سایت‌موزه میدان امام همدان را دریابید

سایت موزه میدان امام خمینی (ره) شهر همدان به عنوان نخستین سایت موزه کشور در دوم شهریور ۱۴۰۱ با اختصاص ۱۴ میلیارد تومان اعتبار آماده بهره‌برداری شد و هم اکنون نیز مورد بازدید گردشگران و شهروندان همدانی قرار می‌گیرد.

از آنجا که محوطه میدان امام خمینی (ره) شهر همدان در مرکز شهر و بافت تاریخی منتهی به تپه هگمتانه قرار دارد و برای ادامه فرآیند ثبت جهانی هگمتانه بسیار دارای اهمیت است، اما با ایرادات و مسائلی همراه است. از جمله این ایرادات وضعیت نظافت، نبود نگهبانی، نبود راهنمای گردشگری و بسته بودن درهای آن برای بازدید گردشگران و برخی ناهنجاری‌های اجتماعی که شایسته این مکان تاریخی و کهن شهر همدان نیست.

چندی پیش شهرداری همدان به بهانه رفع مسائل مطرح شده اقدام به بستن مسیر معلولین و سالمندان با کاشت گل و گیاه کرد که گلایه‌مندی شهروندان، معلولین و فعالان فرهنگی و گردشگری را در پی داشت و پس از این در اقدامی دیگر و طی ارسال نامه‌ای رسمی خطاب به مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان همدان حاضر به واگذاری سایت موزه میدان امام به این دستگاه شده است که این اداره‌کل نیز حاضر به پذیرفتن این مسئولیت به دلیل نداشتن نیروی انسانی کافی نشده است. 

سایت موزه امام خمینی(ره) فرصت ویژه گردشگری همدان 

مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان همدان با اشاره به اینکه در حال بررسی این موضوع هستیم، گفت: جلساتی با شهرداری، اعضای شورای اسلامی شهر، کارشناسان میراث فرهنگی، معتمدین محل، مسئولین استان و فعالان فرهنگی و کارشناسان تاریخی داشته‌ایم و با توجه به اینکه نظرات مختلفی در چگونگی مدیریت و به نمایش گذاشتن وجود دارد و مهم‌تر اینکه شهرداری مدیریت مجموعه را به میراث فرهنگی واگذار کرده است، در حال بررسی موضوع هستیم. 

محسن معصوم‌علیزاده در گفت‌وگو با خبرنگارایسنا با بیان اینکه برای ادامه فرآیند ثبت جهانی هگمتانه و ثبت مرکز تاریخی همدان نیازمند انجام کاوش‌های بیشتر در لایه‌های مختلف شهر و بویژه بازار هستیم، افزود: با توجه به اینکه اداره‌کل میراث فرهنگی از نظر بدنه کارشناسی و نیروی انسانی اجازه گسترش ندارد و از طرفی نمی‌توانیم فعالیت مضاعفی به مجموعه فعالیت‌های این اداره اضافه کنیم، اما در حال بررسی ارائه طرح‌هایی با فعالیت‌های مناسب این موزه هستیم که نمایشگر تاریخ آن بوده و حفاظت آن انجام شود و معضلات فرهنگی و اجتماعی را رفع کنیم. 

وی به ارائه طرح‌های مناسب در حوزه نگهداری، طراحی و استفاده از فضای سایت موزه امام خمینی‌(ره) اشاره کرد و گفت: قسمت بالایی موزه نیز برای برپایی نمایشگاه، کارگاه‌های آموزشی، اجرای تئاترهای محلی کوچک و شاهنامه‌خوانی، استفاده از پرفورمنس‌ها (هنر نمایش‌گون) در اوج گردشگری، طراحی و کشیدن کروکی توسط دانشجویان هنر و معماری مناسب است که از جذابیت‌های میدان‌های تاریخی محسوب می‌شود و فرصت گردشگری ویژه‌ای برای همدان است. 

