امام در متن این پیام ضمن برشماری گروههای مورد قبول نظام، بر پاکسازی مسیر رقابت از آلودگی سفارش و اعلام کردند موضعگیریها باید در راستای حفظ نظام و انقلاب صورت گیرد، هیچ کدام از جریانات، خط خود را نسبت به مصلحت انقلاب برتر ندانند و همه در برابر دشمن خارجی متحد شوند.
قریب به ۳۶ سال پیش امام خمینی اصول برادری جریانات سیاسی را در این منشور تدوین کردند، اما اختلافات بین دو جریان سیاسی نمیگذارد در خیلی از موضوعات کلیدی با هم به اتفاق نظر برسند؛ حتی وقتی رویکردی به عنوان رویکرد نهایی کشور انتخاب میشود.
جواد آرینمنش در گفتوگو با ایسنا با اشاره به فرارسیدن سالروز صدور منشور برادری امام خمینی، اظهار کرد: بعد از گذشت ۱۰ سال از پیروزی انقلاب اسلامی، جریانات و سلایق مختلف سیاسی که در انقلاب حضور داشتند، تعارضات و اختلافنظراتی پیدا کرده بودند به گونهای که این اختلافات سبب شد حزب جمهوری اسلامی که مورد حمایت امام بود و بزرگان انقلاب مانند شهید بهشتی در آن حضور داشتند، با نظر امام منحل شود.
وی ادامه داد: پس از آن میان روحانیون انقلابی طرفدار امام اختلاف سلایق بیشتر خودنمایی و بروز کرد، به طوریکه گروههای روحانیون انقلابی به دو دسته مجمع روحانیون مبارز و جامعه روحانیت مبارز تقسیم شدند. به تعبیر امروز گروهی اصولگرا و گروه دیگر اصلاحطلب بودند که این عناوین در طول تاریخ انقلاب به اشکال گوناگون مطرح شد، اما هر دو جریانات پیرامون و مورد تایید امام بودند.
این نماینده سابق مجلس با اشاره به نامه شیخ انصاری به امام خمینی(ره)، بیان کرد: در این نامه مطرح شد که روحانیون انقلابی و حامی امام(ره) اختلاف سلیقه دارند و این اختلاف نظر در عرصههای گوناگون بروز پیدا میکند. امام در پاسخ به این نامه گفت که کتابهای فقهی نیز پر از اختلافنظر و سلیقه است و برداشتهای گوناگون و دیدگاه متفاوت علما در حوزههای مختلف و حتی در مورد ولایت فقیه وجود دارد و اختلاف نظر در حوزه سیاسی را امر مبارکی دانست.
آرینمنش اضافه کرد: امام ضمن تایید هر دو جریان سیاسی، دعوت به زدودن کدورتها و عدم ترویج بدبینی کرد و همچنین به برخورد قاطع با افرادی که به اختلافات دامن میزنند، توصیه کرد، زیرا این موارد به زیان انقلاب اسلامی است. اکنون پس از گذشت چند دهه، همچنان برخی اختلافات بین جریانات اصلی سیاسی که عمدتا به آنها اصولگرا و اصلاحطلب میگوییم، وجود دارد. البته هر دوی این جریانات در عین تفاوت در دیدگاههای فرهنگی، سیاسی و نظامی، در راستای تقویت کشور و نظام حرکت میکنند.
وی تصریح کرد: متاسفانه نهتنها به منشور برادری امام خمینی(ره) بلکه به بسیاری از توصیههای دیگر ایشان و خیلی اهداف امام در زمینه اقتصادی و رفاه مردم عمل نشده است. امروز با توجه به شرایط کشور با مشکلات عدیده در داخل و سیاست خارجی روبهرو هستیم. لذا طبیعتا وحدت و انسجام داخلی بیش از گذشته مورد نیاز است.
این فعال سیاسی با اشاره به دیدگاه وفاق دکتر پزشکیان، گفت: دکتر پزشکیان با شعار وفاق و همدلی پا به عرصه ریاستجمهوری گذاشت که مورد اقبال مردم نیز قرار گرفت و گامهای موثری نیز در تحقق این مسیر وفاق برداشته است. بایستی از تمام ظرفیتها و توان علمی کشور جهت کاهش مشکلات استفاده کنیم. اگر اصول قانون اساسی در زمینههای آزادی سیاسی، اجتماعی، مطبوعات و تجمعات اجرا شود و افراد بتوانند در فضای باز و سالم دیدگاهها و نقطهنظرات خود را مطرح کنند، وفاق صورت میگیرد. اما اگر یک جریان سیاسی خود را متولی کشور بداند و انتظار داشته باشد دیگران خود را با آن هماهنگ کنند، کشمکشها ادامه خواهد داشت.
آرینمنش ادامه داد: اگر یک جریان سیاسی در جهت حذف جریان دیگر تلاش کند، هیچگاه وفاق محقق نخواهد شد. وفاق نیازمند مولفه و زیرساختهایی است که همه باید به آن وفادار باشند. اگر دولت، مجلس، نهادها، شورای نگهبان و مجمع تشخیص مصلحت به این امر باور داشته باشند، وفاق محقق خواهد شد و در غیر این صورت در حد شعار باقی خواهد ماند.
وی با اشاره به لزوم توجه به منشور برادری امام خمینی(ره) در شرایط حساس کنونی، اظهار کرد: اگر بخواهیم بر مشکلات و دشمنان خارجی فائق آییم، ناگزیر هستیم در داخل کشور اختلافافکنی را کم کنیم، انسجام ملی را افزایش دهیم و با توجه به منشور برادری امام، بتوانیم از چالشها عبور کنیم.
وی اضافه کرد: دولت در این زمینه پیشقدم شده و برای اولین بار کابینه دولت آقای پزشکیان از چهرههای متفاوت که متعلق به اقوام، گروهها و سلایق مختلف است، شکل گرفت که بسیار امیدوارکننده است، اما کافی نیست. دولت به تنهایی نمیتواند عامل وفاق و وحدت باشد. اکنون برخی از نمایندگان بر خلاف رویکرد وفاق حرکت و موضعگیری میکنند. اگر مجلس به اختلاف سلیقه دامن بزند و سایر نهادها نیز همین مسیر را بروند، دولت به تنهایی موفق نخواهد شد وفاق را ایجاد کند. باید همه افراد جامعه در جهت تحقق وفاق گام برداریم.
انتهای پیام