آیت الله محمدمهدی میرباقری امروز (۱۶ آبان) در جلسه شورای فرهنگ عمومی استان که با نماینده ولی فقیه در استان، استاندار سمنان و اعضای شورای فرهنگ عمومی استان در محل استانداری سمنان برگزار شد با اشاره به اهمیت فرهنگ در نظام اسلامی اظهار کرد: فرهنگ نسبت به تمامی عرصههای حیات، فراگیر است، فرهنگ، همچون روح در کالبد همهی فعالیتهای ملی کشور حضور و جریان دارد.
او با انتقاد از برخی رویکردهای فرهنگی در جامعه ادامه داد: برخی از متولیان فرهنگی، اقدامات فرهنگی را در حد خدمات فرهنگی خلاصه و منحصر میکنند که این امر به نوعی تقلیل امر فرهنگ در جامعه به شمار می آید.
وی گفت: کارشناسان باید مقولاتی مانند الگوی توسعه شهری، فضای کاربری شهر، رویکرد توسعه صنعتی یا حتی الگوی اشتغال و تحصیل را نیز با رویکرد فرهنگی مورد بررسی قرار دهند.
میرباقری افزود: در برشهای استانی باید فرهنگ، بعنوان بُعد همهی عرصههای اجتماعی دیده شود و تدابیر، راهبریها و برنامهها ناظر به همهی عرصههای فرهنگ باشد.
این استاد حوزه با بیان اینکه فرهنگ را نمیتوان به یک سلسله فعالیتها و خدمات فرهنگی خاص تقلیل داد، اظهار کرد: ما بخواهیم یا نخواهیم الگوی معماری، شهرسازی و توسعه صنعتی و ... متضمن فرهنگ است و لذا در تنظیم اسناد بالادستی فرهنگ، نمیشود از آن غفلت کرد .
نماینده مردم استان سمنان در مجلس خبرگان رهبری تاکید کرد: باید عرصه فرهنگ به منزله روح جاریه در همه روابط اجتماعی، نهادها، ابعاد و ساختارهای اجتماعی دیده شود.
وی ادامه داد: باید توجه داشته باشیم که آسیبها و ناهنجاریها، معلول عوامل و ریشههای عمیقی هستند که برای شناخت آنها نیاز به مطالعات پژوهشگاهی و تحقیقاتی داریم و لذا اصلاح روندها، باید از اصلاح عوامل شروع شود.
وی با اشاره به جدی بودن مشکل جمعیت در کشورمان خاطرنشان کرد: معضل کاهش جمعیت را نمیشود بدون اصلاح الگوی توسعه حل کرد.
آیت الله میرباقری بیان کرد: مدل پوشش و روابط اقشار، تابع الگوی توسعه اجتماعی است و نمیشود الگوی توسعه را جایگزین الگوی پیشرفت کرده و هنگامی که به برخی از آثار و پیامدهای آن رسیدیم با آن مقابله کنیم.
وی از گسترش فردگرایی غربی به عنوان یکی از موثرترین مولفهها در افزایش طلاق در جامعه نام برد و گفت: یکی از عوامل طلاق، گسترش فردگرایی مدرن و الگوی توسعه اجتماعی است و اگر به این موضوع توجه نشده و تدارک لازم فراهم نگردد، قطعا نمی توان با اقدامات موردی، آن را اصلاح کرد.
وی با بیان اینکه امر فرهنگ، امری فراگیر است و همه امور باید پیوست فرهنگی داشته باشد، اضافه کرد: فرهنگ، امری فراگیر است و شورای فرهنگ عمومی باید برای همه اقدامات، پیوست فرهنگی را پیگیری و دنبال کند تا در اصلاح فرهنگ موفق باشیم.
چالش الگوی توسعه در مقابل الگوی پیشرفت
میرباقری گفت: لازم است تا در ناهنجاریها و چالشها، به لایهها و عوامل پنهان توجه شده و برنامهها، راهبردها و نقشه راه ما برای اصلاح آن عوامل اساسی بوده و آنها را پیشران برنامههای خود قرار دهیم.
این استاد حوزه معتقد است: مهمترین چالش فرهنگی ما، چالش با الگوی توسعه مدرن است و این بدان معناست که مهمترین، جامعترین و شاملترین علت، چالش الگوی توسعه در مقابل الگوی پیشرفت است.
این عضو خبرگان رهبری با انتقاد از رویکردها به توسعه مدرن اظهار کرد: در الگوی توسعه مدرن، حتی عواطف انسانی و هویت انسانی نیز خرج توسعه سرمایه می شود، توسعه یک الگوی همه جانبه برای ایجاد یک تحول عظیم اجتماعی در جهت مقصدی خاص است.
وی افزود: الگوی توسعه فردی که زمانی از آن بهعنوان «ترقی» با فلسفه تاریخی یاد میشد و سپس به الگوی توسعه تبدیل گردید، در حقیقت مدلی است برای توسعه تمدن غربی با همه لایههای آن در کل جامعه جهانی با هدف تصرف همه جوامع.
نماینده مردم استان سمنان در مجلس خبرگان رهبری گفت: جامعه غرب به دنبال الگوی توسعه پایدار در مقیاس جامعه جهانی در محور تاریخ و فرهنگ مدرن است و به هیچ وجه کاری با فرهنگ الهی ندارند.
میرباقری افزود: آمریکا برای حاکمیت بر جهان و تحقق امنیت ملی خود و تحقق الگوی توسعه جهانی، حتی اسلام را نیز تحریف میکند و آن را تبدیل به اسلام سازش و یا اسلام خشونت میکند که به کار تمدن غرب بیاد .
لزوم مشارکت در نظم جدید جهانی
وی عنوان کرد: اگر الگوی توسعهطلبی غربی محقق شود و ما اسلام و انقلاب اسلامی را به عرصههایی خاص تقلیل دهیم، بدون تردید در مقابله با فرهنگ غرب مغلوب خواهیم شد.
این استاد حوزه علمیه تصریح کرد: اگر ما به دنبال گسترش الگوی پیشرفت در مقیاس بینالمللی جهانی نباشیم و مناسبات جهان و تعاریف حاکم بر جهان را تغییر ندهیم و صرفا در مقیاس ملی الگوی پیشرفت عمل کنیم، مغلوب خواهیم شد.
وی با بیان اینکه پیام انقلاب اسلامی، مقابله با نظام سلطه است اظهار کرد: اگر بهدنبال آن هستیم که این موازنه را به نفع خود تغییر دهیم باید ما نیز در این نظم جدید مشارکت داشته باشیم.
انتهای پیام