به گزارش ایسنا، سهشنبه هفته جاری آمریکا شاهد برگزاری انتخابات ریاست جمهوری خود خواهد بود، در حالی که جو بایدن، رئیسجمهور در حال کنارهگیری ایالات متحده تنها تا اواسط ژانویه به ریاست جمهوری خود ادامه خواهد داد.
بررسیهای صورت گرفته از سوی خبرگزاری «ریا نووستی» روسیه نشان میدهد، جو بایدن رکورد وضع بیشترین میزان تحریم اقتصادی را در بین روسای جمهور تاریخ ایالات متحده شکسته است.
به نوشته این خبرگزاری، جو بایدن پس از آن که در ژانویه ۲۰۲۱ به ریاست جمهوری ایالات متحده رسید نشان داد که در زمینه سیاست اعمال تحریمهای اقتصادی قرار نیست هیچ رویه متفاوتی در مقایسه با روسای جمهور قبل از خود همچون «دونالد ترامپ» و «باراک اوباما» در پیش بگیرد. بایدن اما در فوریه ۲۰۲۲ بعد از تشدید تمامعیار درگیری نظامی روسیه و اوکراین، به تحمیل انبوهی از تحریمهای اقتصادی فراگیر علیه روسیه اقدام کرد.
دولت بایدن از فوریه ۲۰۲۲ تاکنون با یک ضربآهنگ ثابت به اعمال تحریمهای اقتصادی نه فقط علیه روسیه بلکه همچنین علیه چین و ایران پرداخته است.
به نوشته این خبرگزاری روس، معمولا دولت ایالات متحده موجودیتهایی را که هدف تحریم قرار میدهد، وارد ۲ فهرست میکند: اولی تحت عنوان فهرست «اتباع ویژه و اشخاص مسدود شده» (SDN) تحت اختیار دفتر کنترل داراییهای خارجی وابسته به وزارت خزانهداری آمریکا و دیگری فهرست «نهادها» متعلق به وزارت بازرگانی ایالات متحده.
فهرست اول در مقایسه با فهرست نهادها که تا پایان سال ۲۰۲۳ شامل اسامی بالغ بر ۴۰۰ نهاد بوده، به عنوان مهمترین شاخص برای ابعاد گسترده تحریمهای اقتصادی ایالات متحده مطرح است که در آن بیش از ۱۲۰۰۰ اسم دیده میشود.
بهروزرسانیهای مربوط به فهرست اول شاخص خوبی هستند که حجم زیاد اقدامات صورت گرفته از سوی واشنگتن برای اعمال تحریمهای اقتصادی در یک سال را به نمایش میگذارند.
جدیدترین ارقام منتشر شده در وبسایت دفتر کنترل داراییهای خارجی ایالات متحده نشان میدهند دولت جو بایدن از ژانویه ۲۰۲۱ تاکنون بالغ بر ۴۲۱ بهروزرسانی به منظور اضافه کردن اسامی جدید به فهرست اول صورت داده است.
در بازه زمانی ژانویه ۲۰۲۱ تا ۲۲ فوریه ۲۰۲۲، تعداد به روزرسانیهای جدید در فهرست اول توسط دولت بایدن به ۹۲ مورد رسید. این تقریبا مشابه میانگین تعداد به روزرسانیهای صورت گرفته از سوی دولت سابق دونالد ترامپ در این فهرست در هر سال از دوره ریاست جمهوری است.
بررسیها نشان میدهند، دولت دونالد ترامپ در طول چهار سال ریاست جمهوری از ژانویه ۲۰۱۷ تا ژانویه ۲۰۲۱ مجموعا ۳۶۲ بار این فهرست را بهروزرسانی کرد که به طور میانگین معادل حدود ۹۰ مورد در هر سال از ریاست جمهوری است.
با این وجود، بعد از ۲۲ فوریه ۲۰۲۲، موجی از تحریمهای جدید واشنگتن موجب شد بهروزرسانی فهرست اول به میزان چشمگیری افزایش یابد و برای همان سال میلادی به ۹۸ مورد بهروزرسانی رسید، در حالی که در ۲۰۲۳ ، ۱۱۸ بار بهروزرسانی شد. از ابتدای ۲۰۲۴ نیز دولت بایدن دستکم ۱۱۳ بهروزرسانی جدید را به این فهرست اضافه کرده است.
دولت جو بایدن با دست زدن به ۴۲۰ مورد بهروزرسانی فهرست این تحریمها در مقایسه با ۳۶۲ بهروزرسانی که در دولت ترامپ صورت گرفت، به میزان ۱۵.۵ درصد تحریمهای آمریکا را در مقایسه با دولت قبل از خود افزایش داده است.
