرف میکند. همچنین متوسط مصرف سرانه نان در جهان حدود ۶۵ کیلوگرم است. یعنی سرانه مصرف سالانه نان در ایران حدود ۳۷ درصد از متوسط سرانه مصرف سالانه کشورهای دیگر بیشتر است.
قاسمی ادامه داد: با توجه به اینکه نان قوت اصلی مردم کشور است؛ با چالشهای زیادی در مورد آن روبهرو هستیم. به طوری که میزان ضایعات و دور ریز نان و همین طور غنی سازی آن از مواردی است که در سالهای مختلف سیاستگذاران حوزه تغذیه و سلامت درگیر آن بودهاند. این امر باعث شده نان به عنوان یک ماده غذایی بسیار مهم در اولویتهای امنیت غذایی کشور قرار گیرد.
وی بیان کرد: بر این اساس از اواخر سال ۹۲ بهبود و ارتقاء کیفیت نان به طور جدی در دستور کار دبیرخانه شورای عالی سلامت و امنیت غذایی کشور قرار گرفت و پس از بحث و بررسی در کمیتههای مربوطه بر مواردی توافق شد. از جمله اینکه حتماً باید استانداردهای گندم، آرد و نان و نیز نظارت بر حسن انجام آن بازنگری شود. این موضوع در چهاردهمین شورای عالی سلامت و امنیت غذایی مطرح و به تصویب اعضاء رسید.
مسئول واحد بهبود تغدیه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی گفت: بر اساس مصوبات این شورا سازمان ملی استاندارد ملزم شد که استانداردهای آرد و نان را بازنگری کند. همچنین در تمام نانهای سنتی این استاندارد و نیز میزان مناسب و مجاز مصرف نمک بین یک تا ۱.۵ درصد با توجه به نوع نان مصوب شده است. وزارت بهداشت هم موظف است که بر حسن اجرای آن نظارت داشته باشد. همچنین یک برنامه آموزش همگانی در مورد مصرف همگانی نان کامل، نقش آن در سلامت و پیشگیری از بیماریها و فرهنگسازی استفاده از نان کامل که جزء وظایف وزارت بهداشت است، پیش بینی شد.
وی در مورد ویژگیهای نان کامل اظهار کرد: نان کامل یک درجه بالاتر از نان سبوسدار است و در آن تمام سه بخش دانه گندم وجود دارد. این نان اگر به روش درست تهیه شود؛ نانی است که پروتئین و کلسیم و آهن خوبی دارد و میتواند کارکرد طبیعی دستگاه گوارش را بهبود ببخشد.
وی با اشاره به اجرای طرح نان کامل و سالم در استان البرز در مورد فواید دیگر مصرف نان کامل یادآورشد: مصرف نان کامل به عنوان یک غله کامل باعث میشود که بیماریهایی مثل دیابت، قلبی و عروقی، مشکلات متابولیکی و برخی از سرطانها کنترل شود. متاسفانه در دهههای اخیر مصرف نان سفید در کشور ما افزایش زیادی داشته است. هرچند این نانها خوش خوراک هستند؛ اما کیفیت تغذیهای خوبی نداشته و میتواند باعث بیماریهای غیر واگیر و نیز افزایش هزینههای درمان و کاهش کیفیت زندگی افراد شود.
وی خاطرنشان کرد: طبق مطالعات و گزارش بار بیماریها در سال ۲۰۱۹، ۱۵ عامل خطر مرگ زودهنگام در جهان شناسایی شده که سه مورد از این ۱۵ مورد مستقیماً با نوع غذای مصرفی ارتباط دارد. .در این بین از همه مهمتر و موثرتر مصرف کم غلات کامل، حبوبات و مصرف بالای نان سفید در ایران است. در کشور ما با وجود اینکه از دیرباز غلات و حبوبات به اندازه کافی و خوب استفاده میشده، ولی متاسفانه امروزه روش غلط تغذیهای باعث شده بخشی از عوامل خطر مربوط به رژیم غذایی و تغذیه افراد باشد.
قاسمی اظهار کرد: این عامل باعث شده که ۲۹ هزار مرگ زودرس یعنی ۷.۴ درصد از کل مرگ و میرها منتسب به علتهای تغدیهای باشد. بنابراین اگر ما بتوانیم یک نان کامل را به روش درست تهیه کنیم میتوانیم ۷.۴ درصد از مرگهای مرتبط با رژیم غذایی را کاهش دهیم و این عدد کمی نیست.
وی ادامه داد: پس خیلی مهم است که ما بتوانیم این وضعیت را اصلاح کنیم. اگر تمام شرایط از تهیه آرد، خمیر و پخت نان کامل به روش صحیح و استاندارد تعریف شده انجام شود؛ میتواند انقلابی در بهبود وضعیت تغذیه مردم ما باشد. البته همه دستاندرکاران در وزارت بهداشت، سازمان استاندارد و مراکز آسیاب و تولید آرد در این مسیر در حال حرکت هستند تا ما به این هدف برسیم.
وی با اشاره به سند ملی دانش بنیان امنیت غذایی افزود: سند ملی دانش بنیان امنیت غذایی در سال ۱۴۰۲ ابلاغ شد و یکی از اهداف اصلی آن بهبود کیفیت و سلامت نان بود.
انتهای پیام