«جواد محجوبی» مدیر عامل شرکت آب منطقهای یزد و دبیر جشنواره ملی سپاس آب در نشست امضای این تفاهمنامه که امروز چهارشنبه در هتل مشیرالممالک یزد برگزار شد، ضمن خیرمقدم به مسئولان کشوری حاضر در این نشست، یزد را سرزمین قنات، قنوت و قناعت ذکر و تصریح کرد: در قنات یزدیها، سازگاری با طبیعت، در قنوتشان، دعای باران و در قناعتشان، هر قطره آب را طلا میدانند.
وی با بیان این که در اقلیمی زندگی میکنیم که یک سوم میانگین ایران بارندگی دارد، اظهار کرد: مردم این دیار به صورت تاریخی بر زیست مبتنی بر کم آبی زندگی کردهاند؛ در اقلیمی که براساس فناوریهای روز نیز ماهیت آن تغییری نکرده و لذا ساکنان این خاک، از دیرباز خود را با این وضعیت تطبیق دادهاند.
محجوبی خاطرنشان کرد: مردمان سختکوش کویر از گذشته این شرایط را پذیرفتهاند که با این اقلیم سازگار شوند و امروز نیز شرط حیات این سرزمین، سازگاری با کم آبی است.
وی گفت: موضوع آب نه تنها در یزد بلکه در کشور به دغدعهی همه افراد جامعه تبدیل شده و بهبود وضع موجود در این حوزه نیازمند رسیدن به یک اجماع و وفاق برای همه ذینفعان آن است و این راهی جز تولید دانش و متقاعد سازی همه مردم و سیاستگذاران نسبت به پذیرفتن سازگاری با کم آبی در تمام اقلیم کشور ندارد.
مدیر عامل آب منطقهای یزد ادامه داد: برنامهریزی دقیق برای تامین آب پایدار جهت همه ذینفعان، از طریق مدیریت صحیح و موثر مصرف و سازگاری با کم آبی محقق میشود.
به گفته وی، البته صرفه جویی در حوزههای مختلف و استفاده کارآمد آب موجود، نیازمند زیرساختها و تلاش همگانی دارد و این نیازمند مشارکت جمعی برای آینده پایدارتر و ایمن برای ماست.
محجوبی در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به مطرح شدن ایده جشنواره «سپاس آب» در سال ۱۳۹۷ توسط مدیرعامل وقت آب منطقهای یزد، هدف از برگزاری این جشنواره را مدیریت مصرف در تمام حوزهها خواند.
وی با اشاره به برگزاری دو دوره از این جشنواره تاکنون، گفت: در این جشنواره که تاکنون به صورت استانی برگزار شده است، طرحهای پیاده شده موفق در تمام مدیریت مصرف آب در تمام حوزهها اعم از صنعت، کشاورزی و شرب دریافت و پس از داوری، ضمن معرفی و تجلیل از طرحهای برتر، این ایدهها و طرحها در فاز دوم ترویج و فرهنگ سازی میشد که البته در این دوره اهتمام جدیتری به این موضوع خواهیم داشت.
وی با اشاره به برگزاری این جشنواره به صورت دو سالانه و از سال جاری در گستره ملی با راه اندازی دبیرخانه این جشنواره ملی، افزود: این جشنواره قبل از شروع ماه رمضان و به مدت سه شب در سطح استان یزد برگزار خواهد شد.
دبیر جشنواره ملی سپاس آب به معیارهای اصلی قضاوت داوران جشنواره در بخشهای مختلف پرداخت و تصریح کرد: این شاخصها در حوزه شرب شامل استفاده از ادوات کاهنده مصرف، استفاده از آب خاکستری، کاهش مصرف آب بدون محدودیت مصرف کننده، کاهش مصرف نسبت به سال گذشته و مواردی مشابه، در حوزه کشاورزی شاخصهایی همچون ارتقای بهره وری آب، بهبود کیفی محصول، نوآوری و استفاده از فناوریهای روز و رعایت الگوی کشت منطقه و در حوزه صنعت هم محورهایی مانند استفاده از تکنولوژیهای نوین به منظور کاهش مصرف، استفاده از پساب صنعتی در خط تولید، استفاده از منابع جدید و نامتعارف و همچنین تصفیه پساب در حد آب شربریال تعیین شده است.
