یک مسئول:

مسمومیت با مواد شوینده می‌تواند خطرات جبران ناپذیری ایجاد کنند

مدیر نظارت و ارزیابی فرآورده‌های غذایی،آشامیدنی،آرایشی و بهداشتی معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی آذربایجان غربی از خطرات استفاده نابجا و بدون آگاهی از مواد شوینده و پاک کننده های شیمیایی خبر داد.

دکتر اکبر زمانی در خصوص مسمومیت با انواع مواد شوینده افزود: باید توجه داشت که استفاده نابجا و بدون آگاهی از مواد شوینده و پاک کننده‌های شیمیایی می‌تواند خطرات جبران ناپذیری را ایجاد کند پس باید در هنگام نظافت با رعایت اصول پیشگیری، مراقب مسمومیت با فرآورده‌های شوینده و ضدعفونی کننده‌ها بود.

وی در ادامه بیان کرد: متاسفانه مسمومیت با شوینده‌های خانگی در سال‌های اخیر روند رو به افزایشی داشته است که توجه به نکاتی در راستای پیشگیری از انواع مسمومیت امری مهم تلقی می شود.

زمانی تاکید کرد: هنگام استفاده از انواع فرآورده‌های شوینده و ضدعفونی کننده‌ها باید اصول ایمنی را مد نظر داشت برای مثال همیشه هنگام استفاده از فرآورده‌های شیمیایی و شوینده‌ها برچسب روی بسته‌بندی را مطالعه و سپس مصرف کرد استفاده بدون مطالعه و آگاهی از نحوه استفاده آنها می‌تواند خطرناک باشد.

وی با بیان اینکه راهکار دیگر ایمن‌سازی منازل در مقابل عوامل بروز مسمومیت ها خصوصا ترکیبات شوینده خانگی است، افزود: از قرار دادن مواد شوینده، ضدعفونی کننده و الکل در کمدهای زیر ظرف‌شویی اجتناب کنید چرا که  خطر مسمومیت در کودکان نوپا و ‏کنجکاو از ‏این طریق بسیار بالا است. ‏

زمانی با بیان اینکه محصولات شیمیایی و شوینده را همیشه در ظرف اصلیشان نگهداری کنید،گفت: هرگز این فرآورده‎ها را در ظروف مواد خوراکی (مثل بطری نوشابه) نگه ندارید. ممکن است کودکان و سالمندان به اشتباه این مواد را بخورند و دچار مسمومیت شدید شوند.

مدیر نظارت و ارزیابی فرآورده‌های غذایی،آشامیدنی، آرایشی و بهداشتی علوم پزشکی استان ادامه داد: بازکردن پنجره‌ها یکی از اصول مهم و اولیه در استفاده از شوینده‌ها است. با توجه به اینکه بسیاری از ترکیبات مانند وایتکس(مواد بر پایه کلر)، جوهر نمک و ... بخارات سمی ایجاد می‌کنند که به مخاط دهان، بینی و ریه صدمه می‌زنند، در هنگام استفاده از این مواد، پنجره ها را باز کنید تا هوا به خوبی در محیط جریان داشته باشد.

زمانی خاطر نشان کرد: در زمان نظافت سطوح و استفاده از ترکیبات شوینده و پاک کننده از دستکش لاستیکی، کفش جلو بسته و درصورت امکان ماسک استفاده کنید.

وی اظهار کرد: باید توجه داشت ماسک تنفسی معمولی هیچگاه جلو بخارات متصاعد شده از شوینده‌ها و مواد شیمیایی را نمی‌تواند بگیرد و نباید به صرف داشتن ماسک، خود را در معرض استنشاق بخارات مواد شیمیایی قرار دهید.

وی تصریح کرد: نکته مهم دیگر عدم مخلوط کردن مواد شیمیایی و شوینده‌های خانگی مانند جوهر نمک (جرم بر و لوله باز کن)، مواد سفیدکننده و لکه بر (مانند وایتکس) است که  بسیار بوده و گازهای ناشی از این ترکیب بسیارسمی و خفه کننده است. برخی افراد که از این خطر اطلاعی ندارند، تصور می‌کنند با اختلاط مواد سفیدکننده و جرم گیر، اثرات پاک کنندگی آن را افزایش می دهند. این در حالی است که گاز خطرناک حاصل از این ترکیب، به مسمومیت تنفسی شدید و حتی صدمات برگشت ناپذیر در ریه منجر می شود. بنابراین به هیچ عنوان انواع ترکیبات و پودرها و مواد مایع شوینده، جرمگیر و سفیدکننده نباید با هم مخلوط شوند.

دکتر زمانی یادآور شد: در صورت تماس اتفاقی پوست یا چشم با مواد شیمیایی و شوینده، برای درمان هرچه سریع‌تر آن محل را با آب فراوان شست‌وشو دهید و در صورت برطرف نشدن عوارض موضعی یا بروز علائم سوختگی، تورم، سوزش و خارش، هرچه سریع‌تر به مراکز درمانی مراجعه کنید. هرگز از مواد قلیایی و یا اسیدی جهت خنثی سازی استفاده نکنید.در صورت بلع مواد با خاصیت خورندگی مانند اسیدها و قلیاها، هرگز بیمار را وادار به استفراغ نکنید. این کار می‌تواند سبب وخیم شدن وضع بیمار شود.

به گزارش ایسنا به نقل از روابط عمومی غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی آذربایجان غربی، وی ادامه داد: در صورتیکه نزدیکان شما ماده‌ای غیرخوراکی و سمی را بلعید و یا بخارات آن را استنشاق نمود، با مرکز اورژانس ۱۱۵ و یا مرکز اطلاع رسانی داروها و سموم ۱۹۰ تماس بگیرید.
 
انتهای پیام

  • شنبه/ ۱۲ آبان ۱۴۰۳ / ۱۶:۰۸
  • دسته‌بندی: آذربایجان غربی
  • کد خبر: 1403081208900
  • خبرنگار : 50136