جاده ابهر - قیدار که در استان زنجان قرار دارد به دلیل مسیرهای پیچدرپیچ و برخی نقاط حادثهخیز، از جمله جادههایی محسوب میشود که تصادفات نسبتاً زیادی در آن رخ میدهد. این جاده باریک بوده و در بعضی نقاط دید کافی برای رانندگان بهخصوص در شرایط جوی نامناسب مثل بارندگی یا مه که باعث کاهش دید میشود، وجود ندارد.
سرعت بالای خودروها، سبقتهای غیرمجاز و رعایت نکردن فاصله ایمن از جمله عواملی هستند که به تصادفات در این مسیر دامن میزنند. پلیس راه و مسئولان محلی بارها اعلام کردهاند که این مسیر به دلیل مشکلات فنی و طراحی نیاز به بهبود دارد. در سالهای اخیر نیز تلاشهایی برای اصلاح نقاط حادثهخیز و نصب علائم هشداردهنده انجام شده ولی همچنان رعایت اصول رانندگی از طرف رانندگان در این مسیر بسیار حائز اهمیت است تا از بروز حوادث بیشتر جلوگیری شود.
جاده ابهر - قیدار محوری کلیدی بین ۲ شهرستان
جاده ابهر - قیدار از مسیرهای اصلی و مهم بین دو شهرستان ابهر و خدابنده است، این جاده از نظر اقتصادی و اجتماعی برای هر دو شهرستان اهمیت زیادی دارد از نظر اقتصادی، این جاده مسیر اصلی جابهجایی محصولات کشاورزی و صنعتی بین این دو منطقه و همچنین به دیگر شهرها است.
ابهر و خدابنده هر دو در بخش کشاورزی و دامپروری فعال هستند و بسیاری از محصولات از جمله گندم، انگور و محصولات لبنی، از طریق همین جاده منتقل میشوند. همچنین صنایع کوچک و بزرگ در اطراف ابهر و قیدار قرار داشته که به ارتباط حملونقلی نیاز دارند.
از نظر اجتماعی نیز این جاده برای مردم دو شهرستان بسیار مهم است، چرا که به واسطه آن مردم برای کار، تحصیل و دید و بازدید به راحتی بین این دو شهر در تردد هستند. افزون بر این، این جاده به نوعی ارتباط بین شهرهای استان زنجان و سایر استانهای اطراف رو هم تسهیل میکند و به همین دلیل از جنبههای مختلف از جمله توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی، نقش کلیدی برای این دو شهرستان دارد.
جاده ابهر - قیدار سفری میام غفلتها و حادثهها
علیرغم نقش مهمی که این جاده در توسعه این دو شهرستان به ویژه خدابنده به عنوان پهناورترین شهرستان شمالغرب کشور ایفا میکند؛ متاسفانه شاهد تصادفهای مرگباری در این مسیر هستیم تا جایی که تنها طی هفته گذشته هشت نفر از هموطنانمان در این مسیر جان خود را از دست دادند که نیازمند چارهاندیشی مسئولان و تسریع در روند تخصیص و تزریق اعتبارات و عملیات عمرانی است.
با جدیت پیگیر تعریض جاده ابهر قیدار هستیم
در رابطه با محور ابهر - قیدار نماینده مردم خدابنده در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه با جدیت به دنبال رفع مشکل جاده ابهر به قیدار هستم، میگوید: در حدود ۲۵ کیلومتر از این مسیر در محدوده شهرستان خدابنده واقع شده که با توجه به همین موضوع و قولی که به مردم دادهام همواره پیگیر تعریض جاده ابهر به قیدار بوده و هستم.
احمد بیگدلی با بیان اینکه طی پنج ماه گذشته نیز یکی از اولویتهایم به عنوان نماینده مردم شهرستان خدابنده پیگیری مشکلات این مسیر بوده است، ادامه میدهد: اهمیت این مسیر بارها گوشزد شده است که در همین راستا نیز بارها جلسات متعدد با مسئولان مرتبط برگزار شده است.
وی با یادآوری اینکه ابتدای جاده قیدار به ابهر پرترددترین و خطرناکترین مسیر این محور است، یادآور میشود: با توجه به این موضوع اقدامات در این جاده آغاز شده و طبق گزارشات راهداری حدود هفت کیلومتر این مسیر امسال به اتمام میرسد.
