خلاقیت لزوما موجب ماندگاری اثر هنری نمی‌شود

فاضل جمشیدی می‌گوید که «یکی از نکات مهم در خلق یک اثر هنری این است که خالق بتواند آن اثر را با خلق خود به مردم تفهیم کند.»

به گزارش ایسنا، فاضل جمشیدی در توصیف اثر خلاقانه حوزه موسیقی گفت: در عرصه هنر و از جمله در موسیقی به آن چیزی اثر خلاقانه گفته می‌شود که با پشتوانه ردیف و اطلاعات و دانایی‌های هنرمند خلق شده است، ولی فی‌نفسه در لحظه خلق، متفاوت با همه آثاری است که او پیش از آن نواخته و خوانده و البته دیگران نواخته و خوانده‌اند.

او افزود: این تفاوت باید به‌گونه‌ای باشد که مخاطب نیز متوجه شده و آن را درک کند؛ یعنی گویا کشفی جدید رخ داده است درست مانند اکتشاف و اختراعی که توسط دانشمندان صورت می‌گیرد. بنابراین خلق صورت می‌گیرد و اگرچه پشتوانه آن همان ردیف‌ها و دانسته‌های گذشته است اما تکرار آثار قبل نیست.

این خواننده با بیان اینکه خلاقیت لزوماً باعث ماندگاری اثر نخواهد شد، بیان کرد: وقتی هنرمند اثری را خلق می‌کند، ضمانتی برای ماندگاریِ آن وجود ندارد و تنها باید به چگونگی ارتباط مردم با آن اثر توجه کرد. این موضوع مانند شیوه اجرای یک گوینده، شاعر و یا مجری برنامه است که بعضی از آنها آنچنان با مردم ارتباط برقرار می‌کنند که ماندگار می‌شوند ولی بعضی نیز وقتی روی صحنه می‌روند اثرگذاری کمی دارند.

این جامعه‌شناس و معاون پیشین خانه موسیقی ایران با بیان اینکه یکی از لازمه‌های ماندگاری، اثرگذاری بر مخاطب است، ادامه داد: در طول زمان، آثار بسیاری در حوزه موسیقی خلق شده‌اند ولی اثربخشی آنها ماندگار نبوده‌ است. یکی از نکات مهم در خلق یک اثر هنری ازجمله در زمینه موسیقی این است که خالق بتواند آن اثر را با خلق خود به مردم تفهیم کند یعنی قدرت نفوذ به درون مردم را داشته باشد. این موضوع در شعر و ادبیات، موسیقی و یا فعالیت به‌عنوان مجری یا گوینده و در هر عرصه دیگر هنری مصداق دارد.

او با تأکید بر اینکه در همه شهرهای بزرگ دنیا وظیفه اصلی فعالیت‌های فرهنگی و هنری به عهده شهرداری‌هاست، تأکید کرد: به‌عنوان نمونه در شهری مانند پاریس همه اتفاقات هنری در زمینه تئاتر، موسیقی، مجمسه‌سازی، نمایشگاه، شب شعر و سایر فعالیت‌های دیگر هنری ازسوی شهرداری و شورای شهر پاریس برگزار می‌شود؛ یعنی وظیفه اصلی و ذاتی شهرداری‌ها همین است و اگر نکنند کوتاهی کرده‌اند. البته جای افسوس و تعجب است که در ایران چنین نیست. 

این هنرمند ضمن اشاره به اینکه شکوفایی استعدادهای درخشان در جشنواره ملی موسیقی خلاق در شاهین‌شهر به نوع رویکرد این جشنواره بستگی دارد، تأکید کرد: براساس فراخوان اعلام شده، این جشنواره داوران بسیارخوبی دارد، اما مهم این است که اطلاع‌رسانی به قدری گسترده و قوی و فراگبر انجام شود که استعدادهای خلاق و درخشان از خانه‌ها بیرون کشیده شده و زمان کافی برای بروز استعداد خود را داشته باشند.

جشنواره ملی موسیقی خلاق طی روزهای ۲۱ تا ۲۴ دی برگزار می‌شود و تا 25 آبان ماه نیز برای ارسال اثر به این جشنواره فرصت باقی است. علاقه‌مندان می‌توانند به سایت جشنواره موسیقی خلاق مراجعه کنند.

انتهای پیام 

  • دوشنبه/ ۷ آبان ۱۴۰۳ / ۱۱:۰۵
  • دسته‌بندی: تجسمی و موسیقی
  • کد خبر: 1403080704802
  • خبرنگار : 71625