به گزارش ایسنا، جمهوری چک که در تابستان سال ۲۰۲۳، اعلام کرد به طور کامل از وابستگی به واردات گاز طبیعی از روسیه، رهایی یافته و وارداتش را به صفر رسانده است، اکنون در حال واردات گاز روسیه از طریق اسلواکی است.
این عرضه نسبتا ارزان در پایان سال ۲۰۲۴، به دلیل انقضای قرارداد ترانزیت گاز میان روسیه و اوکراین، متوقف خواهد شد. هرچند کشورهای اروپای مرکزی اعلام کردهاند از تامین کافی گاز برخوردار هستند، ممکن است همچنان با هزینههای بالاتری روبرو شوند. قیمت پایه گاز در بازار اروپا، طی هفته گذشته، به بالاترین میزان در یک سال گذشته صعود کرد.
فعلا، برخی از معاملهگران اروپایی از شرق خرید میکنند زیرا آلمان یک هزینه ترانزیت جنجالی برای ارسال از سمت غرب وضع کرده است.
دومینیک روسینکو، تحلیلگر واحد چک گروه KBC Groep NV در گزارشی نوشت: گاز روسیه به این دلیل که از نظر اقتصادی، به صرفه است، به جمهوری چک میرود. هزینه ترانزیت ۲.۵ یورو به ازای هر مگاوات ساعت که توسط آلمان وضع شده است، هم یک عامل تاثیرگذار بوده است.
واردات گاز روسیه به جمهوری چک نشان میدهد بعضی از کشورهای اروپایی نمیتوانند به این راحتی وابستگی خود به گاز روسیه را قطع کنند. اسلواکی و اتریش، واردکنندگان بزرگ گاز روسیه بوده اند، در حالیکه جمهوری چک و ایتالیا، به شکل غیرمستقیم، از همسایگانشان گاز وارد میکنند.
شرکت OMV اتریش روز جمعه اعلام کرد شرکت گازپروم اطلاع داده که تحویل گاز به اتریش را از ۱۶ نوامبر، متوقف خواهد کرد. جمهوری چک، هیچ الزامات قراردادی با گازپروم ندارد اما وارداتش از اسلواکی، از سال گذشته افزایش یافته است.
دادههای اپراتور خط لوله «نت فور گاز» جمهوری چک نشان میدهد میزان واردات گاز از روسیه به این کشور، به حدود نصف واردات زمستان گذشته و به حدود ۷۴ درصد واردات در سه ماهه جاری افزایش یافته است. بخش کوچکی از این کشور به آلمان و لهستان ترانزیت میشود.
پس از آغاز جنگ روسیه در اوکراین، جمهوری چک، واردات گاز از منابع غیرروسی مانند نروژ و پایانه واردات گاز طبیعی مایع در هلند را افزایش داد. اما این گاز باید از چند کشور بگذرد تا به مقصد نهایی خود برسد و هزینه ترانزیتی که آلمان تعیین کرده و مالیات ذخیره سازی، خرید این گاز را برای جمهوری چک گرانتر کرده است.
بر اساس گزارش بلومبرگ، به گفته مگی شوتینگ لین، استراتژیست تحقیقات انرژی در سیتی گروپ، مجموع هزینه انتقال گاز از آلمان به کشورهای همسایه، اکنون حداکثر ۳.۵۰ یورو در هر مگاوات ساعت است که به منزله افزایش هشت درصدی هزینه بر اساس قیمت پایه فعلی بازار است.
انتهای پیام