محجوبی در پایان نیز با بیان این که در هر حوزه سه طرح به عنوان طرحهای برتر معرفی و تجلیل خواهند شد، تلاش داریم مروج ایدهها و طرحهای برتر این جشنواره در سطح استان و کشور باشیم.
یزد مدیریت توزیع آب داریم نه مدیریت مصرف
«جلال علمدار» مدیر عامل آب و فاضلاب استان یزد نیز در این نشست با اشاره به کسری آب موجود و وضعیت مدیریت توزیع آن در استان، گفت: در استان یزد مدیریت مصرف نداریم بلکه مدیریت توزیع داریم چرا که باید آبی در استان وجود داشته باشد که مصرف آن را مدیریت کنیم لذا عملاً امروز با توجه به کسری آب مورد نیاز استان، باید آب موجود را تنها به درستی بین مصرفکنندگان توزیع کنیم.
وی با بیان این که در حال حاضر ۶۰ درصد از منابع آب مصرفی یزد از خارج از حوزه آبی استان تامین میشود استان یزد را این حیث استانی همواره وابسته به خط انتقال خواند و گفت: البته بخشی از آب مصرفی استان نیز از چاههای داخلی استان تامین میشود که طی سالهای اخیر روند آبدهی آنها به شذت کاهشی بوده است.
این مسئول مصرف روزانه آب در یزد را ۶۵۰۰ لیتر بر ثانیه اعلام و اضافه کرد: از مجموع یک هزار روستای استان نیز ۶۵۰ روستا تحت پوشش آب و فاضلاب هستند که از این تعداد ۳۰۰ روستا با تانکر آبرسانی میشوند که هزینه بالایی را بر آبفای استان تحمیل کرده است.
علمدار به اجرای ۳۰ کیلومتر خط پدافندی شهر یزد از محل خط انتقال آب خلیج فارس به بخش صنعت در راستای جبران کسری آب مورد نیاز استان اشاره و خاطرنشان کرد: البته در نهایت ۱۰۰ تا ۲۰۰ لیتر آب از این خط در بهترین شرایط برای مصرف مردم تامین میشود.
وی با اشاره به افزایش قابل توجه مخازن ذخیره آب استان طی دو سال اخیر، گفت: این اقدام میزان ذخیره آب استان را به ۳۵ ساعت افزایش خواهد داد.
وی از نارضایتی مشترکان در مورد نبود توازن کیفی آب مناطق مختلف شهر یزد خبر داد و گفت: در همین راستای اجرای طرح رینگ شهری یزد با ۱۶۰ کیلومتر لوله گذاری جهت اتصال مخازن شهر به منظور دستیابی به آب دارای EC یکسان برای تمام مناطق شهر در حال انجام است و از این طریق شاهد یکسان شدن افت فشار آب در مناطق مختلف شهر نیز خواهیم بود.
مدیر عامل آبفا استان با اشاره به هزینه کردن تاکنون ۲۳۰۰ میلیارد تومان برای اجرای این طرح که هم اکنون ۷۵ درصد پیشرفت فیزیکی دارد، گفت: البته طرح نیازمند یکهزار میلیارد تومان اعتبار دیگر است و امیدواریم تا خردادماه سال آینده، مخازن آن را وارد مدار کنیم.
علمدار در پایان با بیان این که مصرف کل آب در استان یزد ۱۴۷ میلیون مترمکعب است که تنها حدود ۶۷ میلیون مترمکعب آن از آب انتقالی تامین میشود، گفت: با این اوصاف سالانه ۲۵ میلیون مترمکعب آب استان در کولرهای آبی مصرف میشود که با توجه به حجم بالای این بخش آب مصرفی، ضرورت دارد که در این مورد نیز تصمیم مناسبی از سوی مسئولان و سیاستگذاران اتخاذ شود.