ضرورت توجه حدی مردم به قوانین راهنمایی و رانندگی در این مسیر
وی با تاکید بر اینکه قول ساماندهی ۲۵ کیلومتر اولیه این مسیر از وضعیت فعلی داده شده است، میافزاید: با توجه به غیراستاندارد بودن مسیر از مردم درخواست داریم با احتیاط بیشتر در این مسیر تردد کنند زیرا ممکن است با توجه به وضعیت بودجه حل مشکلات آن طول بکشد.
بیگدلی با اشاره به اینکه کمبود اعتبارات گاهی باعث مسکوت ماندن برخی از پروژههای عمرانی میشود، تصریح میکند: زمانی با یک میلیارد تومان یک کیلومتر راه ساخته میشد اما متاسفانه در زمان حاضر برای ساخت یک کیلومتر راه ۱۲ تا ۱۵ میلیارد تومان سرمایه نیاز است.
غیراستاندارد و ناایمن بودن جاده دلیل ۸۰ درصد تصادفات در جاده ابهر - قیدار
نماینده مردم خدابنده در مجلس شورای اسلامی با یادآوری اینکه بیش از ۸۰ درصد تصادفات به علت ناایمن و غیراستاندارد بودن جاده است، ادامه میدهد: زیر پا گذاشتن قوانین راهنمایی و رانندگی نیز یکی از عوامل افزایش تصادفات در این جاده است.
بیگدلی با تاکید بر اینکه یکی از کارهای بر زمین مانده همین راه قیدار به ابهر است، تصریح میکند: باید اهتمام جدی برای حل مشکلات اینجاده وجود داشته باشد چون با فوت هر یک نفر در این جاده همه ما داغدار میشویم.
توسعه و آبادانی هر جه بیشتر خدابنده با تعریض محور ابهر - قیدار
نماینده استان زنجان در شورای عالی استانها نیز در این رابطه با بیان اینکه این مسیر به دلیل عرض کم و ترافیک فراوان به یک قتلگاه تبدیل شده است و تقریباً هر روز شاهد وقوع تصادف در این مسیر هستیم به خبرنگار ایسنا، میگوید: در هفته گذشته این جاده هشت نفر از هموطنانمان را به کام مرگ کشاند به طوری که دو خانواده به صورت کامل در این تصادف کشته شدند.
مجید اصانلو تاکید میکند: جاده ابهر به قیدار یکی از خطرناکترین محورهای مواصلاتی کشور است. دسترسی شهرستان خدابنده به تهران به گونهای است که فقط از این مسیر خطرناک میسر میشود و توسعه و آبادانی بزرگترین شهرستان شمال غرب کشور در گرو تعریض و رفع خطر این محور است.
نگاه ملی به جاده ابهر - قیدار وجود داشته باشد
وی بیان میکند: مشکل این جاده حل نخواهد شد مگر اینکه دولت آن را به عنوان یک مسئله ملی نگاه کند و با تخصیص اعتبارات مناسب هرچه سریعتر به تلفات در این جاده پایان دهد و گره توسعه در استان زنجان را باز کند.
اوصانلو ادامه میدهد: حل این معضل اصلیترین خواسته استان زنجان در حوزه راه از دولت است، امیدوارم هرچه سریعتر شاهد یک اقدام جدی و انقلابی در این مورد باشیم.
کارها در محور ابهر - قیدار با کندی پیش میرود
مهدی میناخانی رئیس اداره کنترل و نظارت بر عملیات جادهای پلیس راه استان زنجان نیز در همین رابطه با اشاره به مشکلات متعدد موجود در محور قیدار به ابهر، عنوان میکند: پلیس راه بارها پیگیر موضوع بوده و عملیات تعریض این مسیر نیز آغاز شده ولی کارها پیشرفت کندی داشته و بارها شاهد این بودهایم که تصادفات بسیار سخت در این محور رخ داده و هموطنان جان خود را از دست دادهاند.
