به گزارش ایسنا، سعید خدایگان در نشست شورای طراحی و تدوین شیوه نامه طرح «مدرسه خلاق» با اشاره به دلایل اجرای طرح مدرسه خلاق، گفت: این طرح در راستای اهمیت توانمندسازی اجتماعات نخبگانی، آموزش و تدریس روشهای ایدهپردازی، ایجاد طوفان فکری، نحوه خلق ایده و جریان نیاز تا ایده و آموزش حل مساله اجرا میشود. بچههایی که در مدارس سمپاد تحصیل میکنند، استعداد خیلی خوبی دارند، بخشی از این خلاقیت ذاتی و بخشی دیگر اکتسابی است. افراد میتوانند خلاقیت ذاتی داشته باشند، اما به لحاظ شرایط محیطی و به دلایل متفاوت در موقعیت بروز استعداد خود قرار نگیرند که در این شرایط ایجاد فضا و زمینه مناسب بروز و رشد استعداد از جمله وظایف نهادهای متولی امور در حوزه شناسایی و هدایت استعدادها است.
قائم مقام بنیاد ملی نخبگان با اشاره به روند فعالیت مدارس کشورهای پیشرفته، گفت: در طرح «مدرسه خلاق» باید از مقاطع ابتدایی به صورت تیمی روی جریان خلاقیت کار شود و با توجه به گستردگی آموزش و پرورش نخستین گام اجرای آزمایشی طرح میتواند در دو مدرسه سمپاد باشد. باید بکوشیم دانشآموزان روشهای حل مساله را بیاموزند و با تمرکز بر بحثهای تئوری خلاقیتهایشان سرکوب نشود.
خروجی تدریس خلاقیت لزوماً تبدیل فرد به یک مخترع نیست
قائم مقام بنیاد ملی نخبگان با بیان اینکه لزوماً خروجی تدریس خلاقیت تبدیل فرد به یک مخترع نیست، گفت: خلاقیت موضوعی نیست که لزوما با مدال گرفتن ثابت شود، اینکه دانشآموزان در آینده بدانند که روش حل مسائل چیست و چطور باید فکر کنند، بیانگر این است که مدرسه خلاق توانسته در انجام ماموریت خود درست عمل کند. هدف ما تقویت مهارت حل مساله در دانش آموزان است، اگر در مدرسهای بچه ها این موضوع را درک کنند و یا با آن آشنا شوند و کلاسهای خلاقیت به صورت منظم و مداوم برگزار شود ،رسالت اصلی انجام شده است.
خدایگان، موفقیت طرح مدرسه خلاق را منوط به سنجش و ارزیابی افزایش خلاقیت در دانش آموزان در پایان دوره دانست و گفت: مصداق ارزیابی کیفی میتواند برگزاری برخی مسابقات باشد که این امر نیز در همکاری با بنیاد ملی نخبگان ممکن است و سبب ایجاد انگیزه در مدیران و دانشآموزان در ادامه مسیر خواهد شد.
تاکید بر جایگاه بنیاد ملی نخبگان در توانمندسازی و هدایت نخبگان
قائم مقام بنیاد ملی نخبگان در ادامه با تاکید بر جایگاه بنیاد ملی نخبگان در توانمندسازی و هدایت نخبگان و استعدادهای برتر و تعمیم الگوی تائید شده به نخبگان سراسر کشور افزود: به عنوان نهادی دغدغهمند و براساس پایش نحوه فعالیت مدارس در سایر کشورهای پیشرفته معتقدیم، این روش باید برای همه مدارس پیادهسازی و خلاقیت و نگاه حل مساله و فعالیت تیمی باید به همه دانش آموزان آموزش داده شود. اما از آنجایی که جامعه هدف بنیاد اجتماعات نخبگانی هستند، این طرح در جامعه هدف مد نظر اجرایی خواهد شد و در صورت موفقیت به عنوان الگویی برای اجرا در اختیار آموزش و پرورش قرار میگیرد.
