این بخشی از صحبتهای اهالی شهرک زایندهرود است که دلِ پُردردی از وضعیت این ناحیه دارند. زایندهرود در منطقۀ چهار اصفهان قرار دارد و با خیابانها و محلاتی چون روشندشت، پینارت و زوان در مجاروت است. «محرومیت» واژۀ کلیدی و مشترکی است که این محلات را به هم نزدیک میکند. گزارش پیشرو درنگی در مشکلات پرشمار شهرک زایندهرود محسوب میشود که در گفتوگو با اهالی آن و مسئولان شرکت آب و فاضلاب و شهرداری اصفهان تهیه شده است.
کشیدن شبکۀ فاضلاب نامنظم و تدریجی است
سیروس از اهالی محلۀ شهرک زایندهرود است و اینگونه دربارۀ مشکلاتشان صحبت میکند: فاضلاب این محدوده بسیار نابسامان است. برای بعضی از خانهها فاضلاب کشیده شده است و برای برخی دیگر فقط جای فاضلاب را خطکشی و مشخص کردهاند، اما معلوم نیست کی راهاندازی میشود.
اوبا نظر به دیگر معضلات محله اینگونه توضیح میدهد: کوچهها و پیادهروها اغلب پر از دستانداز و چاله است. بعضی از پیادهروها پر از سنگ و خاکیاند و ما میترسیم بچههایمان در آنها رفتوآمدی داشته باشند یا بازی کنند. یک پارک کوچک و ساده هم دارد اما برای این محله کم است. زایندهرود امکانات خاصی ندارد. کتابخانه و سالن مطالعه از نیازهای اساسی این محله است و کمبود آنها واقعاً احساس میشود، ورزشگاه هم که ندارد.
پروانه دربارۀ مسائل شهرک زایندهرود میگوید: یکی از مشکلات اصلی ما فاضلاب این محله است. به ما گفتهاند برای وصلشدن فاضلاب باید بهازای هر طبقه ۱۱ میلیون تومان پرداخت کنیم که هزینۀ زیادی است. ما که هنوز این پول را ندادهایم، اما کسانی که پرداخت کردهاند، میگویند بعد از ۱۱ میلیون، بازهم بهخاطر مشکلات پیشآمده، به پرداخت حدود ۶ میلیون تومان مجبور شدهاند. روند کشیدن فاضلاب واقعا بینظم و بدون هماهنگی است. یک روز میآیند و دو تا خانه را نگاه میکنند و میروند، فردا دوباره همین است. چرا اینقدر روند آن طولانی و نامنظم شده است؟
این ساکن منطقه ادامه میدهد: در نبود فاضلاب، هزینۀ تخلیۀ چاه برای هر خانواده بسیار گران تمام میشود. بهجز این هزینه، جاریشدن آن در کوچهها بعضاً باعث دردسر میشود و سلامت مردم به خطر میافتد. امکانات تفریحی زایندهرود بسیار ناچیز است. یک پارک دارد که مناسب نیست و کیفیت لازم را ندارد. باشگاه ورزشی و فرهنگسرا و کتابخانه هم اصلاً ندارد.
در زایندهرود خبری از ورزش و تفریح نیست!
پیام نیز که از ساکنان شهرک زایندهرود در مجاورت روشندشت است، توضیح میدهد: انشعاب فاضلاب در برخی مناطق انجام شده اما هنوز بهطور کامل حل نشده است. فاضلاب گرفتاری و دغدغۀ کمی نیست. زایندهرود واقعاً یک منطقۀ محروم است.
محمدعلی از دیگر ساکنان زایندهرود دربارۀ معضلات این محله میگوید: بعد از سالها در قسمتی از زایندهرود فاضلاب کشیدهاند اما برای راهاندازی آن پول بسیاری میخواهند. خیلی از مردم زایندهرود مستأجر هستند و صاحبان این خانهها در محلات دیگر زندگی میکنند، این هم برای ما یک معضل شده است. چون برخی از صاحبخانهها اصلاً برایشان مهم نیست که این خانه فاضلاب داشته باشد یا خیر.
او سپس ادامه میدهد: جایی مثل شهرک کشوری که تقریباً همزمان با زایندهرود احداث شد، مشکلات کمتری دارد و قابلمقایسه با محلۀ ما نیست. به غیر از معضل فاضلاب، آسفالت نامناسب خیابانها و کوچههای زایندهرود و نبود امکانات تفریحی هم وجود دارد. یک پارک آخر فاز دو زدهاند، آفتاب غروب کند، آدم وحشت میکند پا بگذارد.
