در گفت‌وگو با ایسنا اعلام شد

۲۵ اقدام برای حضور ایران در میان ۱۰ قدرت هوش مصنوعی جهان

معاون توسعه فناوری سازمان ملی هوش مصنوعی از تدوین برنامه ۲۵ اقدام در این سازمان با هدف قرار گرفتن ایران در میان ۱۰ کشور برتر هوش مصنوعی جهان خبر داد و گفت: اجرای این برنامه در بازه‌های زمانی ۲ تا ۱۰ سال است که در آن بر ایجاد زیر ساخت‌های پردازشی، آزمایشگاه مرجع و توسعه مدل‌های بنیادی تاکید شده است.

آرش عباسی در گفت‌وگو با ایسنا، از تدوین برنامه ۲۵ اقدام هوش مصنوعی در سازمان ملی هوش مصنوعی خبر داد و گفت: این برنامه با همکاری اساتید دانشگاه‌ها و کارشناسان و صاحبان کسب و کار در حال نهایی‌سازی است. این برنامه پس از اصلاح، منتشر خواهد شد. 

وی با بیان اینکه در این سند به طور جزئی اقدامات کشور در بازه‌های زمانی ۲، ۴ تا ۱۰ ساله تعیین شده است تا کشور بتواند در سایه این برنامه در آینده جزء ۱۰ کشور برتر دنیا قرار گیرد، ادامه داد: اجرای این برنامه‌های حوزه هوش مصنوعی نیازمند سرمایه‌گذاری ۱۵ میلیارد دلاری است که تامین این عدد در توان دولت نیست و نیاز به مشارکت بخش خصوصی دارد. به‌زودی برنامه ۲۵ اقدام حوزه هوش مصنوعی منتشر می‌شود.

عباسی با اشاره به جزئیات برنامه ۲۵ اقدام در سازمان ملی هوش مصنوعی، گفت: در برنامه ۲۵ اقدام، کلیه اقداماتی که برای توسعه هوش مصنوعی در کشور نیاز است، لیست شده و آغاز این برنامه از موضوع توانمندسازها است؛ چرا که برای توسعه هوش مصنوعی یکسری زیربنا و توانمندساز نیاز داریم.

وی، نیروی انسانی را یکی از مهمترین این توانمندسازها و زیربناهای توسعه هوش مصنوعی عنوان کرد و ادامه داد: زیر ساخت‌های پردازشی، داده و قوانین حامی توسعه هوش مصنوعی از دیگر زیربناهای توسعه هوش مصنوعی است که در این برنامه این اقدامات لیست شده است.

عباسی با بیان اینکه در برنامه ۲۵ اقدام بعد از لیست کردن زیر بناها، به مقوله توسعه هوش مصنوعی پرداخته است، اظهار کرد: در این برنامه اعلام شده است که در زمینه توسعه چه مقوله‌هایی اقدام شود. از این رو در این بخش به حوزه‌هایی چون مدل‌های زبانی، مدل‌های بزرگ تصویر، سخت‌افزارهای پردازشی لبه و خاص منظوره و نهادهایی که برای توسعه هوش مصنوعی نیاز داریم، اشاره شده است.

معاون توسعه فناوری سازمان ملی هوش مصنوعی با بیان اینکه در حال حاضر چند نهاد برای توسعه هوش مصنوعی در کشور وجود دارد، خاطر نشان کرد: در کنار این نهادها، نیاز به نهادهای دیگری داریم مانند «آزمایشگاه ملی هوش مصنوعی» که زمینه توسعه هوش مصنوعی را به طور جدی و بدون توجه به آورده‌های اقتصادی ایجاد کند. این آزمایشگاه باید با همکاری دانشگاه‌ها و شرکت‌ها ایجاد شود.

وی با تاکید بر اینکه «صندوق سرمایه‌گذاری هوش مصنوعی» باید تاسیس شود، راه‌اندازی این صندوق را در گرو مشارکت بخش خصوصی و دولتی دانست تا بتواند در این حوزه سرمایه‌گذاری‌های قابل توجهی صورت گیرد.

عباسی با تاکید بر ضرورت راه‌اندازی آزمایشگاه ملی هوش مصنوعی در کشور، یادآور شد: بعد از تحقق توسعه در هوش مصنوعی باید این ارزیابی صورت گیرد که مدل‌هایی که در ایران فعال شده‌اند، آیا زمینه‌های قانونی و اخلاقی را به درستی رعایت می‌کنند و یا اینکه آیا کیفیت آنها کیفیت قابل توجهی است یا خیر. ارزیابی این موارد نیازمند مرجعی است.

معاون توسعه فناوری سازمان ملی هوش مصنوعی تعیین بازه‌های زمانی را بخش دیگر این برنامه ذکر کرد و یادآور شد: اولویت اول ما توانمندسازها و زیرساخت‌ها است و بعد از آن در حوزه توسعه، حرکت به سمت توسعه مدل‌های بنیادی برنامه‌ریزی شده است.

وی در خصوص این زمان‌بندی‌ها توضیح داد: فاز اول توسعه زیر ساخت باید در مدت یک سال تامین شود و فازهای بعدی آن در دو سال آینده اجرایی می‌شود. توسعه مدل‌های بنیادی نیز باید در بازه یک ساله نسخه‌ای از آن تهیه شود تا در اختیار مردم، سازمان‌ها و شرکت‌ها قرار گیرد و بالا بردن این مدل‌ها و پرداختن به مدل‌های جدید نیز در سال‌های آتی صورت می‌گیرد.

عباسی با بیان اینکه «آزمایشگاه مرجع هوش مصنوعی» نیز در مراحل اولیه قرار دارد، تاکید کرد: اجرای این طرح‌ها نیاز به تامین سرمایه دارد که به دلیل تغییر دولت و استقرار دولت جدید به تازگی وارد سرمایه‌گذاری در این حوزه شدیم.

به گفته وی برای اجرای این طرح نیاز به ۱۵ میلیارد دلار سرمایه‌گذاری است، اظهار کرد: این میزان سرمایه‌گذاری برای اجرای ۲۵ اقدام است تا در افق ۱۰ ساله، کشور را در میان کشورهای برتر هوش مصنوعی قرار دهد. این میزان سرمایه‌گذاری تخمینی است، چون هوش مصنوعی حوزه ای است که تحولات در آن بسیار سریع است.

عباسی با بیان اینکه سازمان هوش مصنوعی حول این ۲۵ اقدام فعالیت می‌کند، افزود: بخشی از این برنامه‌ها ماموریت ما است که باید اجرایی کنیم، ضمن آنکه اجرای همه این برنامه‌ها بر عهده سازمان ملی هوش مصنوعی نیست، بلکه وزارت ارتباطات، مرکز ملی فضای مجازی و معاونت علمی ریاست‌جمهوری هر کدام ماموریت‌هایی دارند که باید اجرایی کنند.

انتهای پیام    

  • سه‌شنبه/ ۲۹ آبان ۱۴۰۳ / ۰۲:۴۷
  • دسته‌بندی: هوش مصنوعی
  • کد خبر: 1403082821137
  • خبرنگار : 30057