مخاطرات طبیعی کشور زیر ذره‌بین سازمان زمین‌شناسی و سازمان پدافند غیرعامل

امروز ۸ آبان به عنوان «روز ملی پدافند غیرعامل» در تقویم کشورمان ثبت شده است که به منظور تامین امنیت منابع انسانی و زیرساخت‌های حیاتی در مواقع بحران نظیر مخاطرات طبیعی، کشور زیر ذره‌بین سازمان زمین‌شناسی و سازمان پدافند غیرعامل قرار گرفته است.

به گزارش ایسنا، روز ۸ آبان به عنوان «روز ملی پدافند غیرعامل» در تقویم کشورمان ثبت شده است. پدافند غیرعامل از جمله تدابیری برای تامین امنیت منابع انسانی و زیرساخت‌های حیاتی در مواقع بحران است که شامل بلایای طبیعی و جنگ‌های نظامی و امنیتی می‌شود. در همین راستا، «سازمان پدافند غیرعامل جمهوری اسلامی ایران» با طرح‌های صیانت خود در حوزه‌های سایبری، هسته‌ای و غیره، از صنایع غیرنظامی کشور محافظت می‌کند، بنابراین همراهی و توجه دستگاه‌ها به هشدارهای این سازمان، اهمیت فراوانی دارد. «سازمان پدافند غیرعامل» سازمانی دولتی در ایران است که زیرمجموعه ستاد کل نیروهای مسلح محسوب می‌شود. سازمان پدافند غیرعامل در سال ۱۳۸۲ تشکیل شد و از سال ۱۳۹۰ در تقویم ایران، تاریخ ۸ آبان به‌عنوان «روز پدافند غیرعامل» شناخته می‌شود. هم‌اکنون ریاست این سازمان بر عهده سرتیپ پاسدار غلامرضا جلالی است.

این سازمان از طریق سیاست‌گذاری، برنامه‌ریزی و راهبری و هدایت و سازماندهی و نظارت، موضوع مصون‌سازی زیرساخت‌های کشور و صیانت از مردم را از طریق فرهنگ‌سازی و آموزش عمومی و تخصصی، آمادگی و ارتقای مقاومت ملی، پایش تهدیدات، طبقه‌بندی و سطح‌بندی مراکز و حوزه‌ها، کاهش آسیب‌پذیری‌ها، نهادینه‌سازی اصول، الزامات و ملاحظات فنی-مهندسی پدافند غیرعامل در ذات طرح‌ها و پروژه‌های ملی و استانی کشور، تسهیل مدیریت بحران و تداوم کارکردهای ضروری کشور، راهبری می‌کند. این سازمان اگرچه زیرمجموعه‌ ستاد کل نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران تعریف می‌شود، ولی حوزه‌ عملکرد آن فراگیر و همه دستگاه‌های اجرایی، نهادها و سازمان‌های عمومی و غیردولتی و همچنین زیرساخت‌های کشور را دربر می‌گیرد. از همین‌رو، برای تعامل بهتر با دستگاه‌های اجرایی، متناسب با ویژگی‌های دستگاه‌ها، معاونت‌های متناظری در سازمان پدافند غیرعامل کشور پیش‌بینی شده است. همچنین این سازمان برای پاسخگویی به انواع تهدیدات احتمالی، قرارگاه‌های تخصصی را با موضوعات خاص تشکیل داده که بر بررسی دائمی تهدیدات انسان‌ساخت و ایجاد آمادگی لازم برای مقابله با آنها تمرکز دارند.

شناسایی ویژگی‌های زمین‌شناسی مناطق و اشکال متنوع ساختاری رخنمون یافته بر روی سطح زمـین از جملـه اقـدامات مؤثر و زیربنایی در مکان‌یابی با ملاحظات پدافند غیرعامل است. بدین ترتیب یافتن مکان‌های امن طبیعی برای پنهان کردن امکانات، مخفی شدن از دید و مصون ماندن از تهدیدات موجب کاهش آسیب‌پذیری و تسریع در بازسازی می‌شود. امروزه کشورهای صاحب انرژی و ذخایر معدنی که ایران نیز از آن جمله است، به واسطه داشتن امکانات بالقوه طبیعی همواره اولویت اول برنامه‌های توطئه، دخالت و حمله از سوی کشورهای زیاده‌خواه قرار دارند که نمونه‌ای از آن را طی هشت سال دفاع مقدس شاهد بودیم.

