به بهانه‌ روز پرستار؛

کام تلخ پرستاران از اضافه کاری اجباری

یک پرستار گفت: امسال بزرگ‌ترین چالشی که با آن مواجه بودیم، کمبود نیرو بود. هرچه تعداد نیروها کمتر باشد، فشار بر روی باقی‌مانده‌ها بیشتر می‌شود. افزایش حجم کاری و کمبود تعداد پرستاران به همراه عدم پرداختی‌ها، بزرگترین چالش کنونی ماست.

پرستاری یکی از مهم‌ترین و حیاتی‌ترین حرفه‌ها در حوزه بهداشت و درمان است؛ پرستاران با عشق و دلسوزی، مراقبت از بیماران را بر عهده دارند و در کنار پزشکان، نقش کلیدی در بهبود و ارتقاء سلامت جامعه ایفا می‌کنند. آن‌ها نه تنها در درمان بیماری‌ها، بلکه در فراهم کردن آرامش و حمایت عاطفی برای بیماران و خانواده‌هایشان نیز نقش دارند.

۱۷ آبان‌ماه سالروز میلاد حضرت زینب(س) که به نام روز پرستار نامگذاری است، فرصتی برای قدردانی از زحمات و فداکاری‌های پرستاران در نظام سلامت کشور شناخته می‌شود.

به بهانه روز پرستار پای درد دل پرستاران نشستیم، با این امید که صدای این سپید پوشان که همواره در خط مقدم بحران‌ها هستند و با تمام کاستی‌ها در کسوت پرستاری به مردم این مرز و بوم خدمت می‌کنند را به گوش مسئولان امر برسانیم و امید است که حمایت‌ از این قشر نه فقط در وعده بلکه در عمل نمود پیدا کند. در ادامه گفت‌وگوی تعدادی از پرستاران استان را می‌خوانیم.

نسرین شعبانی، پرستاری که ۱۷ سال سابقه خدمت دارد، در گفت‌وگو با ایسنا، اظهار کرد: پرستاری علی‌رغم اینکه شغل ارزشمندی است، با چالش‌های زیادی مواجه است؛ این چالش‌ها می‌تواند ناشی از فشار کاری بالا، شیفت‌های طولانی و پرکار باشد که همه این عوامل بر سلامت جسمی و روانی پرستاران تأثیر می‌گذارد.

وی ادامه داد: از جمله چالش‌هایی که پرستاران با آن مواجه هستند، تنش‌های روانی و استرس ناشی از شیفت‌های کاری سنگین و همچنین مراقبت از بیماران بدحال است؛ این مسائل منجر به خستگی جسمی و قرار گرفتن پرستاران و خانواده‌هایشان در معرض انواع بیماری‌ها می‌شود.

شعبانی گفت: برخی پرستاران در بخش‌هایی کار می‌کنند که با مواد خطرناک در ارتباط هستند، مانند بخش‌های شیمی‌درمانی و آنژیوگرافی، لذا این عوامل می‌تواند علت بروز انواع بیماری‌ها در پرستاران باشد.

وی افزود: پرستاران با توجه به محل کارشان، سختی‌های مرتبط با آن بخش را تجربه می‌کنند که حتی با معیارهای جهانی فاصله زیادی دارد، به عنوان مثال، در برخی بخش‌ها مانند شیمی‌درمانی، برخی پرستاران حتی حق کماتراپی دریافت نمی‌کنند، در حالی که خود پرستار مسئول کشیدن داروهای سیتوتوکسیک است و این کار خطرات بسیار زیادی برای او ایجاد می‌کند.

اضافی کاری ساعت ۲۰ هزار تومان پرستاران را دلسرد می‌کند

این پرستار بیان کرد: از طرفی، کمبود تعداد پرسنل پرستاری و تأخیر در پرداخت‌ها، به ویژه اضافه‌کاری با نرخ ۲۰ هزار تومان در مراکز دولتی، پرستاران را از محیط کار دلسرد می‌کند و بسیاری از آن‌ها را به سمت شغل‌های غیرمرتبط یا مشاغل مربوط به زیبایی می‌کشاند که طبیعتاً درآمد بهتری دارد. این عوامل منجر به کاهش تعداد پرسنل پرستاری در مراکز دولتی و افزایش بار کاری برای پرستاران می‌شود.

