به گزارش ایسنا به نقل از یونیورسیتی نیوز، سیستم آموزش عالی عراق از زیرساختهای ناکافی، تجهیزات ناکافی برای آموزش مهندسی و علوم، کمبود بودجه، میزان ثبت نام نسبتاً پایین و ارتباط ضعیف بین دانشگاه و بازار کار رنج میبرد، اما طبق گزارش یک محقق و پژوهشگر، "بزرگترین فاجعه" در سیستم آموزش عالی این کشور فساد گسترده است.
پروفسور محمد الربعی، مشاور آموزش عالی بینالمللی، استاد ممتاز و رئیس شبکه دانشمندان عراقی خارج از کشور (NISA)، گفت که این گزارش بر کاهش شدید آموزش عالی در عراق به دلیل فساد گسترده، مداخله سیاسی و کمبود بودجه دلالت دارد.
او آن را «بحرانی» توصیف کرد که آینده عراق را با تربیت فارغ التحصیلان فاقد صلاحیت تهدید کرده و مانع از نوآوری میشود.
در حال حاضر بیش از ۱۰۰ دانشگاه در عراق وجود دارد که در ۱۸ استان این کشور توزیع شده است که ۴۰ دانشگاه دولتی و ۶۶ دانشگاه خصوصی شناخته شده هستند. تقریباً نیمی (۴۸ درصد) از این مؤسسات در بغداد و ۱۰ درصد در کربلا (عمدتاً مذهبی) هستند.
در استانهای بزرگ مانند نینوا، انبار و صلاح الدین، بر اساس برنامه توسعه ملی ۲۰۱۸-۲۰۲۲، سهم دانشگاه ها تنها ۱ درصد است.
این دانشگاه های دولتی و خصوصی برنامه های کارشناسی و کارشناسی ارشد را سالانه به حدود ۹۰۰هزار دانشجو ارائه می دهند و هر سال تقریباً ۱۸۰هزار دانشجو فارغ التحصیل می شوند.
در حالی که آموزش عالی در سال های اخیر به طور قابل توجهی گسترش یافته است، با افزایش ۲۵ درصدی ثبت نام در دانشگاه های دولتی، نرخ ثبت نام عراقی ها در سن ورود دانشگاه تنها حدود ۱۹ درصد است که در مقایسه با سایر کشورهای منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا پایین است . به عنوان مثال، این نرخ در تونس ۳۲ درصد، در اردن ۳۴ درصد و در مراکش ۳۹ درصد است.
گزارش این محقق نشان می دهد که دانشگاه های عراق از زیرساخت ها و امکانات ناکافی مانند آزمایشگاه ها و کتابخانه ها، تجهیزات ناکافی در دانشکده های مهندسی و علوم و مؤسسات فنی رنج می برند و پیوندهای ضعیفی بین آموزش عالی، فارغ التحصیلان و بازار کار وجود دارد.
طبق این گزارش، نه دانشگاهها و نه موسسات دولتی و نه خصوصی در عراق در فهرست ۱۰۰ دانشگاه برتر در رتبهبندی دانشگاههای بینالمللی از جمله رتبهبندی دانشگاههای جهانی QS، رتبهبندی شانگهای برای سال ۲۰۲۱، آموزش عالی تایمز، رتبهبندی دانشگاههای جهانی و رتبهبندی Webometricsحضور ندارند.
این در حالی است که اتحادیه عمومی دانشجویی در عراق در بیانیهای در ۲۹ اوت سال جاری دولت را به استفاده از "روش گمراهکننده اظهارات رسانهای در خصوص کسب جایگاههای پیشرفته در رتبهبندی دانشگاههای بینالمللی" متهم کرد.
انتهای پیام