برهمین اساس شناخت قابلیت‌های زمین‌شناسی مناطق در تحقق اهداف ملاحظات پدافند غیرعامل به منظور حفاظت از جان مردم و سرمایه‌های ملی کاملا ضروری و اجتناب‌ناپذیر است. در این صورت ضمن کاهش ضایعات ناشی از حملات مصنوعی و تهدیدات طبیعی، بازسازی مناطق در اسرع وقت و با هزینه کمتر انجام خواهد گرفت که به نوعی اقتدار در کنترل بحران ایجاد شده در کشور است.

بررسی نحوه همکاری در رعایت اصول پدافند غیر عامل در مراکز و واحدهای تابعه سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور:

* نهادینه‌سازی اصول و ملاحظات پدافند غیرعامل در این سازمان

 * آموزش عمومی و تخصصی جهت آشنایی مدیران و کارکنان سازمان

* شناسایی منابع گرد و غبار در کشور

 * پایش آلودگی­‌های طبیعی و انسان­‌ساز ناشی از منابع شیمیایی، پرتویی و میکروبی

* بررسی و شناسایی عوامل و نتایج تغییر اقلیم کشور، منطقه و جهان

* مخاطرات طبیعی (همچون سیل، زلزله، فرونشست و غیره) و ژئودینامیکی کشور و راهکارهای مواجهه با آن

* تولید و تلفیق لایه‌­های اطلاعاتی جهت مکان­یابی و آمایش سرزمین در زیرساخت‌­های مورد نظر سازمان پدافند غیرعامل

* همکاری در مباحث زمین‌­شناسی پزشکی و زمین‌شناسی کشاورزی

* اکتشاف منابع جدید آبی اعم از آب­های کارستی و آب­های ژرف

* اکتشافات و فرآوری عناصر خاص از قبیل لیتیم، آلومینیوم، عناصر نادر خاکی و غیره

* تربیت نیروی انسانی متخصص در قالب دوره‌­های کاربردی مورد نیاز، برگزاری سمینارها و همایش­‌ها، دوره‌های تخصصی و کارگاه­‌های آموزشی و دوره­‌های آموزشی کوتاه مدت به منظور ارتقای توان علمی کارشناسان و محققان.

به نقل از سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات معدنی کشور، با عنایت به جمعیت رو به افزایش شهرهای ایران، گسترش شهرها، تنوع پدیده‌های طبیعی که در فلات ایران شاهد آن هستیم، مانند زمین‌لرزه، سیل، زمین‌لغزش، طوفان، خشکسالی و... همچنین وجود مراکز حساس صنعتی، نظامی و طرح‌های بزرگ عمرانی لازم است تدابیری جهت حفاظت از جان و اموال مردم و همچنین حفاظت از سرمایه ملی اندیشیده شود، در همین رابطه به‌کارگیری ملاحظات پدافند غیرعامل چاره‌ای کارآمد در پیشگیری، امداد، سازماندهی و بازسازی مناطق خواهد بود.

خوشبختانه امروزه موضوع پدافند غیرعامل در برنامه پنج ساله پنجم منظور شده و در همین رابطه پیشنهاد می‌شود در مکان‌یابی‌ها به طور گسترده و همه جانبه به مسائل زمین‌شناسی و شاخص‌های مربوط به آن به عنوان عامل مؤثر و زیربنایی پرداخته شود. زیرا هرگونه اقدام در جهت ساخت پناهگاه‌ها، زاغه‌ها، سایت‌ها و... بدون شناخت وضعیت زمین‌شناسی مناطق موجب ایجاد مشکلات عدیده فنی و اجرایی خواهد شد که نهایتاً باعث افزایش کلان هزینه‌های طراحی، ساخت و حتی نگهداری آنها می‌شود.

گرامیداشت هفته پدافند غیر عامل امسال با شعار «پدافند غیرعامل، تدبیر امروز، امنیت فردا» از پنجم تا یازدهم آبان است.

انتهای پیام

  • سه‌شنبه/ ۸ آبان ۱۴۰۳ / ۱۰:۰۵
  • دسته‌بندی: علم
  • کد خبر: 1403080805571
  • خبرنگار :