وی ادامه داد: به عنوان یک پرستار، برای حفظ سلامت روانم سعی می‌کنم تا زمانی که در محیط کار هستم، از تمام وجودم برای خدمت به بیماران استفاده کنم تا حقی بر گردن من نباشد؛ همچنین، با انجام ورزش، تغذیه سالم، حفظ آرامش، کتابخوانی و به‌روز نگه‌داشتن علم، تلاش می‌کنم که با آرامش روانی بهتری کار کنم.

شعبانی عنوان کرد: تنها چیزی که باعث ایجاد انگیزه برای ادامه این شغل در من می‌شود، لحظه‌ای است که بیمار دعای خیری بر زبانش جاری می‌کند، همین دعا برای من کافی است و همیشه از خدا می‌خواهم که این دعای خیر همراه خانواده‌ام باشد.

وی افزود: انتخاب پرستاران در آینده باید به گونه‌ای باشد که هر پرستار برای کار در هر بخش به صورت تخصصی انتخاب شود و آموزش‌های لازم را دریافت کند تا در راستای آن آموزش‌ها، با سطح بالایی از علم به بیماران خدمت کند.

این پرستار کهنه کار تصریح کرد: متأسفانه در حال حاضر این موضوع به خوبی رعایت نمی‌شود و تا جایی که من مشاهده کرده‌ام، پرستاران تحصیل‌کرده بیشتر به شغل‌های اداری مشغول شده‌اند و از علمی که در دانشگاه به صورت تخصصی یاد گرفته‌اند، عملاً استفاده‌ای نمی‌کنند.

وی اظهار کرد: تنها چیزی که می‌تواند باعث بهبود شرایط کاری پرستاران شود، رعایت تناسب تعداد پرستاران و بیماران حاضر در بخش و دریافت کامل معوقات و همچنین احترام متقابل از طرف بیماران و به‌ویژه پزشکان محترم است.

شعبانی بیان کرد: تا زمانی که سیستم کشور ما پزشک‌سالار باشد و بیماران برای احقاق حقوق درمانی خود از پرستاران توقع داشته باشند و در برخورد با پزشکان سکوت کنند، پرستاران قدرت ادامه دادن نخواهند داشت.

شیفت‌های زیاد و حقوق، چالش امروز پرستاران

محمد مهدی حاجی حسینعلی پرستار و کارشناس زخم با دوسال سابقه در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: تعداد شیفت‌های زیاد و حقوق پرستاری از مهم ترین چالش‌های پرستاری است، هرچند که پرستاری کم کم دارد سمت اختصاصی شدن پیش می‌رود ولی همچنان چالش‌های زیادی مواجه است.

وی ادامه داد: اکثر اعتراضات پرستاران برای افزایش حقوق است، اگر حقوقمان افزایش پیدا کند و یکسری مزایا برای شغل پرستاری در نظر بگیرند به پرستاران کمک بزرگی خواهند کرد.

حاج حسینعلی عنوان کرد: اکثر پرستاران به خاطر وجود چالش حقوق و تعداد شیفت بالا استعفا می‌دهند و این موضوع باعث فشار بیشتر به سایر پرستاران می‌شود.

وی افزود: به دلیل شیفت‌های سنگین، اگر زمانی هم داشته باشم به استراحت می‌پردازم؛ ولی سعی می‌کنم برای حفظ سلامت روانم حتما ورزش را در کنار زندگیم داشته باشم.

این پرستار در پایان تصریح کرد: کارشناس زخم هستم؛ اگر کمی دست مارا باز بگذارند و به ما اعتماد کنند، باعث می‌شود در حوزه تخصصی خودمان انگیزه بیشتری داشته باشیم و بُعد مادی کمتر برای ما اهمیت داشته باشد.

کمبود نیرو چالشی که باید حل شود

یک بانوی پرستار قمی که خواست نامی از او برده نشود، در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: سختی کار ما بسیار زیاد است و میزان رضایتمندی پرستاران به شدت کاهش یافته، به ویژه با توجه به اینکه پرداختی‌ها بسیار کم شده است.

