طرح‌های آبخیزداری بردسکن پشت سد تأمین اعتبار

رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری بردسکن گفت: شهرستان بردسکن به دلیل شرایط اقلیمی هر دو پدیده خشکسالی و بارش‌های سیل آسا را با هم دارد که برای منطقه و همچنین استان مشکلات زیادی ایجاد می‌کند.

حمیدرضا اقبالی در گفت‌وگو با ایسنا با بیان اینکه ۱۰ حوزه آبخیزداری در شهرستان داریم که مطالعات آن انجام شده است، اظهار کرد: مطالعات انجام شده مربوط به حوزه‌های کبودان، علی‌آباد کشمر، کاسف و... است.

وی تنها مشکل پیش روی اجرای طرح‌های آبخیزداری را نبود اعتبار دانست و تصریح کرد: متأسفانه تا به امروز اعتبارات شهرستان ابلاغ نشده است.

اقبالی با اعلام اینکه طی چند سال اخیر، آن گونه که باید اعتباری نداشته‌ایم و فقط مقداری برای ترمیم بندهایی که از قبل ساخته شده بودند تخصیص یافته است، بیان کرد: امسال از محل اعتبارات ۱۴۰۲ فقط یک بند در منطقه نوبهار احداث شده که همان هم پس از انجام ۳۰ تا ۴۰ درصد پروژه نیمه کاره باقی مانده است.

وی با بیان اینکه برای تکمیل پروژه، منتظر اعتبارات سال آینده هستیم، خاطرنشان کرد: مطالعات از اجرا بسیار جلوتر هستند به طوری که حدود ۱۰ تا ۱۲ حوزه مطالعاتی آبخیزداری داریم ولی به لحاظ اجرایی حوزه نوبهار که حدود ۷ تا ۸ روستای پرجمعیت کوهپایه در این حوزه قرار دارند و مطالعات آن تمام شده، اولین بندی که در این حوزه احداث شده در بالادست روستای خور بوده که تکمیل نشده است.

نیاز به مطالعه بیشتر نداریم اعتبار لازم است

رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری بردسکن افزود: در حال حاضر نیاز به مطالعه بیشتر نداریم بلکه باید اعتبارات لازم برای اجرای طرح‌هایی که از قبل مطالعه آنها انجام شده تخصیص یابد.

وی در خصوص اهمیت اجرای بندهای خاکی در شهرستان گفت: در پائیز و زمستان سال قبل بارندگی نداشتیم و فقط در اردیبهشت‌ماه چند بارندگی سیل‌آسا در استان و شهرستان داشتیم که خسارت‌های بسیاری به منازل مسکونی و اراضی کشاورزی وارد کرد.

 اقبالی کنترل روان آب‌ها را در بالادست بسیار ضروری دانست و گفت: سیلاب‌ها به دلیل نبود بندهای خاکی و پوشش گیاهی مناسب، جاری می‌شوند.

وی با بیان اینکه  در هر منطقه‌ای که بند خاکی داشته‌ایم قنات‌ها آب دارند و کشاورزان مشکلی ندارند و حتی شاهد مهاجرت معکوس بوده‌ایم، افزود: متأسفانه در مناطقی که بند خاکی وجود نداشته، آب‌های سطحی از مقابل چشم مردم عبور کرده و از سویی چند ماه بعد اداره آب و فاضلاب برای همان روستا با تانکر آب‌رسانی کرده است.

نیازمند حدود ۱۰۰ میلیارد تومان اعتبار هستیم

رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری بردسکن با اشاره به اینکه هرکجا نتوانسته‌ایم مدیریت روان آب‌ها را انجام دهیم مردم با مشکلات جدی مواجه شده‌اند، اظهار کرد: با توجه به اینکه میزان آب دهی چشمه‌ها و قنوات روستاهای کوهپایه بر اساس بارندگی‌های همان سال است اگر نتوانیم وضعیت را مدیریت کنیم باید منتظر مهاجرت باشیم.

وی با تأکید بر اینکه در حوزه آبخیزداری، کنترل روان آب‌ها و پخش سیلاب‌ها باید فعالیت‌های بیشتری را انجام دهیم، گفت: گرچه مطالعاتی در سال‌های گذشته انجام شده اما برای اجرا نیازمند تخصیص اعتبار هستیم.

اقبالی خاطرنشان کرد: اگر اعتبارات مورد نیاز تخصیص یابد قطعاً بر معیشت مردم تأثیر بسیاری دارد، لذا انتظار داریم برای اجرای مطالعات انجام شده اعتبارات مورد نیاز هرچه زودتر تخصیص یابد.

