پنجمین جشنوارۀ داستان‌نویسی زاینده‌رود/۱

جشنوارۀ دانشجویی داستان کوتاه زاینده‌رود، از آغاز تا امروز

دبیر پنجمین جشنوارۀ دانشجویی داستان کوتاه زاینده‌رود، کشف استعدادهای جوان در زمینۀ داستان‌نویسی و معرفی آنها به دنیای حرفه‌ای، پویایی فضای دانشگاه و استفاده از نگاه دانشجویان در داستان‌نویسی را از اهداف برگزاری این جشنواره برشمرد.

سیاوش گلشیری در گفت‌وگو با ایسنا، اظهار کرد: ایدۀ برگزاری جشنوارۀ دانشجویی داستان کوتاه زاینده‌رود از سال ۱۳۹۳ در معاونت فرهنگی جهاد دانشگاهی واحد اصفهان و به یاری زنده‌یاد داریوش اسماعیلی کلید خورد و اولین دورۀ آن در سال ۹۴ برگزار شد. در ابتدا قرار بود که این جشنواره هرسال برگزار شود، ولی باتوجه به سیاستگذاری‌ معاونت فرهنگی جهاد دانشگاهی در تهران و به جهت اینکه جهاد دانشگاهی واحد دانشگاه شهید بهشتی نیز رویداد مشابهی داشت، ازاین‌رو تصمیم گرفته شد تا جشنوارۀ دانشجویی داستان کوتاه زاینده‌رود به‌صورت دوسالانه برگزار شود، هرچندکه جشنوارۀ دانشجویی داستان کوتاه زاینده‌رود در نوع خود یگانه بوده و است.

او ادامه داد: کشف استعدادهای جوان در زمینۀ داستان‌نویسی و معرفی آنها به دنیای حرفه‌ای، یکی از اهداف اصلی برگزاری جشنوارۀ دانشجویی داستان کوتاه زاینده‌رود بوده است که تاکنون نیز محقق شده و بسیاری از برگزیدگان چهاردورۀ گذشتۀ این جشنواره، امروز در ادبیات داستانی دستی بر آتش دارند و آثار آنها نیز راهی بازار کتاب شده است.

دبیر پنجمین جشنوارۀ دانشجویی داستان کوتاه زاینده‌رود، هدف بعدی برگزاری این جشنواره را ایجاد پویایی در فضای دانشگاه برشمرد و بیان کرد: از ابتدای برگزاری جشنوارۀ دانشجویی داستان کوتاه زاینده‌رود با دعوت از افرادی که سرآمد ادبیات داستانی ایران بوده و هستند و همچنین با برگزاری کارگاه‌های متعدد و نشست‌های ادبی که گاهی با حمایت شهرداری و گاهی نیز با پشتیبانی دانشگاه علوم پزشکی و یا دانشکده ادبیات دانشگاه اصفهان برگزار شد، تلاش بر آن بود تا به هدف حائز اهمیت دیگر یعنی پویایی فضای دانشگاه برسیم که این مهم نیز از ابتدای آغاز این جشنواره تا امروز تحقق یافته است.

گلشیری افزود: محور بعدی که در برگزاری این جشنواره اهمیت بسیاری داشت این بوده که جشنوارۀ داستان کوتاه زاینده‌رود به دانشجویان تعلق دارد و در همۀ دوره‌های برگزاری، استفاده از نگاه دانشجویان در داستان‌نویسی موردتوجه بوده است، چراکه این گروه از جامعه به دلیل شرایط سنی به شدت جسور و بی‌باک هستند و نگرش خاص و خلاقانه‌ای به مسائل مختلف دارند.  

او تصریح کرد: جشنوارۀ دانشجویی داستان کوتاه زاینده‌رود از همان آغاز به‌صورت هردو سال یکبار به‌صورت سراسری و بدون توقف برگزار شد و حتی در دوران گسترش کرونا ویروس نیز ادامه یافت. این روند تا چهارمین دوره نیز ادامه داشت، اما پنجمین دوره به دلیل تغییر مدیریت و اتفاق‌هایی که به همراه داشت در سال ۱۴۰۲ برگزار نشد و در ادامه نیز متأسفانه به‌طور ناگهانی جشنواره در دورۀ پنجم از حالت سراسری به منطقه‌ای تنزل پیدا کرد.

گلشیری اضافه کرد: بر این اساس، پنجمین جشنوارۀ دانشجویی داستان کوتاه زاینده‌رود به‌صورت منطقه‌ای برگزار خواهد شد و به استان‌های اصفهان، چهارمحال و بختیاری و یزد محدود شده است. این درحالی است که چهار دورۀ گذشتۀ این جشنواره در سطح ملی برگزار می‌شد و حتی در دومین دوره بخش دانشجویان خارج از کشور نیز به آن افزوده شده بود.

