حمیرا شامکوئیان در گفتوگو با ایسنا به وضعیت آبخوانهای این شهرستان اشاره کرد و گفت: طبق مطالعاتی که همه ساله انجام میشود از ۳۰ سال گذشته تاکنون بر اساس پیزومترهایی که در دشت قوچان وجود دارد در سال ۷۹-۸۰ بیشترین افت آبخوان را معادل یک متر و ۴۰ سانتیمتر داشتهایم.
وی با بیان اینکه بر اساس مطالعات انجام شده در سال آبی ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ افت آبخوان قوچان معادل ۹۰ سانتیمتر بوده است، افزود: در مجموع به طور میانگین سفرههای زیرزمینی ۶۴ میلیمتر در دشت قوچان افت دارند.
مدیر امور منابع آب شهرستان قوچان کسری مخزن این شهرستان در سال آبی ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ را حدود ۱۹ میلیون مترمکعب اعلام کرد و اظهار کرد: انسداد چاههای غیرمجاز از مهمترین اقداماتی است که برای رفع این مشکل در دستور کار قرار گرفته است.
وی همچنین از تغییر کاربریها به عنوان دیگر تخلفات نام برد و گفت: در این موارد بعضاً تخصیصی از آب منطقهای برای انجام کار خاصی میگیرند ولی در کنار آن کارهای دیگری هم انجام میدهند.
شامکوئیان با بیان اینکه از این نوع تخلفات در شهرستان بسیار داریم، تصریح کرد: در این خصوص نیز به زودی کارگروه حفظ حقوق بیتالمال در شهرستان تشکیل و تخلفات این چنینی نیز مورد پیگیری قرار میگیرد.
وی در ادامه از تصرفات غیرمجاز رودخانهها توسط متخلفین خبر داد و گفت: با توجه به اینکه قوچان منطقه خوش آب و هوایی است و رودخانههای بسیاری دارد برخی ترجیح میدهند باغات را به سمت رودخانه اضافه کنند و به مرور با کاشت نهال به تصرف رودخانهها میپردازند.
مدیر امور منابع آب شهرستان قوچان با بیان اینکه برخی از درههای تصرف شده شناسایی و در اولویت کاری قرار گرفتهاند، اظهار کرد: فروش آب با تانکر از دیگر معضلاتی است که بعضاً از چاههای غیرمجاز یا مجاز برداشت کرده و به فروش میرسانند.
وی با اشاره به اینکه در ۶ماه ابتدای امسال یک مورد برداشت غیرمجاز آب شناسایی و توقیف شده است، گفت: متأسفانه در شهرستان فروش آب را به صورت غیرمجاز داریم.
شامکوئیان در ادامه با اظهار تأسف از اینکه در دشت قوچان هم با فرونشست زمین مواجه هستیم و مشاهده شده است، فرونشست زمین را نتیجه برداشتها و کسری مخزن دانست و اظهار کرد: فرونشست زمین به یک تهدید جدی برای چاههای شهرستان دارد تبدیل شده است.
وی در همین خصوص به وضعیت حجم تخلیه چاهها اشاره کرد و گفت: در مجموع ۶۶۸ چاه مجاز در شهرستان قوچان داریم که از این تعداد ۳۹۰ چاه مربوط به بخش کشاورزی با حجم تخلیه ۵۶ میلیون متر است.
شامکوئیان همچنین از وجود ۴۵ چاه در بخش صنعت با حجم تخلیه ۱.۸ میلیون مترمکعب، ۲۸ چاه مجاز شرب شهری با حجم تخلیه ۷ میلیون مترمکعب، ۸۱ شعبه چاه مجاز شرب روستایی با حجم تخلیه ۶.۶ میلیون مترمکعب، ۴ چاه شرب اشخاص با حجم تخلیه ۲۴ هزار مترمکعب، ۹۶ چاه در بخش دام و طیور با حجم تخلیه یک میلیون و ۲۰۰ هزار مترمکعب و ۲۴ چاه در بخش خدمات با حجم تخلیه ۲ میلیون مترمکعب خبر داد.
وی در مجموع حجم تخلیه چاههای مجاز شهرستان را ۷۵ میلیون مترمکعب اعلام کرد و افزود: با توجه به خشکسالیهای اخیر منابع آبی شهرستان اصلاً وضعیت خوبی ندارند.
انتهای پیام