تشکری در گفت و گو با ایسنا، با اشاره به فاصله زیاد این استان در تولید محصولات کشاورزی با توجه به سطوح زیر کشت موجود در استان اظهار کرد: در واقع در بخش زراعت ۲.۰۸ درصد سطح زیر کشت محصولات زراعی کشور در این استان وجود دارد اما میزان بهره وری آن ۱.۹۹ درصد است که از این مقدار ۱.۷۵ درصد از سطح زیر کشت محصولات زراعی آبی کشور در این استان است که مقدار تولید آن ۱.۱۱ درصد است.
به گفته وی، نیمه آبی بودن این اراضی سبب شده که میزان تولید محصول به مقدار چشم گیری کاهش یابد.
تشکری افزود: از سوی دیگر ۲.۴۴ درصد از سطوح زیر کشت دیم کشور در خراسان شمالی است که میزان بهره وری در این اراضی فقط ۲.۰۳ درصد است که میتوان این خلاء را با اجرای طرحهای جهش تولید جبران کرد.
مشاور رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی در امنیت غذایی با اشاره به باغات استان نیز بیان کرد: ۱.۷۲ درصد از سطوح باغات کشور در این استان وجود دارد اما میزان تولید آن تا ۹۴ صدم درصد است و این خلاء تولید بیشتر در باغات دیم استان مشاهده میشود.
وی تصریح کرد: در مجموع ۲.۰۳ درصد اراضی باغی و زارعی کشور در خراسان شمالی وجود دارد که میزان بهرهوری آنها ۱.۱۴ درصد است. از سوی دیگر ۱.۰۵ درصد از تولیدات دامی کشور نیز در خراسان شمالی تولید میشود.
وی به تعداد بهره برداران حوزههای مختلف کشاورزی نیز اشاره کرد و توضیح داد: با توجه به سطوح زراعی و باغی مذکور، تعداد بهره برداران بخش زراعت در این استان ۲.۲۷ درصد و در بخش باغی ۱.۹۵ درصد است.
تشکری سهم استان از تولید ناخالص داخلی بخش کشاورزی را ۱.۳۲ درصد، اعلام و خاطرنشان کرد: از سوی دیگر این استان ۹ صدم درصد آب کشور را در بخش کشاورزی مصرف میکند.
وی به چالشهای بخش کشاورزی در این استان نیز اشاره کرد و گفت: محور بودن آب و وقوع خشکسالی سبب کاهش بهرهوری در این استان شده است.
مشاور رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی در امنیت غذایی افزود: مشکلات اقتصادی ناشی از قیمت نهادههای دام و عدم سودآوری کشت برخی از محصولات با توجه به نوسانات قیمت محصولات در بازار از دیگر چالشهای این حوزه بوده است.
وی کمبود شدید آب را یکی از معضلات اساسی کشاورزی اعلام کرد و گفت: اما این عارضه در شرایط خشکسالی که افزایش دما و کاهش بارندگی را به همراه دارد با شدت بیشتری خود را نشان می دهد.
این مسئول تاکید کرد: تنها روش آن است که با اعمال روشهای مدیریت تقاضا و بهینه سازی الگوی کشت مطالبق اقلیم پیش رفت و ایجاد سیستمهای کنترل و هشدار نیز بسیار مهم است.
وی با تصریح بر اینکه هنوز توان جبران خسارتهای کشاورزی وجود ندارد، گفت: صندوق بیمه کشاورزی به منظور جبران خسارتهای کشاورزان هنوز به کارآیی لازم نرسیده است.
وی تصریح کرد: از سوی دیگر یکی از برنامههایی که می توان به منظور تامین آب و افزایش بهره وری استفاده کرد استفاده از آب سبز است.
تشکری با اشاره به اجرای طرح الگوی کشت و جهش تولید گفت: باید به منظور افزایش بهره وری در بخش کشاورزی به دنبال انجام تعدادی از کارهای جدید رفت که یکی از آنها تبدیل آیش زرد به آیش سبز است که در سطح ۷۰۰۰ هکتار میتوان آن را انجام داد و با استفاده از گیاهان جدید و کم آب طلب که بیشتر گیاهان علوفه ای است میتوان طرح را انجام داد و بیش از ۱۵۵ میلیارد ریال درآمد از این محل کسب کرد.
وی افزود: در بخش زراعت آبی یکی از مهمترین راهکارهایی که میتوان انجام داد کشت قراردادی محصولات و همچنین تعیین محصولاتی که میتوان خرید تضمینی انجام داد.
تشکری با بیان اینکه ۶۵ درصد از اراضی کشاورزی خراسان شمالی درگیر کشت پاییزه هستند، ادامه داد: به دنبال آن هستیم تا کشاورزی را به سوی کشت پاییزه پیش ببریم چراکه در این صورت آب سبز بیشتری مصرف میکنند.
مشاور رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی در امنیت غذایی اظهار کرد: ۱۱ هزار و ۲۸۴ هکتار از اراضی کشاورزی خراسان شمالی قابلیت اجرای طرح الگوی کشت منطقه خود را دارند که اگر در ۳۵ درصد از اراضی زراعی انجام شود، میتواند به رونق اقتصادی کمک کند.
انتهای پیام