معصومه، پرستاری با ۱۸ سال سابقه، ادامه داد: امسال بزرگترین چالشی که با آن مواجه بودیم، کمبود نیرو بود. هرچه تعداد نیروها کمتر باشد، فشار بر روی باقی‌مانده‌ها بیشتر می‌شود. افزایش حجم کاری و کمبود تعداد پرستاران به همراه عدم پرداختی‌ها، بزرگترین چالش کنونی ماست.

این پرستار با اشاره به اینکه یک سال معوقات داریم، گفت: حقوق ما کم است و افزایش حقوق نیاز اساسی پرستاران است. اضافه‌کاری پرستاران ساعتی ۲۰ هزار تومان است، در حالی که حقوق یک ساعت کارگر، بالای ۱۵۰ هزار تومان است.

وی افزود: تعداد شیفت‌های زیاد به پرستاران فرصت استراحت نمی‌دهد. بعد از شیفت به قدری خسته هستیم که توانایی انجام کارهای دیگر را نداریم.

معصومه اعلام کرد: تنها چیزی که شاید بتواند از این فشار کاری من را کمی آسوده کند، ورزش است. من ورزش را به سایر همکاران نیز توصیه می‌کنم.

وی ادامه داد: ما از زمانی که وارد این شغل شدیم، وابستگی‌های روحی به آن پیدا کرده‌ایم و از اینکه بتوانیم درد کسی را کم کنیم، خوشحالیم؛ تنها چیزی که انگیزه ما را برای ادامه این شغل را حفظ می‌کند، سلامت بیماران است.

این پرستار در پایان بیان کرد: افزایش حقوق و کاهش شیفت‌های کاری، تنها چیزهایی هستند که می‌توانند در حال حاضر باعث انگیزه برای پرستاران شوند و به آن‌ها کمک کنند.

تعرفه پرستاری در قم متناسب با کلانشهرها باشد

علی که ۴ سال سابقه پرستاری دارد در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: چالش اصلی شغل پرستاری در حال حاضر، اضافه‌کاری اجباری، تعداد بالای بیماران، کمبود نیروی انسانی و عدم پرداخت معوقات پرستاری است. به گونه‌ای که ما در حال حاضر مبلغ بسیار زیادی از بیمارستان طلب داریم.

وی ادامه داد: ما تعرفه‌ای به نام تعرفه پرستاری داریم که به ما علاوه بر حقوق، ۵ میلیون تومان پرداخت می‌شود؛ در حالی که در شهرهای دیگر این مبلغ دو برابر است، با توجه به اینکه قم یک کلانشهر محسوب می‌شود.

این پرستار گفت: پرستاری فشار کاری بسیار زیادی دارد. متأسفانه اکثر مردم انتظار زیادی از پرستاران دارند که این موضوع استرس فراوانی را به ما وارد می‌کند.

وی افزود: برنامه زندگی من به عنوان یک پرستار، روتین منظمی ندارد. شیفت‌های طولانی و نامنظم، نبود زمان برای سفر و اختصاص دادن به خود، باعث شده که به کلی سلامت روانمان را فراموش کنیم.

علی بیان کرد: متأسفانه انگیزه‌ای برای ادامه کار ندارم. استخدام رسمی شده‌ام و این موضوع باعث می‌شود نتوانم از شغل پرستاری استعفا دهم. جدا از این، چند سال از عمرم را برای پرستاری گذاشته‌ام و حرفه‌ای غیر از این بلد نیستم که بخواهم با آن کار کنم.

وی ادامه داد: در حال حاضر، پرستاری نه از بُعد مادی می‌تواند ما را تأمین کند و نه از بُعد روانی. با این فشار کار و شیفت‌های سنگین، ما پرستاران در معرض انواع آسیب‌های روانی قرار داریم و متأسفانه این مسئله اهمیتی برای کسی ندارد.

این پرستار در پایان تصریح کرد: برای بهبود این شرایط، باید معوقات پرستاران پرداخت شود. اصلی‌ترین کاری که می‌تواند به پرستاران انگیزه دهد، پرداخت معوقات و افزایش مبلغ اضافه‌کاری است؛ در حال حاضر، مبلغ اضافه‌کاری پرستاران ساعتی ۲۰ هزار تومان است.

انتهای پیام

  • پنجشنبه/ ۱۷ آبان ۱۴۰۳ / ۱۱:۵۲
  • دسته‌بندی: قم
  • کد خبر: 1403081712684
  • خبرنگار : 50989