به گزارش ایسنا، در جریان انتخابات ریاستجمهوری پنجم نوامبر آمریکا «دونالد ترامپ» توانست با کسب ۳۱۲ رای الکترال، رقیب دموکرات خود «کامالا هریس» معاون رئیسجمهور آمریکا را شکست دهد و چهل و هفتمین رئیسجمهور ایالات متحده شود.
این درحالیست که «جو بایدن» رئیسجمهور کنونی آمریکا در مقابل میلیونها آمریکایی که همچنان از پیروزی ترامپ در بُهت فرو رفتهاند، ایستاد و گفت که «همه چیز درست خواهد شد و یک شکست بدین معنا نیست که ما شکست میخوریم» اما آیا واکنش دموکراتها به این شکست مشابه واکنش بایدن است؟
روزنامه «گاردین» در گزارشی مینویسد: «این پیام بایدن با هشدار شدیدی که بسیاری از دموکراتها درباره خطرات دومین دوره ترامپ عنوان کردهاند، شدیدا در تضاد است. آنها پیشبینی کردند که بازگشت ترامپ به قدرت پایه و اساس دموکراسی آمریکایی را بهخطر میاندازد. آنها اطمینان خاطر دادند که ترامپ میلیونها مهاجر غیرقانونی را اخراج خواهد کرد و همچنین نگرانی خود را درباره ممنوعیت حق سقط جنین در ایالات متحده ابراز کردند.»
این رسانه انگلیسی در ادامه این گزارش تاکید میکند: «دموکراتها اکنون باید با چهار سال ریاست ترامپ مواجه شوند و باید واقعیتها را بپذیرند. نتایج این انتخابات، دموکراتها را غافلگیر و خشمگین کرد و همچنین این حزب را در مواجهه احتمالی با یک جنگ درون حزبی سخت و بیرحمانه قرار داده است.»
استدلال گاردین درخصوص وجود اختلافات میان اعضای دموکرات این است که برخی معتقدند «کامالا هریس» باید اقدامات بیشتری را در راستای جداسازی مواضع خود از «جو بایدن» انجام میداد و تعدادی هم میگویند که یا بایدن نباید در رقابتهای انتخاباتی شرکت میکرد یا اینکه باید زودتر کنارهگیری میکرد.
«جیم مانلی» که به عنوان مشاور ارشد «هری رید» یکی از باسابقهترین رهبران اکثریت سنا خدمت کرده، گفت: «بایدن هرگز نباید وارد رقابتهای انتخاباتی میشد. البته اکنون هم زمان رودربایستی یا نگرانی پیرامون احساسات دیگران نیست. او (بایدن) و کارکنانش ضربات زیادی را به کشور وارد کردهاند.»
«نانسی پلوسی» رئیس سابق مجلس نمایندگان آمریکا نیز در واکنش به شکست دموکراتها به روزنامه نیویورک تایمز گفت: «اگر رئیسجمهور بایدن زودتر از رقابتهای انتخاباتی کنارهگیری و فضا را برای برگزاری انتخابات مقدماتی جهت انتخاب نامزد فراهم میکرد، تا اینکه خودش بخواهد از کامالا هریس حمایت کند، برای حزب دموکرات بهتر میشد.»
بایدن حزب دموکرات را موقیعت بدی قرار داد
روزنامه گاردین در ادامه این گزارش با اشاره به اختلاف نظر میان دموکراتها مینویسد: «تعدادی از دستیاران دموکراتهای ارشد در حاشیه بدون افشای نام خود به خبرنگاران گفتهاند که بایدن، حزب دموکرات را در موقعیت بدی قرار داد زیرا زودتر متوجه شرایط جسمانی و سن و سال خود نشد.»
مسئله سن و شرایط جسمانی و روانی یکی دیگر از مسائلی بود که در این انتخابات اهمیت بالایی داشت. بایدن بهعنوان «پیرترین» رئیسجمهور آمریکا اگر رئیسجمهور بعدی میشد، در پایان دوره دومش ۸۶ ساله میشد اما ترامپ در پایان دوره دومش، ۸۲ ساله خواهد شد و ظاهرا وضعیت جسمانی بهتری نسبت به بایدن دارد.
در میان اعتراضات دموکراتها به شکست حزبشان، مقامی مانند «کارین ژان پییر» سخنگوی کاخ سفید این شکست را چنین توجیه میکند که «ما بهرغم دستاوردهایی که داشتیم، جریانهای جهانی مخالف وجود داشت و اگر به جهان در سال ۲۰۲۴ نگاهی بیندازید، متوجه فضای سیاسی حاکم خواهید شد.»
«گاردین» در پایان با اشاره به تلاشهای بیهوده دموکراتها جهت ایجاد رعب و وحشت میان رایدهندگان آمریکایی نسبت به دوره دوم «دونالد ترامپ» نمینویسد: «دموکراتهایی که خود را آماده پیروزی هریس به عنوان اولین زن رنگینپوست در جایگاه ریاستجمهوری کرده بودند، اکنون پس از چندین سال تلاش برای ایجاد فضایی ترسناک از دومین دوره ترامپ خسته بهنظر میرسند. تلاشهایی که در نهایت ترامپ را با اکثریت آرای مردم و آرای الکترال برای دومین دوره غیرمتوالی وارد کاخ سفید کرد!»
انتهای پیام