این بخش علاوه بر تامین منابع غذایی و تداوم حیات انسانها، سهم مهمی در اشتغال و توسعه پایدار کشورها ایفا میکند.
حمایت از کشاورزی و قشر کشاورز در واقع کمک به تحکیم پایههای اقتصادی کشور است، لذا حل مشکلات این بخش حیاتی باید در اولویت کاری دولتها قرار گیرد.
نبود یک شبکه توزیع منسجم از سوی وزرات جهاد کشاورزی موجب شده دلالها بیشترین سودجویی را در بخش توزیع محصولات کشاورزی داشته باشند.
به همین منظور در ادامه پای درد دل چند کشاورز از آذربایجانغربی نشستیم.
مشمول، یک از کشاورزان استان که باغ سیب دارد، در گفتوگو با خبرنگار ایسنا افزود: یکی از مشکلات اصلی کشاورزان، در زمان فروش محصول تولیدی، نمود پیدا میکند.
وی تصریحکرد: کشاورزان انتظار دارند محصولات کشاورزی مهم هر استان توسط دولت خریداری و بازاریابی شود.
این کشاورز با تاکید به اینکه واسطهها بیشترین سود را از خرید و فروش محصولات کشاورزی میبرند، اظهار کرد: دولت برای حذف واسطهها و برای اینکه کشاورز محصول خود را به پایینترین قیمت به دلال نفروشد و بتواند محصول مازاد خود را به خارج صادر کند باید با برنامههایی از کشاورز حمایت کند.
مشمول با اشاره به اینکه تهیه کود شیمیایی نیز امروز به یکی از مشکلات و دغدغههای کشاورزان تبدیل شده، ادامه داد: سیب در آذربایجانغربی اولین محصول تولیدی است. ما انتظار داریم دولت همانند گندم این محصول را هم نرخگذاری کرده و خریداری کند و از طرفی تلاش کند بازارهای خارجی که خواهان خرید سیب استان هستند از جمله هند، پاکستان عراق و روسیه را تقویت کند.
وی افزایش قیمت سموم کشاورزی را یکی دیگر از مشکلات کشاورزان دانست و گفت: سود فروش محصولات کشاورزی بسیار کم است و بیشتر کشاورزان شغل دیگری هم دارند وگرنه در تأمین نیازهای زندگی خود دچار مشکل میشوند.
عبداللهی یکی دیگر از کشاورزان آذربایجانغربی که علاوه بر دامداری محصول جو و گندم نیز میکارد، در گفتوگو با خبرنگار ایسنا افزود: متاسفانه یکی از مشکلات ما کشاورزان عدم پرداخت و واریز به موقع پول گندمکاران است.
وی با اشاره به اینکه با این حجم از گرانیها، کشاورزی اصلا به صرفه نیست، اظهارکرد: تا چند سال پیش میتوانستیم علاوه بر زمینهای خودمان، زمین کشاورزی دیگر را اجاره کرده و محصول گندم و جو بکاریم اما الان هزینهها و اجاره زمینها به اندازهای افزایش یافته که در کاشت زمینهای خود مانده ایم.
این کشاورز ادامه داد: از طرفی خشکسالی سالهای اخیر ضرر بسیار زیادی به کشاورزی منطقه وارد کرده هرچند جهاد کشاورزی در تلاش برای توسعه آبیاری قطره ای است که این هم نیاز به سرمایه دارد.
سعیدی یکی دیگر از کشاورزان آذربایجانغربی که امسال طبق روال چند سال گذشته محصول سیب زمینی کاشته است، در گفتوگو با خبرنگار ایسنا افزود: یکی از مشکلات اصلی سیب زمینیکاران کیفیت پایین سموم مورد استفاده است ک موجب میشود کیفیت محصول پایین بیاید.
وی ادامه داد: یکی دیگر از مشکلات ما کشاورزان به فروش نرفتن محصول سیب زمینی در زمان برداشت است مثلا قیمت سیب زمینی به قدری پایین میآید که حتی جوابگوی هزینه برداشت محصول را هم نمیدهد.
سعیدی بی آبی را یکی دیگر از مشکلات کشاورزان دانست و یادآورشد: به نظر بنده تنها راهحل دولت به منظور حمایت از کشاورزان، آزادکردن صادرات مازاد تولید است در غیر این صورت حاصل دسترنج کشاورزان هرساله به هدر خواهد رفت.
خسرو شهبازی، رئیس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجانغربی در گفتوگو با ایسنا افزود: دولت طبق برنامهای که موجود است فقط چند محصول استراتژیک از جمله گندم را بصورت تضمینی خریداری میکند و در مواردی برای جلوگیری از هدر رفت محصولات اقدام به تهاتر محصولات کشاورزی کرده است.
وی تصریح کرد: یکی از دیگر اقدامات سازمان جهاد کشاورزی خریداری محصولات تولیدی توسط سازمان تعاون روستایی با هدف تنظیم بازار است.
رئیس جهاد کشاورزی استان ادامه داد: در سال گذشته برای کمک به صادرات محصول سیب استان، در تمام مرزهای کشور صادرات سیب به جز مرزهای آذربایجانغربی ممنوع بود که این یک اتفاق و فرصت خوب بود.
به گزارش ایسنا، اگر کشت محصولات کشاورزی با توجه به نیاز کشور و الگوی کشت انجام شود نه تنها مشکلی در فروش نخواهیمداشت بلکه میتوان در زمان مناسب مازاد تولید را نیز صادر کرد.
در کنار این دولت و وزرات جهاد کشاورزی باید با ارائه الگوهای کشت، آگاهی بخشی و اطلاع رسانی، تامین نهاده های با کیفیت و مناسب و یارانهای و گشودن باب های صادراتی در مواقع تولید مازاد محصولات کشاورزی ضمن جلوگیری از هدر رفت دسترنج کشاورزان از دورریز ثروت ملی نیز جلوگیری کند.
انتهای پیام