استفاده از ظروف مسی به علت داشتن خواصی همچون پخت یکنواخت غذا، ماندگاری بالا، قابلیت بازیافت و همچنین خواص ضد باکتری و ضد میکروبی، از دیرباز میان ایرانیان و به خصوص یزدیها رواج داشته است.
مسگری در یزد قدمتی بیش از ۶۰۰ سال دارد ولی در دوره تیموریان و در قرن نهم هجری قمری به اوج خود رسیده و بازار مسگری یزد نیز در همین دوره تأسیس شده است.
این هنر هر چند دیگر رونقی همانند دهههای گذشته ندارد ولی در سالیان اخیر مجدداً استفاده از محصولات و ظروف مسی هرچند کمتر از قبل، بین برخی از مردم رواج یافته است.
«عبدالمجید عربی» در گفتوگو با ایسنا، در مورد وضعیت این هنر صنعت قدیمی در یزد، اظهار کرد: ظروف مسی در زمانی حدود ۳۰ سال پیش جزء مهمی از جهیزیه دختران یزدی بوده ولی متاسفانه طی مدتی نسبتاً کوتاه، به یک باره از زندگی اکثر قریب به اتفاق مردم حذف شد.
وی با بیان این که خوشبختانه طی سالهای اخیر شاهد روی آوردن مجدد مردم به ظروف مسی حتی بعضاً با کاربریهای جدید و متفاوت از گذشته هستیم، گفت: هرچند ظروف مسی به خانهها بازگشته است اما حجم استفاده از آنها دیگر مانند گذشته نیست و مردم امروزه بیشتر از ظروف دم دستی و کوچکتر استفاده میکنند.
معاون صنایع دستی استان، محصولات مسی امروز بازار را به دو دستهی تزئینات مسی و ظروف مسی تقسیم کرد و افزود: اقدام خوبی که به تازگی در حوزه مسگری انجام شده، ایجاد کاربریهای جدید در بکارگیری این هنر صنعت در زندگی افراد است به طوری که به عنوان نمونه، ساخت برخی لوازم آشپزخانه و صنعت دکوراسیون از فلز مس را میتوان نام برد.
عربی ضمن بیان این که هم اکنون در استان یزد تعداد ۱۰۰ نفر در حوزه قلمزنی روی مس و مسگری فعال هستند، تصریح کرد: صنایع دستی تا زمانی میتواند میان مردم زنده بماند که همراه با تغییرات استانداردهای دوران، ضمن حفظ اصالت، تغییر کند و جایگاه خود را میان زندگی مردم حفظ کند.
معاون صنایع دستی اداره کل میراث فرهنگی استان یزد در پایان نیز خاطرنشان کرد: هر چند بین مسگران یزدی با دیگر استانها مراوداتی در زمینه محصولات مسی صورت میگیرد اما در مجموع تولیدات مسگران یزدی عملاً استان را بینیاز از وارد کردن محصولات مسی دیگر مناطق کرده است.
انتهای پیام