وی با بیان اینکه برای شروع طرح‌های آبخیزداری در مناطقی که مطالعات انجام شده به حدود ۱۰۰ میلیارد تومان اعتبار نیاز داریم، افزود: هر حوزه مساحت متفاوتی دارد. به عنوان مثال فقط حوزه دهان قلعه ۱۸۰ هزار هکتار است که بخشی از مطالعات این حوزه انجام شده است.

رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری بردسکن با اشاره به اینکه حوزه ششطراز که بین بردسکن، خلیل‌آباد و کوهسرخ مشترک است حدود ۹۶ هزار هکتار مساحت دارد که ۱۱ هزار هکتار آن در بردسکن قرار دارد، ادامه داد: اجرای بندهای خاکی در جلوگیری از فرسایش خاکی تأثیر بسیاری دارد.

میزان فرسایش خاک در شهرستان بالا است

وی یکی از عوامل اصلی فرسایش خاک را نبود پوشش گیاهی دانست و گفت: بیشترین تأثیر بندهای خاکی در تقویت سفره‌های آب‌های زیرزمینی، چشمه‌ها  و قنوات منطقه است.

اقبالی با اعلام اینکه فقط در حوزه آبریز ششطراز، سه برابر روان آبی که به سمت سد شهید مدرس می‌رود هدر رفت آب داریم، افزود: اگر بتوانیم از این میزان هدر رفت آب جلوگیری کنیم قطعاً بسیاری از مشکلات شهرستان به خصوص کم آبی بخش کشاورزی رفع خواهد شد.

وی با بیان اینکه حدود ۴۵ تا ۵۰ روستای شهرستان‌های بردسکن و خلیل‌آباد، زیر حوزه آبخوان ششطراز هستند، گفت: اگر در بالادست ایرج آباد سیستم پخش سیلاب احداث شود در تقویت سفره‌های زیر زمینی و افزایش آب چاه‌های کشاورزی تأثیر بسیاری دارد.

اقبالی میزان فرسایش خاک را در شهرستان به دلیل وقوع سیلاب‌ها، بالا دانست و افزود: بیشترین مشکل ما در خصوص اعتبارات است که در این خصوص پیگیری‌هایی صورت گرفته و امیدواریم برای احداث بندهای خاکی اتفاقاتی بیفتد.

هنوز اعتبارات ابلاغ نشده است

رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری بردسکن با اعلام اینکه هنوز ابلاغ اعتبارات صورت نگرفته است، گفت: میزان تخصیص اعتبار امسال مشخص نیست.

وی با بیان اینکه در هر حوزه‌ای که طرح‌های آبخیزداری اجرا شده رونق کشاورزی را در پی داشته است، گفت: بندهای خاکی علاوه بر مهار سیلاب‌ها و جلوگیری از هدر رفت آبهای روان، سبب تقویت سفره‌های آب زیرزمینی هم می‌شود.

اقبالی با اشاره به اینکه تاکنون براثر بندهای خاکی که اجرا شده و مهار روان آب‌های سیل‌های اخیر بیش از ۳۰۰۰ هکتار از محصولات زراعی و باغی کشاورزان از خطر جدی خشکسالی نجات یافته است، گفت: گرچه در کشور ما روان آب‌ها به صورت سیلاب از دسترس خارج می‌شود اما امیدواریم با انجام عملیات‌های آبخیزداری بتوانیم شاهد تقویت قنوات در روستاهای کوهپایه باشیم.

وی با اعلام اینکه ایجاد بندهای خاکی علاوه بر جلوگیری از هدر رفت آب‌های روان موجب تقویت سفره‌های زیرزمینی و مهاجرت معکوس روستائیان می‌شود، بیان کرد: تاکنون توسط اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان ۵۰ سازه آبخیزداری اجرا شده است.

اقبالی در ادامه با بیان اینکه شهرستان بردسکن دارای ۹۷ سامانه مرتعی است که از این تعداد ۹۰ سامانه آن ممیزی شده  و بقیه در حال انجام است، تصریح کرد: از ۹۷ سامانه مرتعی شهرستان بردسکن ۳۹ مرتع ییلاقی و ۳۰ مرتع قشلاقی و بقیه مراتع به صورت بیابانی و میان‌بند هستند.

انتهای پیام

  • چهارشنبه/ ۹ آبان ۱۴۰۳ / ۱۰:۲۱
  • دسته‌بندی: خراسان رضوی
  • کد خبر: 1403080906515
  • خبرنگار : 30147