کارشناسان صهیونیست: تل‌آویو از نزدیکی روابط عربستان و ایران خشمگین است

رسانه‌های عبری گزارش دادند اظهارات محمد بن سلمان در افتتاحیه نشست سران عربی اسلامی برای اسرائیلی‌ها سنگین و غیر عادی بود. بن سلمان اسرائیل را مورد انتقاد قرار داد و خواهان عقب‌نشینی کامل از غزه و کرانه باختری و توقف کامل فعالیت ارتش اسرائیل در لبنان شد.

به گزارش ایسنا، زمانی که «بنیامین نتانیاهو» دولت ششم خود را در دسامبر ۲۰۲۲ تشکیل داد، اعلام کرد یکی از اهداف سیاست خارجی آن امضای توافق عادی‌سازی روابط با عربستان خواهد بود. در آن زمان خوش‌بینی خود را نسبت به اجرایی شدن این توافق در زمانی کوتاه اعلام کرد اما حوادثی که در واقعیت رخ داد افکار نتانیاهو را از بین برد و حتی بسیاری از تحلیلگران، متخصصان و کارشناسان اسرائیلی ادعا کردند که حمله غافلگیرانه حماس در هفت اکتبر ۲۰۲۳ با هدف ممانعت از روند عادی‌سازی روابط بین ریاض و تل آویو بود.

در ماه میلادی گذشته زمانی که «عباس عراقچی» وزیر خارجه ایران وارد عربستان شد، یک نشست ویژه با «محمد بن سلمان» ولیعهد عربستان داشت. این دیدار در حالی انجام شد که در سال گذشته میلادی روابط بین تهران و ریاض با میانجی‌گری پکن از سر گرفته شد.

«سمدار بری» شرق شناس اسرائیلی در مقاله‌ای برای روزنامه یدیعوت آحارونوت نوشت: چین میانجیگری خود را متوقف نکرد و بر ۲ کشور فشار آورد تا اینکه «فیاض الرویلی» رئیس ستاد ارتش عربستان به تهران سفر کرد.

وی به نقل از منابع سیاسی و امنیتی رژیم صهیونیستی مدعی شد: «روابطی که بعد از هفت سال احیای آن آغاز شده است در حال حاضر بر مقدمه چینی برای مانورهای نظامی مشترک در دریای سرخ و همکاری اقتصادی با عربستان متمرکز است و قرار است ریاض تولیدات اصلی که آمریکا مانع فروش آن می‌شود را به ایران تحویل دهد.»

این کارشناس صهیونیست گفت: نشست سران ریاض با حضور تمام روسای عربی و اسلامی به جز «مسعود پزشکیان» رئیس جمهور ایران برگزار شد. وی به دلایل امور داخلی اعلام کرده بود نمی‌تواند در این نشست شرکت کند اما کرسی ایران را خالی نگذاشت و «محمدرضا عارف» معاون اول خود را همراه با یک پیام عذرخواهی به ریاض فرستاد.

این شرق شناس اسرائیلی تاکید کرد: اظهارات محمد بن سلمان در افتتاحیه این نشست برای اسرائیلی‌ها دشوار و غیر عادی بود. بن سلمان اسرائیل را مورد انتقاد قرار داد و خواهان عقب‌نشینی کامل از غزه و کرانه باختری و توقف کامل فعالیت ارتش اسرائیل در لبنان شد. اظهارات صریح بن سلمان به صورت مستقیم به اقدامات اسرائیل در غزه، کرانه باختری، لبنان، سوریه، ایران و حتی بخشی از عراق پرداخت. حوثی‌ها (انصارالله) در یمن در نشست ریاض ذکر نشد و این تصادفی نبود بلکه به خاطر مسائل خود عربستان بود.

«یوئیل جوزانسکی» یکی از پژوهشگران ارشد مرکز پژوهش‌های امنیت داخلی رژیم صهیونیستی ادعا کرد: عربستانی‌ها خواهان نزدیکی روابط فعالی با ایران هستند تا خود را از خط آتش دور نگه دارند چرا که پیش‌بینی می‌کنند در ماه‌های آینده حتی قبل از اینکه دونالد ترامپ وارد کاخ سفید شود، درگیری‌هایی بین ایران و اسرائیل رخ خواهد داد و آنها می‌خواهند از این درگیری‌ها دور بمانند. اظهارات عربستانی‌ها در تایید ایران با هدف تحقق این امر است تا به ایرانی‌ها نشان بدهند که آنها در وضعیت عادی سازی روابط با اسرائیل نیستند و از حمله اسرائیل به ایران نیز راضی نیستند.

وی افزود: آمریکایی‌ها دیگر از امور داخلی عربستان یا حقوق بشر انتقاد نمی‌کنند. مسئله با اهمیت‌تر برای عربستانی‌ها نیز این است که ترامپ قادر به فشار بر بنیامین نتانیاهو برای پایان سریع جنگ در غزه و لبنان و فشار برای تحقق پیشرفتی در مسئله فلسطین است.

وی گفت: محمد بن سلمان امروز فقط حاکم فعلی عربستان نیست بلکه از چهار سال پیش بر قدرت خود افزوده و مواضعش واضح‌تر است و همچنان دیدگاهی تردیدآمیز به ایران دارد. ترامپ وعده داد زمانی که وارد کاخ سفید شود جنگ‌ها را متوقف می‌کند. عربستان، مصر، اردن و لبنان منتظر تغییر دولت در واشنگتن و خواهان ممنوعیت تسلیحاتی اسرائیل توسط آمریکا هستند. در نشست سران عربی و اسلامی در ریاض به موضوع حزب‌الله یا حماس نیز پرداخته نشد و در هر ۲ حالت ولیعهد عربستان آماده همکاری با ترامپ است و به دنبال ارائه یک تصویر جدی برای توقف تمام جنگ‌ها است.

انتهای پیام

  • یکشنبه/ ۲۷ آبان ۱۴۰۳ / ۱۱:۴۷
  • دسته‌بندی: غرب آسیا و آفریقا
  • کد خبر: 1403082719804
  • خبرنگار : 71516