ابراهیم رضایی نیک با حضور در تحریریه ایسنا، درخصوص رویکرد دانشگاه سجاد در آموزش عالی گفت: دانشگاه سجاد با رویکردی متفاوت از دیگر دانشگاهها، بر تحول، توسعه و تاثیرگذاری بر جامعه تمرکز دارد و در کنار آموزش، مهارت و پژوهشهای کاربردی و ارتباط با بیرون را بهصورت گسترده پوشش میدهد.
این دانشگاه ارتباط قوی با صنعت و جامعه دارد
رئیس دانشگاه سجاد مشهد، خاطرنشان کرد: این دانشگاه که خاستگاه آن مرکز تحقیقات در زمینه برق و الکترونیک بوده، ارتباط گستردهای با صنعت و جامعه دارد. وجه شاخص دانشگاه سجاد، تاثیرگذاری بر جامعه است. این دانشگاه در کنار آموزش، به مهارتآموزی، پژوهش کاربردی و ارتباط گسترده با بیرون از دانشگاه نیز اهمیت میدهد.
وی ادامه داد: دانشگاه سجاد با دارا بودن ۱۷ آزمایشگاه پژوهشی، مرکز آموزش آزاد و مرکز کاریابی، تلاش میکند تا چرخه آموزش، پژوهش و اشتغال را کامل کند و به دنبال تحول مستمر در نظام آموزشی خود است. این تحول شامل شیوههای آموزشی، ارزشیابی و اثربخشی میشود و با توجه به نیازهای جامعه و دانشجویان با همکاری سایر نهادها بهروزرسانی میشود.
رضایی نیک با اشاره به نیازسنجی جامعه، بیان کرد: دانشگاه سجاد با رصد اطلاعات آموزش عالی و ارتباط با بازار و مراکز خدمات و سازمان سمت و... از نیازهای جامعه برای توسعه رشتههای خود آگاه میشود و به دنبال تربیت دانشجویانی مهارتمحور و آماده برای ورود به بازار کار است.
رئیس دانشگاه سجاد با اشاره به مهارت محور بودن دانشگاه سجاد، اضافه کرد: دانشگاه سجاد با توجه به نقدهایی که به نظام آموزشی کشور در زمینه مهارتمحوری وارد است، تلاش میکند دانشجویان را برای ورود به بازار کار آماده کند. برگزاری همایشهایی مانند همایش آموزش هدفمند، نیازمحور و مهارتی در سال ۱۴۰۲ نیز در همین راستا صورت گرفت تا خلأهای موجود در نظام آموزشی کشور، شناسایی شود که دانشگاه سجاد بهعنوان دانشگاه غیرانتفاعی، متولی در این همایش با همکاری موسسه پژوهش و برنامهریزی آموزش عالی بود.
تغییر در ساختار دروس دانشگاه سجاد
وی با بیان اقدامات دانشگاه سجاد در راستای مهارت محوری، گفت: دانشگاه سجاد با هدف مهارتمحوری، برخی از دروس را شناور و حدود ۴۰ واحد از آنها را به سمت مباحث مهارتی سوق داده است. همچنین، تعریف درسهای اختیاری جدید، بین رشتهای و متناسب با نیاز روز جامعه نیز در دستور کار قرار گرفته است و به جای امتحانات تئوری، بسیاری از دروس به سمت ارائه کلاسی و پروژههای درسی سوق پیدا کردهاند که دانشجویان را با چالشهای دنیای واقعی و حل مسائل صنعتی و خدماتی آشنا میکند.
رضایی نیک درخصوص کاربردی کردن پایاننامهها، افزود: دانشگاه سجاد با هدف کاربردی کردن پایاننامهها، برنامهای تدوین کرده که حداقل ۳۰ درصد از پایاننامهها به سمت مباحث کاربردی سوق پیدا کنند. همچنین، با برگزاری همایشهای سالانه و دعوت از مدیران صنایع و خدمات، کارآموزی دانشجویان هدفمندتر شده و به نفع دانشجویان و صاحبان صنایع و خدمات خواهد بود.
رئیس دانشگاه سجاد با بیان اینکه دانشگاه سجاد با دعوت از متخصصان صنعت و ارائه دروس مرتبط با آنها، ارتباط دانشگاه با جامعه را تقویت کرده است، ادامه داد: دانشگاه سجاد با برگزاری دورههای آموزشی متعدد، تلاش میکند تا نیازهای دانشجویان و جامعه را پوشش دهد. در مرکز تحقیقات دانشگاه سجاد، حدود ۱۵۰ دانشجو بهصورت مستقیم با اساتید و محققان در پروژههای پژوهشی مشارکت دارند.
رضایی نیک در این خصوص گفت: فضای کار بهگونهای تغییر کرده که حتی اگر کارجو مهارت کافی نداشته باشد، کارفرما حاضر است به او آموزش دهد. این نشان میدهد که کارفرماها به دنبال نیروی کار ماهر و آماده برای ورود به بازار کار هستند.
۶۰ درصد دانشجویان دانشگاه سجاد، دختران هستند
وی اظهار کرد: دانشگاه سجاد با پنج دانشکده شامل برق و مهندسی پزشکی، کامپیوتر و فناوری اطلاعات، عمران و معماری و شهرسازی، صنایع و مکانیک و علوم انسانی(علوم ورزشی، حقوق، روانشناسی، زبان) به ارائه ۱۸ رشته کارشناسی، کارشناسی ناپیوسته و کاردانی ناپیوسته، ۲۵ رشته کارشناسی ارشد و ۲ رشته دکتری میپردازد. حدود ۶۰ درصد دختر و ۴۰ درصد پسر در دانشگاه سجاد مشغول به تحصیل هستند. لازم بهذکر است در رشته علوم ورزشی، مهندسی پزشکی تعداد دانشجویان دختران بیشتر است.
