حال ناجور روستاهای بدون گاز خراسان رضوی در آستانه فصل سرما

گرچه برخورداری از نعمت گاز طبیعی در حال حاضر، مطالبه اصلی تمامی مردم روستاهای خراسان‌رضوی به خصوص مناطق سردسیر است، اما همچنان روستاهای بسیاری در این استان از نعمت گاز طبیعی محروم‌اند و عملاً مجبور به استفاده از کپسول‌های گاز مایع، نفت سفید و یا هیزم هستند.

خراسان‌رضوی از آن استان‌هایی است که هنوز بسیاری از روستاهای آن نه تنها از داشتن نعمت گاز محرومند بلکه همان‌هایی هم که گازدار هستند اغلب در زمستان به دلیل افت شدید فشار با قطعی مواجه می‌شوند. البته بعضی روستاها هم هستند که از نظر فنی و اقتصادی گازرسانی به آنها توجیه‌‎پذیر نیست و برنامه گازرسانی آنها به آینده موکول شده است. فرا رسیدن فصل زمستان بهانه‌ای شد تا به آخرین وضعیت گازرسانی به روستاهای ۴ شهرستان مرزی خراسان رضوی بپردازیم.

برخورداری ۱۴ روستای سرخس از نعمت گاز قبل از فصل سرما

سید مهدی سالم، فرماندار سرخس در خصوص آخرین وضعیت گازرسانی به روستاهای این شهرستان مرزی به ایسنا گفت: از ۸۰ نقطه آبادی که در شهرستان داریم ۷۶ آبادی بالای ۲۰ خانوار هستند.

وی با بیان اینکه از روستاهای بالای ۲۰ خانوار ۲۰ روستا نیز فاقد گاز هستند، افزود: از ۲۰ روستای فاقد گاز ۱۴ روستا نیز در مرحله گازرسانی هستند که طی یک ماه آینده پروژه به اتمام می‌رسد.

فرماندار سرخس با اشاره به اینکه گازرسانی به باقی روستاها در برنامه کاری قرار دارند و تلاش می‌شود تا با کمک شرکت گاز استان اقدامات لازم صورت گیرد، بیان کرد: خوشبختانه مشکلی پیش روی پروژه گازرسانی به این ۱۴ روستا نیست و قبل از فرا رسیدن زمستان امسال نیز از نعمت گاز برخوردار خواهند شد.

وی با اعلام اینکه هیچ روستای خاصی در اولویت گازرسانی نیست و فقط برخی مسیرها تعیین شده که بر اساس آن‌ها دارند پروژه را پیش می‌برند، اذعان کرد: با گازرسانی به این ۱۴ روستا تقریباً گازرسانی به ۹۶ درصد روستاهای بالای ۲۰ خانوار به اتمام می‌رسد.

فرماندار سرخس با بیان اینکه گازرسانی به روستاهای کمتر از ۲۰ خانوار هم در برنامه سال آینده قرار دارند، بیان کرد: تاکنون نبود گاز در مهاجرت از روستاها تأثیر بسیاری نداشته است.

وی تصریح کرد: با توجه به اینکه سرخس قطب کشاورزی محسوب می‌شود شاید نبود آب در مهاجرت تأثیرگذار باشد اما به دلیل صرفاً نبود گاز این‌گونه نبوده است، البته با توجه به وجود پالایشگاه شهید هاشمی نژاد در شهرستان سرخس باید خیلی زودتر از این‌ها روستاها گازرسانی می‌شدند.

سالم با اشاره به اینکه قبلاً مشکلاتی در اجرا بوده که خوشبختانه با پیگیری رفع شده است، گفت: با پیگیری‌های صورت گرفته خوشبختانه در گازرسانی به روستاها مشکل خاصی نداریم.

وی بیان کرد: با توجه به اینکه برخی زمین‌های شهرستان موقوفه هستند، با آستان قدس رضوی هم جلساتی برگزار شده که تاکنون همراهی بسیار خوبی در رفع مشکلات برای گازرسانی داشته‌اند.

فرماندار سرخس با بیان اینکه پیش‌بینی نفت مورد نیاز برای روستاهای فاقد گاز انجام شده و هیچ مشکلی در این خصوص نداریم، از جمعیت ۱۰۷ هزار نفری شهرستان سرخس حدود ۶۵ درصد در روستاها و ۳۵ درصد نیز در شهرها ساکن هستند.

۱۸ روستای کلات همچنان فاقد گاز هستند

روح‌الله ایزدی، معاون برنامه‌ریزی و امور عمرانی فرمانداری کلات هم در ادامه گفت: شهرستان کلات با ۴۰ هزار نفر جمعیت از سه بخش زاوین، مرکزی و هزار مسجد و ۴ شهر و ۶ دهستان نیز تشکیل شده است.