وی همچنین با تاکید بر ضرورت بهرهمندی از امکانات مدارس در نگاه بلند مدت به طرح مدرسه خلاق، گفت: جهت گسترش طرح و کاهش هزینهها باید از امکانات مدارس در کلان شهرها بهره مند شد، اما بدون تردید نظارت بر اجرای صحیح آن و به ویژه اجرای آن در استانهای کمتر برخوردار تا رسیدن به هدف غایی که مردمی سازی روند مد نظر است، باید توسط بنیاد صورت گیرد.
لزوم توجه به ضریب اثرگذاری و میزان حساسیت در طیف دانشآموزی
خدایگان در ادامه با بیان لزوم توجه به ضریب اثرگذاری و میزان حساسیت در طیف دانشآموزی، گفت: گامهای نخست مسیر نخبگی، گام هایی بسیار مهم است، از این رو بنیاد باید دقت بالایی در اجرای طرحهای مد نظر داشته باشد، چرا که چگونگی فرایندهای اجراییسازی و نحوه برنامهریزی در امور میتواند تاثیر مستقیمی در ایجاد احساس امیدواری و ناامیدی در دانش آموزان که آینده سازان این خاک هستند، داشته باشد.
قائم مقام بنیاد ملی نخبگان در پایان گفت: در روند اجرایی طرح مدرسه خلاق باید اختیاری بودن مدنظر قرار گیرد. در نگاه بنیاد، جلب و جذب به حوزه خلاقیت باید با ایجاد جاذبه صورت گیرد، به طوری که دانش آموزان بر اساس علاقه و نیاز خود جذب طرح شوند و در ادامه سایرین را نیز به حضور در این مسیر مشتاق کنند.
به نقل از بنیاد ملی نخبگان، ایجاد فضا برای اجرای طرح مدرسه خلاق در دوره اول متوسطه، گسترش دایره اجرای طرح و دربرگیری طیفهای بیشتری از مدارس، احصای کمبودها و مشکلات فرایند اجرای طرح، برنامهریزی صحیح در بحث طراحی نحوه اجراییسازی، جذب نیروی فعال و آموزش دیده در حوزه مدرسه خلاق در سراسر کشور، تعیین جامعه هدف و هدفگیری مناسب، توجه به ظرفیتهای مدارس سمپاد و وجود جریان بالقوه خلاقیت در آنها، اجرای پایلوت طرح به صورت روش گلخانهای تا حصول نتیجه و بررسی بازتابها، تقویت مدارس سمپاد در اجرای مدرسه خلاق به منظور ارائه طرح به مدارس همجوار، تقویت روشها و طرحهای موفق پیشین بنیاد و طرح درس با استفاده از امکانات سختافزاری مدارس، کنترل دایره کمی به منظور تمرکز بر کیفیت در سال اول اجرای طرح، شناسایی و ارزیابی الگوهای طیفهای مختلف جهت ترسیم چشمانداز فعالیت مدرسه خلاق، ایجاد انگیزههای حمایتی از سوی بنیاد ملی نخبگان برای مدارس دولتی، غیر دولتی و سمپادها جهت حمایت از دانشآموزان، اجرای طرح مدرسه خلاق در مدارس شبانهروزی در بلند مدت، جلوگیری از دلزدگی دانش آموزان درخصوص یادگیری دروس مدرسه خلاق، بررسی مزایا و معایب قراردادن طرح درس در برنامه مکمل یا فوق برنامه، اعطای برخی امتیازات بنیاد ملی نخبگان به برگزیدگان طرح مدرسه خلاق در مدارس و تخصیص کمک هزینه جهت اجرای طرح مورد نظر به مدارس از جمله مهمترین موارد مطرح شده در این نشست بود.
در پایان این نشست مقرر شد، پیشنویس شیوهنامه به همراه پیوست مالی تا پایان آبان ماه تدوین شود و جهت بررسی، ارزیابی و نهایی شدن در اختیار شورای تدوین شیوهنامه طرح «مدرسه خلاق» قرار گیرد.
انتهای پیام