آمارها همچنین نشان میدهند که دولت «باراک اوباما» رئیس جمهور دموکرات اسبق آمریکا در طول هشت سال ریاست جمهوری خود صرفا ۵۵۹ بار این فهرست را بهروزرسانی کرد و در هشت سال ریاست جمهوری «جورج دابلیو. بوش» رئیس جمهور قبل از باراک اوباما هم فهرست مذکور تنها ۲۹۱ بار بهروزرسانی شد.
به نوشته ریانووستی، تعداد بهروزرسانی در فهرست اول همچنان مشخص نمیکند چه تعداد اسامی جدید هر بار به آن اضافه شدهاند اما تکرار زیاد این بهروزرسانیها شاخص خوبی است که نشان میدهد هر دولتی چه میزان اقدامات مرتبط با وضع تحریم علیه مخالفان و دشمنان آمریکا صورت داده است.
در مجموع هر چند که دونالد ترامپ نشان داد بیش از دولتهای اوباما و بوش پسر در راستای وضع تحریم علیه دشمنان و مخالفان آمریکا اقدام کرده اما حالا به نظر میرسد که در چهار سال ریاست جمهوری جو بایدن رکورد بیشترین اعمال تحریم اقتصادی در تاریخ ایالات متحده از سوی یک رئیس جمهور طبق بهروزرسانیهای فهرست اول ثبت شده است.
یک سازمان غیردولتی آمریکایی تحت عنوان «مرکز امنیت آمریکای جدید» نیز طبق گزارشهای سالانه خود درباره تحریمهای اقتصادی واشنگتن، به ارقامی مشابه میرسد.
این سازمان میگوید، در سال ۲۰۲۳ مجموعا اسامی ۲۵۰۰ شخص به فهرست اول اضافه شد و ۶۱ درصد از این بهروزرسانیهای جدید مرتبط با تحریمها در این سال مربوط به تحریمهای ضد روسی واشنگتن بوده است.
طبق بررسیهای این سازمان غیرانتفاعی، در طول سالهای ۲۰۰۹ تا ۲۰۲۱ تمرکز برنامه تحریمهای آمریکا متفاوت از سالهای بعد از شروع جنگ اوکراین در سال ۲۰۲۲ بوده است.
در سال ۲۰۰۹ ایالات متحده حدود ۶۷.۸ درصد از اسامی جدیدی که به فهرست این تحریمها اضافه کرد، با استناد به برنامه مبارزه با مواد مخدر تصمیم گرفت. در سال ۲۰۲۰ نیز ۴۰ درصد اسامی جدیدی که واشنگتن به فهرست اول اضافه کرد بر مبنای تحریمهایش علیه ایران بود.
در اولین سال ریاست جمهوری جو بایدن، ۳۲ درصد از مجموع ۷۶۵ اسم جدیدی که در آن سال به فهرست تحریمهای گروه اول اضافه شد، ناشی از تحریمهای مرتبط با بلاروس، میانمار و چین بودند.
سال ۲۰۲۲ با شروع عملیات نظامی ارتش روسیه در اوکراین، یک نقطه عطف در زمینه جهش تحریمهای اقتصادی ایالات متحده رقم خورد. در این سال در پی وخامت جدی روابط دوجانبه روسیه و آمریکا، تحریمهای واشنگتن علیه مسکو افزایشی چشمگیر از جنبه شدت و ابعاد را تجربه کرد. مجازاتهای شدیدی که بعد از آن از سوی آمریکا علیه روسیه وضع شدند، شامل تحریمهایی علیه بخش هوا-فضای روسیه، تحریمهای مالی، محدودیتها برای صادرات و تحریمها علیه بانکهای روسیه به همراه تحریم بخشهای کشتیسازی و الکترونیک بودند. در مارس ۲۰۲۲ نیز واشنگتن واردات نفت و انرژی از روسیه را ممنوع کرد.
مقامات روسیه بارها گفتهاند که تحریمهای غرب ضربه جدی به اقتصاد جهانی وارد کرده و عملا با گذاشتن تاثیر معکوس و نامطلوب برای تحریمکنندگان باعث افزایش قیمت برق، سوخت و محصولات غذایی در اروپا و آمریکا شده است. «ولادیمیر پوتین» رئیسجمهور روسیه تاکید کرده به رغم تحریمهای بیسابقه غرب و آمریکا علیه مسکو، این کشور بر مشکلات ایجاد شده از جمله با استفاده از ظرفیتها و منابع خود فائق آمده است.
انتخابات ریاست جمهوری بعدی ایالات متحده در تاریخ سهشنبه هفته جاری (۱۵ آبان) برگزار خواهد شد. در این انتخابات «کامالا هریس» معاون رئیس جمهور آمریکا و نامزد دموکراتها با «دونالد ترامپ» نامزد جمهوریخواهان برای تصدی کاخ سفید رقابت میکنند.
انتهای پیام