وی با بیان اینکه تاکنون گازرسانی به ۳۲ روستا و ۴ شهر و ۵ محله انجام شده است، تصریح کرد: در مجموع ۴۹۷۵ مشترکین شهری و ۷۱۷۵ مشترکین روستایی هستند.

دبیر ستاد مدیریت بحران شهرستان با بیان اینکه ۱۸ روستای شهرستان کلات همچنان گاز ندارند، اظهار کرد: بیشتر این روستاها در محورهای کوهستانی هستند که شامل محور اورتکند به ژرف، آبگرم به مؤمن‌آباد و مسیرهای سنگانه به چهچهه و قره تیکان و قلیچ آباد، طاهرآبادها، بابا فرجی، چهارراه، خاکستر، لائین کهنه می‌شود.

وی با اشاره به اینکه سال گذشته برای گازرسانی به روستاهای نفطه و خلج و خشت اقدام شده و هم اکنون روستاوندان این سه روستا از نعمت گاز برخوردارند، افزود: خط انتقال روستاهای اقداش، سیرزار، قله زو اجرا و علمک ها توسط پیمانکار در سطح ۳ روستا انجام شده و هم اکنون پروژه نزدیک به ۸۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارد و تاکنون ۱۸ میلیارد تومان برای این سه روستا در حوزه خط انتقال و شبکه هزینه شده است.

ایزدی بیان کرد: امسال با مشارکت حوزه گروه‌های جهادی و خیرین منطقه و دهیاری‌ها و شوراهای اسلامی و با کمک نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی اجرای عملیات حفاری خط انتقال دو روستای بابا رمضان و طرقطی تا اول روستا طبق تفاهم‌نامه‌ای که با شرکت گاز استان تهیه شده انجام خواهد شد.

وی با بیان اینکه برای روستاهایی که فاقد گازرسانی هستند با توجه به سردسیر بودن منطقه تدابیری اتخاذ شده است، افزود: با توجه به اینکه شهرستان کلات در اقیلم ۲ استان قرار گرفته است برای خانوارهای یک تا دو نفره در دوره ۴۵ روزه مقدار ۲۷۰ لیتر نفت سفید، خانوارهای ۳ تا ۴ نفره ۳۷۰ لیتر و برای خانوارهای پنج نفره به بالا ۴۵۰ لیتر از طریق شرکت پخش فرآورده‌های نفتی استان به خانوارها اختصاص می‌یابد.

معاون برنامه‌ریزی و امور عمرانی فرمانداری کلات افزود: چون اقتصاد مردم شهرستان وابسته به دام و کشاورزی است در برخی از محلات دامداری به خصوص مانند؛ دهچه، کوچان، یونقولی، بلان ها، قره خان بخش مرکزی و برخی از مسیرها در دهستان پساکوه بخش زاوین و دامداران کوچ رو در هزار مسجد و نیز سرایه‌داران در مزارع پرورش ماهی و... به دلیل ثبت برخی از خانوارها در روستاهای دارای گاز با مشکل نفت سفید مواجه هستند که از طریق فرمانداری و نمایندگان مجلس شورای اسلامی برای اختصاص سهمیه سوخت اقدام شده است.

ایزدی با بیان اینکه چون این تعداد محلات هنوز تائیدیه نهائی امور عشایری را ندارند لذا به عنوان دامداری کوچ رو محسوب می‌شوند، گفت: تا دهه فجر مردم روستاهای اقداش، سیرزار، قله زو از نعمت گاز برخوردار خواهند شد.

دوری راه، مشکل گازرسانی به ۴ روستای صالح‌آباد

مرتضی یوسفی، معاون فرماندار صالح‌آباد در ادامه به ایسنا گفت: چند روستا داریم که هنوز گازرسانی به آن‌ها صورت نگرفته که عباس‌آباد، کنده سوخته، پیر وش و خیرآباد از آن جمله هستند.

وی با بیان اینکه این ۴ روستا بیشترین فاصله را با شهرستان دارند، افزود: کنده سوخته روستایی در نقطه صفر مرزی و سه روستای دیگر نیز نزدیک‌تر به صالح آباد هستند.

معاون فرماندار صالح‌آباد با اعلام اینکه نقشه‌ها و طرح‌های مورد نیاز تهیه شده و منتظر تصویب و اجرا هستیم، افزود: گازرسانی به باغ کشمیر، شوراب، درختی، چشمه گل انجام شده و اشتراک‌پذیری شهروندان در حال انجام است.

