یک تحلیلگر مسائل بین‌الملل:

شاید با توجه به حرف‌شنوی نتانیاهو از ترامپ، شاهد آتش‌بس در غزه باشیم

یک تحلیلگر مسائل بین‌الملل گفت: ممکن است ترامپ نتانیاهو را وادار به پذیرش آتش‌بس کند. به هر حال باید توجه داشت که نتانیاهو از ترامپ حرف‌شنوی بالایی دارد و قطعا تاثیر دولت ترامپ بر نتانیاهو، بسیار بیشتر از تاثیری است که تا کنون بایدن بر روی او داشته است.

حسین اصغری ثانی در گفت‌وگو با ایسنا با تاکید بر اینکه سیاستگذاران در ایران باید رویکردی واقع‌بینانه نسبت به انتخابات آمریکا داشته باشند، اظهار کرد: حتی در دولت سیزدهم نیز این پرسش وجود داشت که کشور چه برنامه‌هایی برای روی کار آمدن احتمالی ترامپ دارد، زیرا تقریبا تمام کارشناسان ایرانی که در حوزه آمریکا پژوهش می‌کنند، می‌دانستند که شانس پیروزی ترامپ بالاست، چراکه بایدن در حوزه سیاست خارجی عملکرد موفقی نداشت، برجام را به نتیجه نرسانده بود، در خصوص اروپا و چین ضعیف عمل کرده بود و آمریکایی‌ها عملکرد بایدن در قبال روسیه را نیز ضعیف ارزیابی می‌کردند. لذا همه می‌دانستند که احتمالا ترامپ در انتخابات پیروز شود.

وی با بیان اینکه در انتخابات ریاست‌جمهوری ایران نیز برنامه‌های نامزدها در قبال روی کار آمدن ترامپ یکی از موارد مورد بحث بود، افزود: بنابراین انتخاب ترامپ اصلا موضوع غیرمترقبه‌ای در ایران محسوب نمی‌شود و شاید حتی بتوان گفت ایران جزو معدود کشورهایی است که خود را برای پیروزی ترامپ آماده کرده بود.

این تحلیلگر مسائل بین‌الملل با بیان اینکه جهان از ۴ سال پیش که دولت اول ترامپ پایان یافت تا امروز تغییرات زیادی کرده است، گفت: دنیا در این ۴ سال همه‌گیری کرونا را تجربه کرد، جنگ اوکراین آغار شد، بحران غزه به اوج خود رسید و شاهد نسل‌کشی بی‌سابقه در خاورمیانه بودیم. ترامپ عوارض خروج از برجام را دیده و لذا به نظر می‌رسد اکنون با ترامپی متفاوت از سال‌های ۲۰۱۷ تا ۲۰۲۱ مواجه هستیم، کما اینکه وقتی در کمپین‌های انتخاباتی خود در مورد ایران صحبت می‌کرد، لحنی مودبانه‌تر و دیپلماتیک‌تر داشت.

اصغری ثانی بیان کرد: یکی از نقاط مشترک بین دموکرات‌ها و جمهوری‌خواهان این است که می‌دانند تنها راه رهایی آمریکا از بحران‌های خاورمیانه، این است که مشکلات خود با ایران را حل کنند. نقطه اشترک دیگر این است که هر دو حزب آمریکا می‌دانند که هر چه بیشتر به ایران فشار بیاورند، ایران به شرق نزدیک‌تر خواهد شد. این دیدگاه منحصر به جمهوری اسلامی نیست و حتی در دولت پهلوی نیز معتقد بودند که نباید فشار بیش از اندازه به ایران وارد کرد، زیرا این کار ایران را به دامن کمونیسم سوق می‌دهد. اکنون نیز بسیاری از سیاستمداران آمریکا معتقدند که فشار بیش از حد غرب به ایران باعث نزدیکی ایران به چین و روسیه شده است. البته این دیدگاهی است که آنان دارند، در حالیکه ممکن است ما خودمان آگاهانه دکترین نگاه به شرق را انتخاب کرده باشیم.

وی اضافه کرد: به علاوه هم جمهوری‌خواهان و هم دموکرات‌ها نسبت به مهار چین و جلوگیری از کمک‌های چین و کره شمالی به روسیه، هم‌عقیده هستند و تنها ممکن است در اتخاذ راه‌حل‌ها متفاوت باشند. لذا هر دو حزب به دنبال حل بحران‌های خاورمیانه هستند تا بتوانند بر چین و روسیه متمرکز شوند. بنابراین به نظر می‌رسد اکنون ترامپ هم به دنبال افزایش تنش‌ها با ایران نیست.

این تحلیلگر مسائل بین‌الملل با بیان اینکه ترامپ خواهان احیای قدرت آمریکا در نظام بین‌الملل است، عنوان کرد: از نگاه ترامپ، آمریکا کشور قدرتمندی است، اما در دولت بایدن تضعیف شده، زیرا دموکرات‌ها نتوانستند به خوبی قدرت آمریکا را به رخ نظام بین‌الملل بکشند. حال ترامپ می‌خواهد جایگاه آمریکا را به خصوص در بعد تصمیم‌گیری و سیاست‌گذاری برای نظام بین‌الملل تقویت کند. ترامپ معتقد است بایدن در قبال جنگ اوکراین، مهار قدرت چین و کنترل تنش‌ها در خاورمیانه عملکرد مناسبی نداشته و حال می‌خواهد رویکرد آمریکا نسبت به این موضوعات را تغییر دهد.

اصغری ثانی با اشاره به اینکه در یک سال گذشته آمریکا هر نوع سلاحی را به اسرائیل ارسال و حمایت کاملی از نسل‌کشی رژیم داشته است، گفت: لذا نمی‌توان گفت حالا که دولت آمریکا از دست دموکرات‌ها خارج شده و در اختیار ترامپ قرار گرفته، وضعیت جنگ غزه بدتر خواهد شد. حتی ممکن است با توجه به شعارهایی که ترامپ در مورد پایان دادن به جنگ غزه مطرح کرده و برنامه‌هایی که برای تمرکز بر شرق آسیا دارد، نتانیاهو را وادار به پذیرش آتش‌بس کند. به هر حال باید توجه داشت که نتانیاهو از ترامپ حرف‌شنوی بالایی دارد و قطعا تاثیر دولت ترامپ بر نتانیاهو، بسیار بیشتر از تاثیری است که تا کنون بایدن بر روی او داشته است.

وی با اشاره به برکناری وزیر جنگ رژیم صهیونیستی در شب انتخابات آمریکا و انتصاب یک صهیونیست تندرو در این جایگاه، گفت: به نظر نمی‌رسد این موضوع ارتباط چندانی به انتخابات آمریکا داشته باشد. گالانت، وزیر جنگ سابق رژیم، در حوزه‌هایی نظیر تقویت ارتش اسرائیل، نظام سربازی رژیم و از همه مهم‌تر در مورد جنگ لبنان با نتانیاهو تفاوت دیدگاه داشت. لذا برکناری گالانت ناشی از اختلافات داخلی در کابینه نتانیاهو بود.

انتهای پیام

  • پنجشنبه/ ۱۷ آبان ۱۴۰۳ / ۱۵:۳۸
  • دسته‌بندی: خراسان رضوی
  • کد خبر: 1403081712865
  • خبرنگار :