«ابوالفضل مرشدی» عضو هیأت علمی دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه یزد و از سخنرانان این نشست که امروز دوشنبه ۲۸ آبان ماه با حضور جمعی از فرهیختگان و علاقهمندان تاریخ یزد برگزار شد، ضمن اشاره به اخلاق سازگاری در یزدیها، اظهار کرد: نوع سازگاری در یزد، سازگاری فعالانه است و نوع سازش یزدیها با مسائل، سازگاری منفعلانهای نیست.
وی همزیستی ادیان در یزد را گواه از وجود اخلاق سازگاری در یزدیها دانست و گفت: این همزیستی مسالمت آمیز که در طی سالیان طولانی وجود داشته، نشان دهنده اخلاق سازگاری یزدی ها است.
مرشدی با اشاره به این که در طی تاریخ، یزدیها هیچ گاه تشکیل سپاه ندادند و به شهرهای دیگر حمله و لشکرکشی نکردند، اظهار کرد: این موضوع خود بیانگر خلق و خوی مسالمت آمیز و صلح طلب یزدیها است.
این عضو هیأت علمی با اشاره به این که یزدیها همیشه در مقابل اراده خداوند، معنویت و مسائل دینی فروتن بودند و در برابر این مسائل طغیان نکردند، گفت: البته باید در نظر داشت که یزدیها با وجود اخلاق دین دوستی هیچگاه به سمت جبرگرایی و صوفی گری افراطی نرفتند.
وی با بیان این که صنعتگران و تجار قدیمی یزد ذهن ترکیب گری داشتند، گفت: صنعت یزد، صنعتی بازفراورانه بوده است و در برخی موارد با این که مواد اولیه یک صنعت مانند حناسابی را در یزد نداشتیم اما در فروش آن زبانزد بودیم.
مرشدی مردم یزد را مردمانی خودساخته خواند و گفت: اهالی استان یزد با وجود تمام کمبود و کاستیها، از دیرباز در فضل و بخشش مردمانی نامدار بودند؛ بهطوری که موقوفات یزد به نسبت جمعیت آن از مشهد بیشتر است.
در ادامه این نشست از کتاب «سازگاری فعالانه، کند و کاوی در اخلاق اقتصادی یزدیها» اثر دکتر «ابوالفضل مرشدی» رو نمایی شد.
در این کتاب الگوی اخلاق اقتصادی یزدیها واکاوی و نشان داده است که خود ساختگی، ویژگی اصلی عموم مردم یزد و فکر ترکیبگر ویژگی اصلی تجار و صنعتگران یزدی بوده است.
همچنین معماری سازگار با طبیعت سنت قوی وقف و خیریه اقتصاد تجاری و صنعتی مبتنی بر بازفرآوری محصولات مهاجرپذیری و مهاجر فرستی از ویژگیهای محیطی این شهر بوده که رابطه ای دو طرفه با اخلاق اقتصادی یزدیها داشته است.
در این کتاب سازگاری فعالانه مهمترین ویژگی یزدی ها معرفی شده است بر اساس این ویژگی یزدیها در طول تاریخ به رغم محدودیتهای طبیعی و دوری از مراکز قدرت در ایران همواره فعالانه و مبتکرانه با این محدویت ها برخورد کردهاند و با توکل به خدا و سختکوشی یزد را به نماد اعتبار و امید و یکی از مهمترین تجلی های خرد ایرانی تبدیل کردهاند.
«منوچهر علینژاد» دیگر عضو هیأت علمی دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه یزد نیز از دیگر سخنرانان این نشست بود.
انتهای پیام