وی با اشاره به اینکه در مجموع ۹۱ روستا در شهرستان صالح‌آباد داریم، افزود: روستاهای عباس‌آباد و خیرآباد و کنده سوخته که فاقد گاز هستند زیر ۲۰ خانوار و پیروش بالای ۲۰ خانوار جمعیت دارند.

یوسفی با بیان اینکه تنها دلیلی که تاکنون به این روستاها گازرسانی نشده به دلیل دوری راه بوده است، اذعان کرد: متأسفانه نبود گاز در مهاجرت تأثیرگذار بوده است.

وی خاطرنشان کرد: یکی از مهم‌ترین مشکلات شهرستان عدم استقرار اداره گاز بود که سال گذشته با پیگیری‌های صورت گرفته مدیر در شهرستان مستقر شد و اداره در سطح نمایندگی است.

معاون فرماندار صالح‌آباد با اشاره به اینکه شهرستان صالح‌آباد بسیار در محرومیت به سر می‌برد و در گذشته توجهی به آن نشده است، بیان کرد: برای تأمین سوخت مورد نیاز فاقد گاز مشکلی نیست و تدابیر لازم اتخاذ شده است.

گازرسانی به روستاهای درگز طبق برنامه زمان‌بندی

سید اکبر محدث معاونت برنامه‌ریزی و امور عمرانی فرمانداری درگز در ادامه گفت: در خصوص پیش‌بینی برای جلوگیری از افت فشار در زمان پیک مصرف، خط تقویتی در حال اجرا است.

وی با بیان اینکه گازرسانی به روستاها طبق برنامه زمان‌بندی در حال انجام بوده و فقط خط تقویتی مقداری از برنامه زمان‌بندی عقب‌تر است، در خصوص مشکلات پیش رو گفت: با توجه به شرایط جغرافیایی شهرستان و راه‌های کوهستانی گاهی اوقات در دریافت کالا به خصوص در زمستان مشکل داریم و گاهی مواقع با تأخیر مواجه هستیم.

معاونت برنامه‌ریزی و امور عمرانی فرمانداری درگز با بیان اینکه شهرستان درگز با ۱۳۷ روستا دارای ۱۰ هزار نفر جمعیت است، اذعان کرد: در مجموع ۱۰۷ روستا با ۸۰۳۵ خانوار تعداد روستاهای واجد شرایط شهرستان درگز برای گازرسانی هستند که تاکنون به ۸۲ روستا با ۶۶۷۸ خانوار گازرسانی شده است.

وی با اعلام اینکه گازرسانی به ۲۵ روستا با ۱۳۵۷ خانوار در دست اجرا است، درصد برخورداری خانوار روستایی واجد شرایط را ۷۷ درصد اعلام کرد و افزود: با اتمام پروژه‌های در دست اجرا میزان برخورداری روستاها از نعمت گاز به ۱۰۰ درصد خواهد رسید.

محدث همچنین تعداد کل روستاهای بالای ۲۰ خانوار شهرستان درگز را ۱۱۱ روستا با ۹۷۴۱ خانوار و تعداد روستاهای واجد شرایط بالای ۲۰ خانوار شهرستان را ۹۵ روستا با ۷۹۲۵ خانوار اعلام کرد و گفت: تاکنون ۷۳ روستا با ۶۵۸۸ خانوار از روستاهای بالای ۲۰ خانوار شهرستان درگز گازدار شده‌اند.

وی با بیان اینکه اکنون گازرسانی به ۲۲ روستای بالای ۲۰ خانوار شهرستان درگز با ۱۳۳۷ خانوار در دست اجرا است، تصریح کرد: اکنون درصد برخورداری خانوار روستایی واجد شرایط شهرستان درگز ۸۳ درصد است که با اتمام پروژه‌های در دست اجرا به ۱۰۰ درصد خواهد رسید.

این روزها همه خانواده‌های روستاهای روستاهای خراسان رضوی نیاز دارند محافل خانواده‌های‏شان با گرمای خاصی همراه باشد و گازرسانی به‌تمامی روستاها ضروری است. امید داریم روزی برسد که دیگر شاهد هیچ‌گونه مشکلی حداقل در راستای خدمات‌دهی به مردم مناطق روستایی، عشایر و محروم نباشیم، اما لازمه تحقق این آرزو فقط و فقط همت و تلاش مسئولان شهرستانها و استان و تعامل آنان با یکدیگر است.

انتهای پیام

  • یکشنبه/ ۲۷ آبان ۱۴۰۳ / ۱۲:۴۲
  • دسته‌بندی: خراسان رضوی
  • کد خبر: 1403082719900
  • خبرنگار : 30147