به گزارش ایسنا، محیطبانان کسانی که دلسوزانه و ایثارگرانه از محیط زیست پاسداری میکنند، این در حالیست که کاستیهای فراوانی در حوزه جبران خدمات محیطبانان زحمتکش و تجهیزات مورد نیاز آنها وجود دارد، اما در کنار همه کاستیها دست از تلاش و عشق و علاقه خود برنمیدارند.
تهیه آبشخور برای پرندگان تشنه، زیباترین خاطره محیط بانی
مهران ساعدی ۳۶ ساله محیطبان نمونه چهارمحال و بختیاری اهل روستای مرغملک اظهار کرد: ۱۵ سال است که در شغل محیطبانی مشغول به خدمت هستم، در حقیقت از سال ۱۳۸۹ به صورت روزمزد و در سال ۱۳۹۳ به عنوان محیطبان رسمی، به صورت قطعی وارد ادارهکل محیطزیست منطقه تنگ صیاد شدم.
وی با اشاره به خدمت ۱۵ ساله در شغل محیط بانی، افزود: امسال براساس عملکرد کشفیاتی که حدود ۲۰ پرونده تخلف بوده به عنوان محیطبان نمونه انتخاب شدم.
این محیطبان نمونه در خصوص سختیهای حرفه محیطبانی، گفت: گشت شب، درگیری با قاچاقچیان، مواجه شدن با متخلفان، دوری از خانواده و همسری که دشواریهای زندگی با یک محیط بان را با صبوری تحمل میکند، ازجمله سختیهای این حرفه است.
وی با بیان اینکه گاهی شبها تا صبح به دنبال شکارچی کوهها را میپیماییم، عنوان کرد: احتمال افتادن از صخره، گزش حیوانات، استرس گلوله مستقیم شکارچیان و هزاران خطر و دغدغه دیگر سر راهمان وجود دارد و از جمله سختیهای این شغل به شمار میرود.
این محیطبان استان در بیان خاطرات خوب و به ظاهر ساده که نشاندهنده مهربانی عمیق است، گفت: همین که زمانی حس کردیم پرندگان تشنهاند و با تهیه آبشخورهایی پرندگان را سیراب کردیم، همچنین نگهداری از بره شکاری که بعد از به دنیا آمدن به دست خودمان بزرگ شد و هم اکنون یک ساله است از لحظات لذتبخش این شغل است.
حقوق و مزایای محیطبانان کم است و جوابگوی هزینهها و مخارج نیست
نورعلی شهبازی گندمکاری، دیگر محیطبان نمونه چهارمحال و بختیاری که متولد فروردین ۵۸ است، در گفتوگو با ایسنا اظهار کرد: کارمند حفاظت محیط زیست استان و مسئول منطقه حفاظت شده هلن هستم.
وی با بیان اینکه ۱۱ سال در این حرفه مشغول به کار هستم، بیان کرد: از دیماه سال ۱۳۸۸ در ادارهکل محیط زیست مشغول به کار شدم که شروع خدمت من به عنوان مسئول منطقه حفاظت شده هلن بود.
وی با بیان اینکه موفقیت، آنهم در حفاظت از یک منطقه، مسئلۀ انفرادی نیست، گفت: منطقه حفاظت شده هلن واقع در سه شهرستان کیار، اردل، لردگان و خانمیرزا بوده و حفاظت در منطقه حفاظت شده هلن بیشتر در حوزه قاچاق چوب جنگلی بلوط و ذغال است.
وی در خصوص سختی کار محیطبانی گفت: دوری از خانواده و فرزندان، درگیری با قاچاقچیان چوب و ذغال، شکارچیان کبک در پاییز و زمستان و مواجه با سودجویان شکار و چوب از جمله سختیهای این شغل است.
وی در خصوص خاطرههای تلخ شغل محیطبانی گفت: آتشسوزی چند سال پیش که در منطقه هلن رخ داد و یکی از ساکنان محلی منطقه در آتش سوخت که این حادثه از ذهن من پاک نمیشود، همچنین در درگیری با شکارچیان مورد حمله ساچمه قرار گرفتیم و همکارانم از ناحیه دست و پا و سر زخمی شدند.
این محیطبان نمونه استان در خصوص حقوق و مزایای این شغل گفت: با وجود تورم، حقوق و مزایای محیطبانان کم است و جوابگوی هزینهها و مخارج نیست.
۹۷ محیطبان در مناطق حفاظت شده چهارمحال و بختیاری مشغول به محاظت از مناطق هستند
سعید یوسفپور درگفتوگو با ایسنا اظهار کرد: محیطبانان نقش تاثیرگذار و مهمی در حفظ و حراست از محیط زیست و عرصههای طبیعی کشورمان را بر عهده دارند، به طوری که عدم حضور و مراقبت این عزیزان خسارات جبران ناپذیری به حیات وحش و تنوع زیستی و طبیعت کشورمان وارد میکند.
مدیرکل حفاظت محیط زیست چهارمحال و بختیاری گفت: در این استان، هشت منطقه حفاظت شده، هفت تالاب، یک پارک ملی، یک اثر طبیعی ملی و پناهگاه حیات وحش وجود دارد که در فصول مختلف تخلفات متفاوتی در آنها رخ میدهد، به طور مثال در فصل بهار در تالابها تخلف صید ماهی و در تابستانها در مناطق دیگر شکار پرنده و چهارپایان رخ میدهد.
وی افزود: تعداد محیطبانان چهارمحال و بختیاری ۹۷ نفر است که در هشت منطقه حفاظت شده استان مشغول به کار هستند، محیط بانان در حین کار با حوادث مختلف مواجه میشوند، آنها شبانهروز در ارتفاعات و مناطق حفاظتشده هستند و ممکن است هر حادثهای برای آنها رخ دهد، اما بحث سختی کار برای آنها لحاظ نمیشود.
یوسفپور بیان کرد: جوامع محلی و همیاران محیطزیست، بهشکل داوطلبانه برای حفاظت کمک میکنند، اما اگر تعریف حفاظت مشارکتی را درگیرشدن ذینفعان و بهرهمندی جوامع محلی بدانیم، هنوز به آن مرحله نرسیدهایم.
وی خاطرنشان کرد: برخی از پاسگاههای محیطبانی در مناطقی هستند که خطدهی و آنتنی وجود ندارد و محیطبانان شبانهروز از خانه و کاشانه خود بدون هیچ ارتباطی دور هستند، با توجه به درگیریها و شرایط سخت شغلی که محیطبانان دارند و وجود تورم، حقوق و مزایای محیطبانان کم است و جوابگوی هزینهها و مخارج آنها نیست که باید به این امر توجه ویژه شود.
انتهای پیام