معصوم‌علیزاده با بیان اینکه نگاه کلی میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان حرکت فضای سایت موزه به سمت کارکردهای ذکر شده است، تاکید کرد: این بخش مربوط به حوزه شهرداری است که در یک تعامل دو سویه با شهرداری از آن استفاده کنیم.  

سایت موزه شیشه‌ای باباطاهر، فرصتی دیگر برای گردشگری همدان 

 مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان همدان درباره احداث سایت موزه باباطاهر به خبرنگار ایسنا، گفت: در بحث پروژه پیاده‌راه‌سازی بخش ابتدایی خیابان باباطاهر و در جریان حفاری‌ها آثار تاریخی کشف شد که پروژه به‌صورت موقت برای مطالعه آثار توسط کارشناسان میراث‌فرهنگی متوقف شد و پس از بررسی انجام شده، تصمیم براین شد که بخشی از خیابان بازگشایی شود. 

معصوم‌علیزاده با بیان اینکه برای تکمیل پرونده ثبت جهانی هگمتانه در حوزه بازار و مرکز تاریخی نیاز به مستندات و کاوش‌های بیشتری برای ارائه داریم، افزود: در طرح ارائه شده کارشناسان میراث‌فرهنگی برای به نمایش گذاشتن صحیح این سایت موزه تمامی موارد از دسترسی دیداری مخاطب، نورپردازی، جداره‌سازی، تهویه، تاسیسات مورد نیاز متناسب با بافت شهری و الزامات نگهداری درنظر گرفته شده است و طرح پس از تایید اداره‌کل میراث فرهنگی به شهرداری اعلام شده که عهده‌دار کار اجرایی سایت موزه است. 

وی به طرح پروژه موزه‌ای با سقف شیشه‌ای قابل دید برای عابران، شهروندان و گردشگران اشاره کرد و گفت: برای نمایاندن جاذبه گردشگری سایت موزه باباطاهر در حوزه تمدن و تاریخ، بخشی از این کاوش نمایان می‌شود تا مردم علاوه بر زندگی روزمره‌ای که در خیابان باباطاهر دارند آثار باستانی شهر را زیر پای خود ببینند و با اجرای این طرح به فضاهای گردشگری همدان اضافه می‌شود. 

به‌گزارش ایسنا، در پروژه پیاده‌راه‌سازی شهر همدان، عملیات پیاده‌راه‌سازی خیابان باباطاهر به عنوان سومین خیابان متصل به میدان مرکزی شهر در تاریخ ۱۰ اردیبهشت ۱۴۰۳ با اختصاص اعتبار یکصد میلیارد ریال آغاز شد که با کشف یک بنای تاریخی در عمق ۱.۵ متری زمین روند اجرای طرح متوقف شد. با بررسی کارشناسان میراث فرهنگی مشخص شد آثار مربوط به دوره قاجار، ایلخانی و سلوکی هستند.

به‌نظر می‌رسد در فرآیند ثبت جهانی هگمتانه و ثبت مرکز تاریخی همدان و با توجه به بافت تاریخی این کهن شهر که در محدوده مرکزی شهر و بازار قرار دارد، نیاز به کاوش‌های بیشتر، ارائه طرح‌های علمی و کارشناسی صحیح متناسب با بافت شهری، محافظت و نگهبانی، در نظر گرفتن دسترسی مناسب بازدید برای تمامی شهروندان شامل کودکان، سالمندان، معلولین جسمی و حرکتی، نابیانایان و کم بینایان، ناشنوایان و... و در نهایت تامین نیروی انسانی وجود دارد که با تعامل دو سویه شهرداری و اداره‌کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی امکان‌پذیر است.

گزارش از: خبرنگار ایسنا، قدسیه عظیمی

انتهای پیام

  • چهارشنبه/ ۱۶ آبان ۱۴۰۳ / ۰۸:۰۶
  • دسته‌بندی: همدان
  • کد خبر: 1403081611711
  • خبرنگار :