اصلاح جاده ابهر - قیدار نیازمند کار مطالعاتی بیشتر
در این سوی، نماینده مردم ابهر، خرمدره و سلطانیه در مجلس شورای اسلامی نیز به خبرنگار ایسنا میگوید: اصلاح این گردنه نیاز به کار کارشناسی بیشتری دارد؛ چرا که تعریض این جاده اگرچه میتواند حوادث ناشی از باریک بودن را کاهش دهد، اما قادر به حل برخی دیگر از مشکلات مهم این جاده نخواهد بود.
منصور علیمردانی با توضیح اینکه مشکلات این گردنه را در سه بخش میتوان توضیح داد تا در مورد نحوه اصلاح آن اظهارنظر شود، میافزاید: این جاده باریک بوده و شیب نامناسب دارد لذا تصادف خودروهای عبوری با از دست دادن کنترل اتومبیل مخصوصا در فصل بارندگی و لغزنده بودن جاده، اتفاق میافتد.
او با اشاره به اینکه شیب نادرست و مسیر طولانی ایجاد شده جهت کاهش این شیب، باعث استفاده بیش از حد از ترمز توسط رانندگان میشود، افزود: لذا انتظار میرود در اصلاح این معبر با مراجعه به نظرات کارشناسی اقدامی مناسب انجام شود.
نماینده مردم ابهر، خرمدره و سلطانیه در مجلس شورای اسلامی توضیح داد: پیشنهادم برای این مسیر، حفر تونل در ادامه مسیر عبدلآباد تا قرهآغاج است که میتواند ضمن کاهش عواقب ذکر شده امکان ایجاد یک مکان تفریحی و گردشگری را در مسیر قبلی گردنه، با تبدیل آن به پیادهراه و استفاده از منابع خدادادی منطقه نظیر غار علیبلاغی، شیرینسو، سد کینهورس و کوههای منطقه برای شهرستانهای ابهر و خرمدره فراهم کند.
راهکارهای کاهش تصادفات در جاده ابهر - قیدار
با تمام تفاسیر بیان شده برای کاهش تصادفات در جاده ابهر - قیدار، چند راهکار اصلی وجود دارد که با اجرای آنها امنیت رانندگان و مسافران افزایش مییابد که اولین راهکار، اصلاح نقاط حادثهخیز در این جاده است. بسیاری از نقاط این مسیر دارای پیچهای تند و کمعرض هستند که نیاز به بازسازی و اصلاح دارند. اضافه کردن گاردریل، افزایش عرض جاده در نقاط بحرانی و ایجاد باندهای اضافی نیز میتواند کمک بزرگی به این موضوع کند.
مورد دیگر ضرورت بهبود علائم راهنمایی و رانندگی در طول جاده است. نصب علائم هشداردهنده بهویژه در نقاط با دید محدود و پیچهای تند، نصب تابلوهای کاهش سرعت و همچنین علامتگذاری دقیق خطوط جاده، به رانندگان کمک میکند تا بهتر تصمیم بگیرند و ایمنی رو رعایت کنند.
یکی دیگر از این راهکارها تقویت نظارت پلیس راه و استفاده از دوربینهای کنترل سرعت در طول جاده است. حضور مداوم پلیس و ثبت سرعت رانندگان باعث میشود که افراد کمتر تمایل به سرعت غیرمجاز یا سبقتهای خطرناک داشته باشند.
آموزش رانندگان برای رعایت قوانین و مقررات جادهای و اهمیت دادن به ایمنی نیز میتواند تاثیر زیادی در این زمینه داشته باشد، اطلاعرسانی از طریق رسانهها درباره خطرات این جاده و همچنین اهمیت رعایت سرعت مطمئنه بهویژه در شرایط جوی نامناسب نیز میتواند فرهنگ رانندگی را بهبود ببخشد.
نورپردازی و روشنایی بهتر بهخصوص در قسمتهای تاریک و پرپیچ نیز از راهکارهایی است که کمک میکند تا رانندگان در شب دید بهتری داشته باشند. این کار در جلوگیری از تصادفات شبانه و برخوردهای ناگهانی مؤثر است و در نهایت، نیز نگهداری دورهای و مرمت آسفالت جاده نیز اهمیت زیادی دارد چرا که وجود چالهها و خرابیهای جاده میتواند منجر به از دست دادن کنترل خودرو توسط راننده شود.
انتهای پیام