دبیر پنجمین جشنوارۀ دانشجویی داستان کوتاه زاینده‌رود گفت: این جشنواره یکی از مهم‌ترین جشنواره‌های دانشجویی ایران است که به مدت ۱۰سال در زمینهٔ داستان کوتاه و ادبیات داستانی برگزار می‌شود و به یقین می‌توان گفت جشنواره‌ای یگانه است؛ اما مسلماً تنزل آن به سطح منطقه‌ای در کاهش تعداد شرکت‌کنندگان و نیز به لحاظ کیفی اثرگذار خواهد بود. ضمن اینکه نگاهی محلی را برای زاینده‌رود ایجاد می‌کند؛ این درحالی است که بخش ویژۀ این جشنواره به موضوع زاینده‌رود تعلق دارد و مسلم است که زاینده‌رود و مشکلات آن یک مسئلۀ ملی است و تقلیل دادن جشنوارۀ دانشجویی داستان کوتاه زاینده‌رود از حالت سراسری به سطح منطقه‌ای، به نگاه ملی به زاینده‌رود آسیب وارد می‌کند.

او ادامه داد: پنجمین جایزۀ داستان‌نویسی زاینده‌رود در دو بخش آزاد و ویژه برگزار می‌شود که در بخش آزاد هیچ‌گونه محدودیت موضوعی وجود ندارد و شامل داستان کوتاه و داستان کوتاه‌ کوتاه است و بخش ویژه نیز به آثاری اختصاص که در قالب داستان کوتاه با موضوع زاینده‌رود نوشته می‌شوند. مهلت ارسال آثار به تا پایان بهمن‌ماه ۱۴۰۳ است و اختتامیه نیز اردیبهشت‌ماه ۱۴۰۴ برگزار می‌شود. علاقه‌مندان برای دریافت اطلاعات بیشتر و ارسال آثار خود می‌توانند به نشانی http://http://http://reg.jdisf.ac.ir/jz۵/ مراجعه کنند.

گلشیری اضافه کرد: شیوۀ بررسی آثار این دوره از جشنواره نیز در دو چین اتفاق می‌افتد که در چین اول، آثار ارسالی توسط داورانی که خود نیز از برگزیدگان دوره‌های قبلی این جشنواره بوده‌اند بررسی خواهند شد و به چین بعدی می‌رسند که در این مرحله، آثار منتخب توسط داوران بخش نهایی انتخاب و معرفی خواهند شد.

او دربارۀ رویدادها و برنامه‌های جنبی جشنوارۀ دانشجویی داستان کوتاه زاینده‌رود نیز توضیح داد: از جمله برنامه‌های جنبی که از ابتدای اولین دورۀ برگزاری جایزۀ داستان‌نویسی زاینده‌رود موردتوجه بوده و در پنجمین دوره نیز ادامه خواهد یافت برگزاری کارگاه‌ها و نشست‌های ادبی است. ازجمله اینکه در گام آغازین پنجمین دوره، نشست گفت‌وگو درباره کتاب «شب بگردیم» با حضور علی خدایی‌ نویسنده این کتاب در کتابفروشی اردیبهشت جهاد دانشگاهی واحد اصفهان برگزار شد و چنین نشست‌هایی ادامه خواهد یافت.

دبیر پنجمین جشنوارۀ دانشجویی داستان کوتاه زاینده‌رود افزود: همچنین به همت یکی از کانون‌های مستقر در دانشگاه اصفهان به نام کانون قند پارسی وابسته به معاونت فرهنگی دانشگاه اصفهان که همواره در همۀ این سال‌ها در کنار جشنواره داستان‌نویسی زاینده‌رود بودند و نیز سازمان دانشجویان جهاد دانشگاهی اصفهان، نشست‌های داستان‌خواهی و نقد داستان‌های کوتاه و بلند ایران و جهان به‌صورت ثابت در روزهای شنبه از ساعت ۱۲ تا ساعت ۱۴ در محل سازمان دانشجویان برگزار می‌شود.

گلشیری گفت: درطول برگزاری پنجمین جشنوارۀ دانشجویی داستان کوتاه زاینده‌رود نیز مانند سال‌های گذشته کارگاه‌هایی برای برگزیده‌ها برنامه‌ریزی خواهد شد؛ ضمن اینکه این موضوع نیز درحال بررسی است تا در استان‌های یزد و چهارمحال و بختیاری نیز سلسله کارگاه‌هایی از طرف جهاد دانشگاهی استان مربوطه برگزار شود.

انتهای پیام

  • شنبه/ ۱۲ آبان ۱۴۰۳ / ۰۹:۵۷
  • دسته‌بندی: اصفهان
  • کد خبر: 1403081208311
  • خبرنگار : 50290