اکرم از ساکنان زایندهرود توضیح میدهد: ما پول فاضلاب را پرداخت کردهایم اما هنوز نتیجه نگرفتهایم. میتوان گفت که موقعیت محلۀ زایندهرود و مسیر آن در اصفهان امروز خوب است، اما از نظر امکانات وضعیت مطلوبی ندارد. اصلاً مکان خاصی برای تفریح و ورزش فراهم نیاوردهاند. آسفالت آن کاملاً بیکیفیت است. در محدودۀ خیابان ولیعصر فقط کافی است یک باران شدید بیاید، همهجا را آب میگیرد.
انتظار نداشته باشید که مشکلات فاضلاب یکدفعه حل شود
سعید شمسایی، مدیر دفتر مطالعات و بررسیهای فنی فاضلاب آبفای استان اصفهان، در گفتوگو با ایسنا بیان کرد: جنوبشرق اصفهان محدودهای است که به آن مناطق شمال رودخانه میگویند. شمال رودخانه از نظر طولی به حدود ۶۰ کیلومتر شبکۀ فاضلاب نیاز دارد که تاکنون ۷۰ تا ۸۰ درصد آن اجرا شده است. هماکنون در همین شمال رودخانه و محلاتی چون پینارت، انتهای روشندشت، جیشیر، شرکت آب و فاضلاب به همراه پیمانکاران در حال فعالیت است. امیدواریم در چند ماه آینده فاضلاب این منطقه از برخی جنبهها به سرانجام برسد.
وی ادامه داد: اگر شهروندان در حدود زایندهرود یا روشنشهر معتقدند که اقدامات شرکت آب و فاضلاب قطرهچکانی است، باید بگویم که ما سالها در این محدوده مشکلات عدیدهای داشتهایم و خود ساکنان منطقه هم بهتر از هرکسی میدانند.
شمسایی یکی از چالشهای این منطقه را مشکلات کشاورزان دانست و اظهار کرد: از زمانی که ایستگاه پمپاژ فاضلاب در این بخش شهر تأسیس شد، کشاورزان اعتراض کردند. کشاورزان اصرار داشتند که نباید فاضلاب این محدوده از آن خارج شود و باید حتی مستقیم به رودخانه ریخته شود. درواقع، درخواست فاضلاب خام را داشتند. این مسئله قطعاً از لحاظ زیستمحیطی و بهداشتی معضلاتی به همراه دارد. اصلاً هیچ مجوزی برای سرازیرکردن فاضلاب خام در رودخانه وجود ندارد.
این مسئول آبفای استان اصفهان با اشاره به اینکه پس جلسات و پیگیریهای متعدد سرانجام به راهاندازی ایستگاه پمپاژ موفق شدند، افزود: این ایستگاه هماکنون در مدار و فاضلاب جاری است. منطقۀ یک شرکت آب و فاضلاب در خیابان ۲۲ بهمن اصفهان در حال حاضر به فروش انشعاب اقدام میکند. شهروندان شهرک زایندهرود با ثبتنام و پرداخت هزینه میتوانند بر اساس نوبت، انشعاب دریافت کنند. یک پیمانکار نیز در محدودۀ زایندهرود و روشندشت فعال است. اگر درخواستها بیشتر شود، پیمانکاران را نیز افزایش میدهیم. بهگمانم هر پیمانکار روزانه به نصب و راهاندازی حدود ۶ انشعاب میتواند اقدام کند.
مدیر دفتر مطالعات و بررسیهای فنی فاضلاب آبفای استان اصفهان درباب قیمتهای دریافتی از مردم نیز توضیح داد: امور مشترکین شرکت آبفا بر مسئلۀ قیمتها نظارت دارد. من میتوانم بگویم که شرکت آب و فاضلاب خصوصی است و در دریافت قیمتها نیز بر اساس مصوباتی که از آبفای کشوری به ما ابلاغ میشود، عمل میکنیم.
شمسایی با ذکر این نکته که سرعت حرکت آبفا در شمال رودخانه بسیار عالی است، خاطرنشان کرد: اگر مردم سرعت اقدامات آبفا را در نقاطی چون زایندهرود یا روشندشت تدریجی و آهسته حس میکردند، به مشکلات متعدد شرق اصفهان ازجمله مسائل خاص کشاورزان مربوط میشد. در حال حاضر، سرعت عمل خوبی وجود دارد. اینکه شهروندان انتظار داشته باشند ثانیهای و یکدفعه همۀ مشکلات فاضلاب منطقه حل شود، ممکن نیست.
در عمق محلاتی چون زایندهرود کمبودها بسیار است
محسن زمانی، مدیر منطقۀ چهار شهرداری اصفهان، به خبرنگار ایسنا گفت: در محدودۀ شرق منطقۀ چهار که قسمتی از آن به نامهای شهرک زایندهرود و روشندشت شناخته میشود، طی سالیان اخیر روند توسعه درخور اعتنا بوده است. بهطور کلی، محدودۀ پینارت، روشندشت، روشنشهر و شهرک زایندهرود در مقایسه با گذشته وضعیت بهتری دارد.