یزد با سختکوشی مردمانش جهانی شده و باید جهانی بماند
«غلامرضا منتظری» مدیر عامل موسسه کوثر یزد هم طی سخنانی با اشاره به اقلیم نامطلوب استان یزد، گفت: با این وجود، سختکوشی مردمان این دیار منجر به ثبت جهانی شهرشان شد و ما نیز باید ادامهدهنده راه گذشتگان پرافتخارمان باشیم.
وی با بیان این که یزد با توجه به همین محدودیتهای آبی محکوم به توسعه در بخش صنعت شده است، گفت: قطعاً صنایع آسیبها و آلودگیهای خاص خود را دارند، هر چند که این وضعیت شایسته مردمان خوب این خطه نیست.
منتظری، یزدها را قدردان واقعی آب خواند و ابراز امیدواری کرد که استان یزد بتواند موضوع اصلاح و مدیریت مصرف آب و فرهنگسازی در این حوزه را به عنوان الگو جهت تمام کشور ارائه کند.
غفلت از موضوع آموزش و ترویج در حوزه مدیریت تقاضای آب
«مهدی بختی» مدیر روابط عمومی شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور نیز یزد را میراثدار گذشتگان بزرگ سرزمین کهن ایران خواند و گفت: «مقرارت، تبیین و قانونگذاری»، «فناوری و تکنیک» و «آموزش و ترویج و اطلاعرسانی» سه ضلع مدیریت تقاضا در حوزه آب هستند.
وی گفت: از میان این سه ضلع، ضلع «آموزش، ترویج و اطلاعرسانی» که سهواً از سوی ما فرهنگسازی خواانده میشود، گاهاً مغفول مانده است چرا که سالهاست وجه مشترک تمام مسئولان این است که بنا بر نیاز مردم باید تولید انجام شود و این افزایش فزاینده مصرف را به دنبال داشته است.
بختی با اشاره به وضعیت نامطلوب بارشهای کشور و به مراتب بدتر در استان یزد، گفت: باید مردم فهیم کشورمان را در این رابطه آگاه کنیم تا بدانند که مسئله آب تنها مربوط به وزارتخانه و بخش خاصی نیست بلکه یک موضوع و دغدغه همگانی است.
وی به تقدیر از همگرایی موجود در استان یزد پیرامون مسئله آب به برگزارکنندگان رویداد سپاس آب از بابت این رویداد تبریک گفت و تاکید کرد: شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور تمام قد حامی این جشنواره و برگزاری آن به صورت ملی خواهد بود.
لزوم احیا و ارج نهادن آداب و رسوم گذشتگان در مورد آب
«اسکویی» نماینده روابط عمومی مدیریت منابع آب کشور هم در این نشست با اشاره به مناسبت روز دهم آبان که در ایران قدیم به آبانگاه شناخته میشود، گفت: امیدواریم آداب و رسوم و سنن گذشتگان را ارج نهاده و زنده کنیم.
وی افزود: کلمه سپاس ما را به یاد اهتمام گذشتگان یعنی «اندیشه نیک، گفتار نیک و کردار نیک» باز میگرداند و باید این موضوع را در مورد آب مورد اهتمام قرار دهیم.
اسکویی در پایان همگرایی در این حوزه را لازم و ضروری خواند و توضیحاتی در مورد طرح احیا و تعادل بخشی منابع آبی و طرح داناب ارائه و خاطرنشان کرد: خوشبختانه ارزیابیها نشان میدهد که آب منطقهای یزد در رابطه با این طرحها همواره پیشتاز بوده است.
در پایان این مراسم ضمن انعقاد این تفاهم نامه بین شرکتهای آب منطقهای یزد، آبفای استان و موسسه کوثر یزد، از برخی فعالان و پیشکسوتان این حوزه در استان نیز تجلیل شد.
انتهای پیام