/گزارش/

محصولات پاییزی قزوین و فصل پررونق اقتصادی

استان قزوین که از زنجیره کامل کاشت، داشت، برداشت و بازاریابی محصولات مختلف بهره می‌برد هر پاییز فصل پررونقی را در عرصه کشاورزی تجربه می‌کند؛ استانی که با کشت محصولات پاییزه نقش مهمی در توسعه اقتصادی کشور دارد.

به گزارش ایسنا، نامش قزوین است، استانی که یک درصد مساحت کشور را دارد اما بالغ‌بر چهار درصد از محصولات کشاورزی و باغی کشور را تأمین می‌کند. استانی که با طبیعت زیبای خود، توانمندی‌های بالقوه‌ای در زمینه کشاورزی دارد و نقش مهمی در رونق اقتصاد کشور ایفا می‌کند.

قزوین قطب تولید انگور، انار و زیتون است اما ظرفیت این استان تنها به انگور و زیتون خلاصه نمی‌شود، بلکه تولید محصولات دیگری مانند زعفران، گندم، حبوبات، پنبه، گیلاس، گردو، پسته، بادام، انار و زغال‌اخته نیز در این استان رواج بسیاری دارد؛ ظرفیت‌هایی که پاییز این استان را هم پُررونق کرده است.

پسته، نوبرانه پاییز در بوئین‌زهرا

یکی از محصولات تولیدی قزوین در فصل پاییز پسته است؛ برداشت پسته در این استان از اواخر شهریور ماه آغاز و تا اوایل آبان ماه ادامه دارد. این محصول به‌صورت تازه‌خوری مصرف یا برای فرآوری، راهی ترمینال ضبط پسته می‌شود. امسال هم به گفته متولیان بخش کشاورزی سطح زیر کشت پسته این استان یک‌ تن در هکتار است که پیش‌بینی می‌شود ۱۱۸ تن محصول پسته برداشت شود.

عمده ارقام پسته کشت‌شده در این استان «کله‌بزی»، «خنجری» و «کله‌قوچی» است و در حال حاضر توسعه کشت این محصول چون کم آب‌بر است می‌تواند جایگزین آن با محصولات پرآب‌بر است. عمده روستاهای تولیدکننده این محصول «دیزج»، «حسن‌آباد»، «جهان‌آباد» و «یالیان» است.

قزوین و تولید ۴۰ هزار تن زیتون در باغات طارم

یکی از محصولات این استان که نقش مهمی در اقتصاد کشاورزی استان ایفا می‌کند زیتون است؛ طبق آخرین گزارش‌ها امسال ۴۰ هزار تن زیتون از باغات طارم برداشت می‌شود. بیشترین ارقام زیتون در قزوین، رقم «زرد»، «فیشومی»، «روغنی»، «مانزانیا»، «شنگه»، «کنسروالیا»، «شیراز» و «دزفول» است که ۷۰ درصد آن به‌صورت کنسروی برداشت می‌شود و مابقی به‌صورت روغنی از اوایل آبان ماه تا اواخر آذرماه برداشت خواهد شد.

تولید ۷ تن در هکتار خرمالو از باغات قزوین

آنچه کارشناسان حوزه کشاورزی می‌گویند، در ۹۰ هکتار از باغات استان قزوین خرمالو کشت‌ شده است که بالغ‌بر ۷ تن در هکتار محصول می‌دهد. خرمالوی قزوین نوبرانه الموت غربی و بخش رجایی‌دشت است و سهم تولید استان برای امسال ۶۳۰ تن خرمالوی مرغوب بوده است.

برداشت ۲۳۰۰ تن انار از باغات استان قزوین

سطح باغات بارور استان در تولید انار ۴۰۷ هکتار و سطح باغات غیربارور ۸ هکتار است که در این میان بیش از ۲۳۰۰ تن انار از باغات استان برداشت می‌شود. بیشترین سطح باغات انار استان در شهرستان قزوین حاشیه رودخانه شاهرود در بخش الموت غربی «روستای لات» و منطقه وسیعی در بخش طارم سفلی «سنگان»، «دلجک»، «قوشچی»، «قلالو» و «آلتین کش» قرار دارد.

تولید ۹ هزار تن گردو در باغات قزوین

استان قزوین دارای ۶۵۷۱ هکتار باغ گردو بود که از این سطح ۶۱۷۹ هکتار باغات بارور و ۳۹۲ هکتار سطح زیر کشت باغات غیر بارور است. در سال جاری بالغ‌بر ۹ هزار تن گردو در باغات استان قزوین تولید می‌شود و مهم‌ترین مناطق تولید گردو در استان قزوین شامل «ضیاءآباد»، «الموت»، «البرز»، «فارسجین» و «بوئین‌زهرا» و «آوج» است.

بخش ضیاءآباد با سطح زیر کشت حدود ۵۰۰ هکتار باغ گردو، یکی از قطب‌های متمرکز و ژنوتیپ‌های برتر این محصول در کشور محسوب می‌شود.

قزوین یکی از قطب‌های تولید فندق

در سال جاری حدود ۲۶۹۰ تن محصول فندق از باغات این استان برداشت شد. بیشترین سطح زیر کشت این محصول در استان در شهرستان قزوین منطقه الموت است که در این منطقه بخش رجایی دشت و رازمیان شامل؛ روستاهای «هیر»، «ویار»، «یارود» و «آکوجان» است که روستای «یارود» در منطقه رجایی‌دشت را می‌توان قطب فندق‌کاری استان ذکر کرد. میانگین متوسط عملکرد این محصول بالغ‌بر ۱۱۰۰ کیلوگرم در هکتار است.

ارقام موجود در منطقه شامل رقم‌های بومی از قبیل «گرد اشکور»، «شصتک»، «زرآبادی»، «سیاه الموت» و «سه‌گوش» و ارقام خارجی و ارقام گرده‌دهنده است که رقم گرد اشکور حدود ۷۰ درصد باغات را تحت پوشش قرار داده است. با توجه به تفاوت در توپوگرافی استان و توده‌های محلی موجود، زمان برداشت این محصول از اواخر اوایل شهریور تا اواسط مهرماه است.

به گزارش ایسنا، با توجه به اینکه استان قزوین از ظرفیت‌های قابل‌توجه و بالقوه‌ای درزمینه کشاورزی بهره می‌برد ضروری است که بخش کشاورزی آن بیش‌ازپیش موردتوجه متولیان امر قرار بگیرید. کمبود آب در برخی مناطق باعث شده که بسیاری از کشاورزان باغات خود را رها کنند و به سایر مشاغل روی‌ آورند درحالی‌که آینده‌نگری و توجه به تغییرات اقلیمی در برنامه‌ریزی‌های مربوط به تولید محصولات، می‌تواند فرصت‌های جدیدی را برای استان در این حوزه به دست آورد.
انتهای پیام

  • یکشنبه/ ۱۳ آبان ۱۴۰۳ / ۱۲:۰۷
  • دسته‌بندی: قزوین
  • کد خبر: 1403081309432
  • خبرنگار : 50560