۱۰۰ دانه یاقوت؛ دسته به دسته در دست دلال

سیستان و بلوچستان با تولید بهترین و باکیفیت‌ترین انار در حال تبدیل شدن به یکی از مهم‌ترین قطب‌های تولید این محصول در کشور است.

سیستان و بلوچستان با تولید بهترین و باکیفیت‌ترین انار در حال تبدیل شدن به یکی از مهم‌ترین قطب‌های تولید این محصول در کشور است و خوشبختانه روند توسعه این باغات در استان ادامه دارد.

انار سیستان و بلوچستان با دانه‌های درشت و براق خود و به دلیل طعم لذیذ و خاصش، مزه‌ای به‌یادماندنی را بر جای می‌گذارد.

با آغاز فصل برداشت انار در سیستان و بلوچستان، این یاقوت‌های سرخ، از دل باغات بیرون می‌آیند و به بازارهای داخلی و خارجی راه می‌یابند اما آنچه انار این استان را از دیگر ارقام متمایز می‌کند، نه‌تنها درشتی و رنگ جذاب دانه‌های آن، بلکه مقاومت بالا در برابر آفتاب‌سوختگی و شرایط سخت اقلیمی است که آن را به محصولی منحصربه‌فرد تبدیل کرده است.

اما بازار فروش انار استان در دست دلالان و واسطه گران است و این محصول کشاورزی از باغداران منطقه با قیمت نچندان مطلوب خریداری می شود و در بازار با قیمت زیاد بفروش می رسد.

باغداران منطقه از نبود صنایع تبدیلی انار در منطقه گلایه مند هستند و درخواست توجه بیشتر مسئولین کشاورزی استان به ساماندهی عرضه آن در بازار هستند.

از طرف دیگر، این ظرفیت وجود دارد که علاوه بر صادرات انار سیستان و بلوچستان و به ویژه منطقه سنگان خاش، در زمینه تولید مشتقات آن نظیر چاشنی انار به شکل گسترده و ورود آن به بازار کشور و حتی خارج از کشور اقداماتی انجام شود اما طبق شواهد موجود هیچ کارخانه صنایع تبدیلی برای فرآوری نمونه‌های ترک خورده و نیمه آسیب دیده این محصول در شهرستان خاش وجود ندارد.

با توجه به اینکه فصل برداشت انار از نیمه شهریور آغاز و در نیمه آذرماه به پایان می‌رسد و هم‌اکنون تقریباً در اواسط زمان برداشت این محصول قرار داریم؛ وقتی پای سخنان باغداران انار منطقه نشستیم دیدیم که مشکلاتشان همیشگی است و مثل هرسال و سایر باغداران و کشاورزان از عدم خرید محصول با قیمت مناسب گلایه مند هستند و علاوه بر این معتقد بودند، به دلیل حضور واسطه‌گران نمی‌توانند مستقیماً در سود صادرات محصول شریک باشند.

میربلوچزهی باغدار منطقه خاش در گفت وگو با ایسنا، با تائید این موضوع که محصول امسال به نسبت به سال گذشته کیفیت بهتری دارد می‌گوید: هر سال با مشکلات فروش محصول رو به رو هستیم و باغدار بلاتکلیف است و هرچه به عنوان نرخ اعلام شود باید بپذیرد بنابراین نرخ خرید باید مشخص باشد.

قلندرزهی باغدار دیگر منطقه نیز به ایسنا، گفت: باید انار با یک قیمت منصفانه خریداری شود؛ به طور کلی به عنوان فردی که هم باغدار هستم و هم خریدار انار دوست دارم قیمت منصفانه شود تا باغدار ضرر نکند.

کرد از دیگر باغداران منطقه نیز گفت: انار سنگان امسال از نظر کیفیت و کمیت نسبت به سال گذشته بهتر است.

وی ادامه داد: انار امسال درشت‌تر و مرغوب‌تر است اما مسئولان جهاد کشاورزی هیچگونه حمایتی از ما نداشتند البته در بحث مبارزه با آفات کارشناسانی را برای بررسی فرستادند و آزمایشاتی را انجام دادند.

انار علاوه بر تازه‌خوری، در تهیه محصولات متنوعی همچون رب انار، اناردان، ادویه محلی و حتی در صنعت رنگرزی مورداستفاده قرار می‌گیرد. این ویژگی‌ها باعث شده تا هر دانه از این انار، همچون جواهری گرانبها در سفره‌های ایرانیان بدرخشد و طعمی بی‌نظیر را به یادگار بگذارد که این موضوع نشان از ظرفیت‌های بالای کشاورزی در سیستان و بلوچستان دارد.

استان سیستان و بلوچستان با تولید اناری باکیفیت و طعمی منحصربه‌فرد، توانسته است در بازارهای داخلی و حتی بین‌المللی حضوری چشمگیر داشته باشد.

مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی سیستان و بلوچستان گفت: حدود ۲۰ هزار تن انار تاکنون از سطح باغات این استان برداشت و روانه بازار مصرف شده است.

سعید نارویی در گفت‌وگو با ایسنا، اظهار کرد: ۲ هزار و ۴۰۰ هکتار از باغات سیستان و بلوچستان را انار تشکیل می‌دهد که حدود ۲ هزار هکتار آن بارور و بقیه غیر بارور است.

وی با بیان اینکه برداشت انار در سیستان و بلوچستان از نیمه اول شهریور شروع و تا آذر ادامه دارد، افزود: متوسط عملکرد میوه انار در استان بیش از ۱۲ تن در هکتار است.

مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی سیستان و بلوچستان گفت: مهمترین نوع انار در این استان که شهرت جهانی دارد انار یک کیلوگرمی سنگان و از دیگر ارقام عمده انار کشت شده ملس ساوه، شهسوار، بی دانه فردوس و رباب مهریز است.

وی افزود: انار برداشت شده از باغات سیستان و بلوچستان علاوه‌ بر تازه خوری برای مصارف دیگر از جمله رب انار، ادویه محلی و رنگرزی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

نارویی با اشاره به خواص انار اظهار کرد: این میوه علاوه‌ بر خواص آنتی ‌اکسیدانی منبع خوبی از انواع ویتامین‌ها از جمله ویتامین A، C ،E و اسید فولیک است.

وی گفت: انار از محصولات ویژه استان سیستان و بلوچستان است که به دلیل شرایط بسیار مطلوب آب‌وهوایی منطقه و استفاده کم از سم و کود از کیفیت بالایی برخوردار هستند.

نارویی خاطرنشان کرد: به دلیل عدم برندسازی، محصولات کشاورزی این استان به نام استان‌های دیگر معمولاً به فروش می‌رود که نیازمند توجه بیشتر مسئولان برای برندسازی به نام خود استان هستند.

انتهای پیام

  • دوشنبه/ ۱۴ آبان ۱۴۰۳ / ۰۸:۰۷
  • دسته‌بندی: سیستان و بلوچستان
  • کد خبر: 1403081409963
  • خبرنگار :