معاون بهبود تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی خراسان رضوی:

کارخانه‌های پنبه پاک‌کنی با ۳۰ درصد توان، فعالیت دارند

معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی گفت: در سطح خراسان رضوی ۱۹ کارخانه پنبه پاک‌کنی فعال داریم که با توجه به کاهش سطح زیر کشت این محصول اکنون با ۳۰ درصد ظرفیت و توانشان فعالیت دارند.

محمد میری دیسفانی در گفت و گو با ایسنا با اشاره به اینکه پنبه جزو محصولات اساسی در الگوی کشت است و بخش زیادی از کودهای پایه آن تأمین می‌شود، اعلام کرد: یکی از نهاده‌های مهم در بالا بردن عملکرد پنبه تأمین بذر پنبه دلینته اصلاح شده است که در سال زراعی جاری برای هر کیلو ۲۰ هزار تومان یارانه پرداخت شد.

وی از دیگر موارد مورد نیاز در مدیریت کشت پنبه را تأمین تنظیم کننده‌های رشد و برگریز پنبه عنوان کرد و گفت: به میزان مورد نیاز واردات صورت گرفته است و مانند سنوات قبل کمبودی در این خصوص نداریم.

معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی  با بیان اینکه خراسان رضوی از مهم‌ترین تولیدکنندگان بذر پنبه در کشور است و ارقام ورامین، خورشید، شایان، ساجدی و ارمغان در سطحی بالغ‌بر ۱۵۰۰ هکتار به صورت بذری در استان کشت می‌شود، گفت: یکی از دو کارخانه فعال کرک‌زدایی از بذر پنبه کشور در استان فعال است که بذور تولیدی را دلینته می‌کند.

وی اظهار کرد: هر سال حدود ۷۰۰ تن بذر دلینته اصلاح شده در این کارخانه استحصال و برای کشت در داخل و خارج استان ارسال می‌شود.

میری دیسفانی در خصوص مکانیزه کردن برداشت پنبه تصریح کرد: بهترین دستگاه‌های برداشت، کمباین وش چین جاندیر است که با توجه به تحریم‌های ظالمانه، امکان ورود به کشور ندارد و دستگاه‌های وش چین جایگزین از چین و ترکیه کیفیت خیلی بالایی نداشته و از سویی قیمت‌های بالایی نیز دارند که تاکنون وارد استان نشده است.

معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی  با بیان اینکه وزارت جهاد کشاورزی تسهیلات مناسبی برای جذب این کمباین‌ها پیش‌بینی کرده بود، گفت: با توجه به قیمت بالای این دستگاه که حداقل ۲۰ میلیارد تومان قیمت داشت استقبال خوبی در سطح کشور از این تسهیلات صورت نگرفت.

وی خاطرنشان کرد: به طور کلی چنانچه تدبیری برای بخش بازرگانی و اقتصادی پنبه اندیشه نشود این کیفیت علی‌رغم اهمیت هر سال دچار کاهش خواهد شد از این رو راهکار حمایتی حذف ارز ترجیحی و حمایت در خرید محصول تولیدی است.

میری ادامه داد: خوشبختانه در خصوص مکانیزه کردن کاشت نیز در اکثر مناطق استان تقریباً مشکل بذر کار نداریم و در خیلی از مناطق، کشاورزان کشت را با بذر کار و همچنین آبیاری را به صورت تیپ انجام می‌دهند.

وی ادامه داد: مهم‌ترین مشکل موجود خرده مالکی است، متأسفانه خرده مالکی در پنبه استان از سایر محصولات بالاتر بوده و از سویی با توجه به قیمت پایین وش پنبه، این کشت در خاک و آب با پایین‌ترین کیفیت توسط خرده مالکین کشت می‌شود.

 معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی خاطرنشان کرد: امکان توسعه کشت مکانیزه در خرده مالکین نه اینکه غیر ممکن باشد ولی اجرایی شدن آن مستلزم حمایت و مساعدت‌های بیشتر است.

وی متوسط عملکرد را ۲۵۰۰ کیلوگرم در هکتار اعلام کرد و افزود: کشت پنبه در ۲۲ شهرستان خراسان رضوی انجام می‌شود.

سطح زیر کشت پنبه استان در سال زراعی ۱۴۰۲ - ۱۴۰۳ بالغ‌بر ۱۹ هزار و ۵۵۰ هکتار است که نسبت به سال گذشته که ۲۲ هزار و ۵۰۰ هکتار بود ۱۵ درصد کاهش پیدا کرده است.

انتهای پیام

  • جمعه/ ۲۵ آبان ۱۴۰۳ / ۱۰:۱۷
  • دسته‌بندی: خراسان رضوی
  • کد خبر: 1403082518290
  • خبرنگار : 30147