رئیس دانشگاه سجاد بیان کرد: در اکثر رشتهها انتخاب دانشجویان پس از دانشگاه فردوسی، دانشگاه سجاد است. دانشگاه سجاد در کنار دانشگاههای با قدمت بالاتر، از لحاظ کیفیت جلوتر است. یکی از دلایل ورود رشتههای علوم انسانی در دانشگاه سجاد، استقبال از رشتههای مهندسی کاهش یافت. از این رو که گرایشها حدود ۶۰ درصد تجربی، ۳۰ درصد انسانی و کاهش رشته ریاضی سوق پیدا کرده است.
تغییر ذائقه نسل جدید
رضایی نیک درخصوص چرایی تغییر گرایش دانشجویان به رشتهها، خاطرنشان کرد: نسل جدید با نسل گذشته در انتخاب رشتههای تحصیلی تفاوت دارد و تمایل بیشتری به رشتههایی مانند حقوق، روانشناسی و کامپیوتر دارد، در حالی که رشتههای مورد نیاز کشور مانند برخی از رشتههای کشاورزی، مواد و متالورژی، انرژی و ... کمتر مورد توجه قرار میگیرند که بسیاری از کارخانهها و صنایع در شهرهای کوچک و حتی روستاها با کمبود نیروی کار ماهر در رشتههای مورد نیاز خود مواجه هستند، در حالی که فارغالتحصیلان بیکار در رشتههای مختلف وجود دارند و مشغول به کارهایی مانند اسنپ، فضای مجازی و فعالیتهای خانگی هستند و به کارهای مولد سوق پیدا نکردند.
وی با بیان دلایل کاهش انگیزه دانشجویان در ورود به رشته تحصیلی، مطرح کرد: ظرفیت دانشگاهها از تعداد داوطلبان بیشتر شده و بسیاری از دانشجویان بدون آگاهی و انگیزه کافی رشتههای تحصیلی خود را انتخاب میکنند. همچنین، فضای کاذب در جامعه و عدم تناسب پرداختها با نیازهای دانشجویان در این زمینه تاثیرگذار است. بسیاری از دانشجویان با توجه به شرایط اقتصادی و اجتماعی، به دنبال مشاغل سادهتر، پردرآمدتر و کارهایی مانند فعالیتهای خانگی هستند.
رئیس دانشگاه سجاد با بیان اینکه مسئله مهارت در اولویت بعدی قرار دارد، گفت: آنچه در حال حاضر اهمیت دارد، ایجاد انگیزه و فرهنگسازی برای کار و تلاش است. به عبارت دیگر، حتی اگر دانشجو مهارت کافی نداشته باشد، اما انگیزه و اشتیاق به کار داشته باشد، کارفرمایان میتوانند با سرمایهگذاری بر آموزش او، نیازهای خود را برطرف کنند.
وی ادامه داد: بنابراین، تمام رویکردهای دانشگاه سجاد بر مبنای رشتههای نوین و اساتید تازه استخدامشده، باید از ما بهازاء بیرونی برخوردار باشد. برای رفع این مشکل، دانشگاه سجاد اقداماتی مانند برگزاری بازدیدهای صنعتی، مشاورههای شغلی و ارائه دروس کاربردی را در دستور کار خود قرار داده است.
رضایی نیک اضافه کرد: همچنین، عوامل فرهنگی و اجتماعی مانند تک فرزندی و وابستگی اقتصادی دانشجویان به خانواده، بر انتخاب رشته و انگیزه برای کار تاثیرگذار است. این عوامل باعث شده تا دانشجویان کمتر به دنبال مشاغل مرتبط با رشته تحصیلی خود باشند و خانوادهاش، او را به راحتی تامین کند.
۷۰ عضو هیات علمی در دانشگاه سجاد
وی با اشاره به هیات علمی دانشگاه سجاد مشهد، توضیح داد: دانشگاه سجاد با داشتن حدود ۷۰ عضو هیات علمی با ۱۲ عضو در دانشکده کامپیوتر و حدود ۲۰ عضو هیات علمی در دانشکده برق، از کیفیت آموزشی بالایی برخوردار است. همچنین، این دانشگاه در المپیادهای کشوری و رتبهبندی دانشگاهها، عملکرد قابلتوجهی نسبت به دانشگاههای دیگر داشته است.
رئیس دانشگاه سجاد مشهد در ادامه با اشاره به شهریه، افزود: شهریه دانشگاه سجاد در مقایسه با سایر دانشگاههای غیرانتفاعی و با توجه به سرانه دولتی، متوسط و قابل قبول است. همچنین، دانشگاه برای دانشجویان برتر و مستعد، تخفیف شهریه و حمایتهای مختلف مانند جوایز ارائه میدهد.
وی افزود: در مباحث اشتغال و تامین منابع انسانی تمام فضای کشور باید کمک کنند تا در درجه اول وضعیت از حالحاضر بدتر نشود و در درجه دوم بتوان از این ظرفیتها استفاده کرد.
انتهای پیام