وی با تأکید بر اینکه از ادامۀ خیابان مشتاق سوم، میدان شهدای هستهای و بلوار روشندشت توسعه و پیشرفت برای همگان مشهود است، ادامه داد: در این محدوده بهلحاظ شهرسازی آزادسازی بسیاری انجام شده است، مخصوصاً از یک طرف بلوار ارغوانیه و از طرف دیگر روشندشت رشد و ترقی پیدا کرد. درواقع، ورودیها و معابر اصلی توسعه یافت و نقش مهمی در میزان دسترسی و بهبود شکل ظاهری آن حدود داشت؛ اما در عمق محلات همچنان با مشکلات متعددی روبهرو هستیم.
شهردار منطقۀ چهار اصفهان یکی از مسائل زیرساختی محدودۀ شهرک زایندهرود را بحران فاضلاب دانست و بیان کرد: بخشی از معابر که نیازمند زیرسازی و آسفالت هستند، به تکمیل شکبۀ فاضلاب بستگی دارد. البته حدود ۸۰درصد، فاضلاب حل و به دنبال آن معابر نیز مشکلاتشان برطرف شده است. درواقع، نمیتوان میلیاردها تومان یک جا هزینه کرد و بعد دوباره بهخاطر کشیدن فاضلاب به آن صدمه زد.
بهبود خیابان ولیعصر و تأسیس سالن ورزشی در برنامهها است
زمانی سپس با نظر به بلوار ولیعصر اظهار کرد: ولیعصر وضعیت بسیار نامناسبی دارد، اما چون بحث فاضلاب آن به سرانجام رسیده، هماکنون برای بهبود وضعیت آن بودجه تعیین شده است و پیمانکار هم دارد. بحث زیرسازی، روکش آسفالت، پیادهرو و فضای سبز همگی در زیرمجموعۀ این طرح قرار میگیرند. پیشبینی میشود که حدود دو تا سه آینده به بهرهبرداری برسد. شیببندی و هدایت آبهای سطحی نیز جزو برنامههای این محدوده به شمار میآید. پیش از این نیز در سال گذشته، بلوار بهار افتتاح شد. بنابراین، هرجا مسئلۀ فاضلاب آن به پایان برسد، شهرداری اقدامات عمرانی را آغاز میکند.
وی با اشاره به اینکه شهروندان در محدودۀ زایندهرود تا روشندشت از برخی محرومیتها در رنج هستند، خاطرنشان کرد: بهمنظور بهبود وضعیت و تأسیس مراکز فرهنگی، تفریحی و ورزشی برنامههایی داریم، اما بهمرور میتوان آنها را به سرانجام رساند. برای مثال، با بنیاد مسکن انقلاب اسلامی برخی هماهنگیها صورت گرفته است که در محدودۀ بلوار بهار یک مجموعۀ ورزشی تأسیس شود. دوسه مورد پارک نیز تأسیس کردهایم که وسایل بازی نیز در آنها نصب میشود.
مدیر منطقۀ چهار اصفهان با تأکید بر اینکه وضعیت این محدوده علیرغم برخی خدمات و امکانات، مطلوب نیست، تصریح کرد: امیدواریم که بهمرور زمان، چالشهایی مانند اختصاص زمین و بودجه حل تا ارائۀ خدمات متفاوت و مطلوبتر نیز محقق شود. بعضاً شهرداری خودش زمین دارد یا باید تملک کند. این مسئله به گذر زمان نیاز دارد. امید است که با پیشبینیهای لازم رضایت مردم را جلب کنیم.
زمانی با اشاره به اینکه در حال حاضر، حجم درخواستها و وسعت جمعیت محدوده خیلی همخوانی ندارد، توضیح داد: انکار نمیکنیم که در منطقۀ چهار شهرداری اصفهان، نقاطی چون زایندهرود محرومیت بیشتری دارند. با این حال، توجه به وضعیت توپوگرافی زمین، بالابودن سطح آبهای زیرزمینی و جنس خاک نیز در این حدود حائز اهمیت است و بخشی از مشکلات به این مسئله بازمیگردد. بنابراین، بافت و جغرافیای زمین نیز تاکنون یک مانع بوده است.
وی مناطق مورد بحث را روبهرشد خواند و گفت: زایندهرود یا روشنشهر بهعلت نزدیکبودن رینگ یا حلقه حفاظتی چهارم درخور اعتنا است. درواقع، عملاً بهلحاظ موقعیت دسترسی مطلوب است، اما همچنان جای رشد و توسعه دارد. میتوان پیشبینی کرد که از نظر سکونت و دسترسی بهزودی در گروه مناطق پراهمیت اصفهان قرار بگیرد.
انتهای پیام