به گزارش ایسنا، مسعود پزشکیان رئیس جمهور کشورمان، ظهر روز سه شنبه - یکم آبان ماه - تهران را به مقصد روسیه ترک کرد. این سفر با دعوت رسمی ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه، به منظور حضور در اجلاس بریکس انجام شد. مسعود پزشکیان اولین سفر رسمی خود را در جایگاه رئیس جمهور ایران اسلامی به کشور روسیه انجام داد. از سوی دیگر این اولین حضور رسمی رئیس جمهور ایران به عنوان عضو دائمی در اجلاس بریکس بود.
حضور در نشست اصلی سران کشورهای بریکس با موضوع «تقویت چندجانبهگرایی برای توسعه و امنیت عادله جهانی»، نشست گسترده کشورهای عضو بریکس و اولین جلسه بریکس پلاس با موضوع «ساختن جهانی بهتر با هم» از جمله اهداف سفر رئیس جمهور به روسیه بود.
رئیس جمهور کشورمان پیش از ترک تهران به مقصد روسیه در جمع خبرنگان از بریکس به عنوان فرصتی برای پایان دادن به تمامیت خواهی آمریکا یاد کرد و تاکید کرد که کشورهای عضو بریکس در زمینه کشاورزی، انرژی، صنعت، تجارت و گردشگری می توانند به تعاملات خوبی باهم دست یابند.
مسعود پزشکیان در بدو ورود به شهر کازان، محل برگزاری اجلاس بریکس، مورد استقبال رئیس ایالت تاتارستان روسیه قرار گرفت و ساعاتی بعد اولین دیدر دوجانبه خود را با «نارندرا مودی» نخست وزیر هند انجام داد. رئیس جمهور کشورمان در دیدار با نخست وزیر هند تاکید کرد که جمهوری اسلامی ایران علاقمند و آماده توسعه روابط با هند است و عضویت ایران و هند در بریکس زمینه مناسبی برای تقویت بیش از پیش روابط و همکاریهای دو کشور در راستای تامین منافع متقابل است.
نخست وزیر هند نیز با تاکید بر علاقمندی کشورش برای گسترش روابط اقتصادی و همکاریهای تجاری با ایران تصریح کرد که با ایده رئیس جمهور کشورمان برای گسترش روابط و همکاریهای کشورهای منطقه کاملا موافق بوده و باور داریم که تعمیق و تقویت روابط کشورها به خصوص در زمینه اقتصادی منافع همه منطقه را تامین خواهد کرد.
دیدار و گفتوگوی نخست وزیر جمهوری دمکراتیک فدرال اتیوپی با مسعود پزشکیان نیز انجام شد و رئیس جمهور کشورمان در دیدار نخست وزیر اتیوپی خاطرنشان کرد که اگر رژیم صهیونیستی دست از پا خطا کند و اقدامی علیه جمهوری اسلامی ایران مرتکب شود، پاسخ قاطعانه و غیرقابل باوری دریافت خواهد کرد.
آبی احمد، نخست وزیر اتیوپی نیز با بیان اینکه ایران کشوری قوی و مستقل است، تصریح کرد که ساختارهای فعلی جهانی و منطقهای نابرابر است و نهادهایی چون بریکس در اصلاح و رفع این نابرابریها بسیار موثر و نقشآفرین هستند.
مسعود پزشکیان، پس از دیدار با نخست وزیر اتیوپی راهی محل اجلاس سران بریکس شد و اولین حضور رسمی ایران در نشست سران بریکس پس از عضویت رسمی را رقم زد. سران کشورهای بریکس قبل از آغاز رسمی نشست عکس یادگاری در کنار یکدیگر به ثبت رساندند که در همین حین گپ و گفت مسعود پزشکیان و «محمد بن زاید آل نهیان» رئیس امارات متحده عربی مورد توجه دوربین رسانه ها قرار گرفت.
«ولادیمیر پوتین» رئیسجمهور روسیه در سخنرانی افتتاحیه نشست بریکس تاکید کرد که ما به دنبال تقویت اقتدار بریکس، افزایش نقش آن در امور جهانی و حل مشکلات فوری جهانی و منطقهای بودیم. بریکس پاسخگوی بخش اصلی جامعه جهانی است و این سیاست در جهان کنونی مورد نیاز است. همه کشورهای بریکس به دنبال برابری حسن همجواری و احترام متقابل هستند.
رئیس جمهور کشورمان نیز در اجلاس سران بریکس خاطرنشان کرد که بریکس نباید باشگاه گفت وگو باشد بلکه تصمیمات بریکس باید ضمانت اجرایی داشته باشد.
مسعود پزشکیان در اولین حضور ایران به عنوان عضو رسمی در نشست سران بریکس یادآور شد که تلاشهایی که تاکنون برای کاهش سلطه دلار انجام شده است باید با راهکارهای عملیاتی از جمله سبد ارزی بریکس یا تسویه مستقل از دلار تقویت شوند؛ چراکه کشورهای مستقل دیگر نمیتوانند تاوان سیاستهای نادرست مالی یا ناکارامدی آمریکا در مبارزه با فساد سازمان یافته در بخش مالی خود را بپردازند.
رئیس جمهور کشورمان در ادامه سفر خود به روسیه و در حاشیه اجلاس سران بریکس در کازان روسیه با «عبدالفتاح سیسی» رئیس جمهور مصر دیدار و گفتوگو کرد.
مسعود پزشکیان در دیدار رئیسجمهور مصر خاطرنشان کرد که بنده با شعار و رویکرد ایجاد وفاق و همدلی در داخل کشور و تقویت روابط دوستانه با دیگر کشورها موفق به جلب اعتماد مردم کشورم شدم و جمهوری اسلامی ایران به هیچوجه به دنبال جنگ و درگیری نیست.
رئیس جمهور همچنین با انتقاد از اعمال استانداردهای دوگانه و حمایت کشورهای غربی از جنایات رژیم صهیونیستی تاکید کرد که اگر رژیم صهیونیستی مرتکب خطایی شود، یقین بدانید که جمهوری اسلامی ایران پاسخ دردناکی به او خواهد داد.
رئیس جمهور مصر نیز در این دیدار با بیان اینکه عامل اصلی قدرت ما مسلمانان، اتحاد با یکدیگر است تاکید کرد که مولفههای قدرت متعدد و متنوع هستند، اما مهمترین آنها اتحاد و انسجام ما با یکدیگر است. ما باید با همکاری یکدیگر کمک کنیم تا جنگ در غزه و لبنان پایان یابد و همچنین درگیریها به دیگر نقاط منطقه سرایت نکند.
مسعود پزشکیان در حاشیه اجلاس سران بریکس در کازان روسیه دیداری دوجانبه با ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه داشت.
رئیس جمهور کشورمان در این دیدار دوجانبه خاطرنشان کرد که تحریم آمریکا علیه دو کشور و تمامیتخواهی او را باید بر هم بزنیم و ارتباطات سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و علمی داشته باشیم.
پزشکیان ضمن تشکر از پوتین بابت پشتیبانی برای عضویت دائمی جمهوری اسلامی ایران در بریکس ابراز امیدواری کرد تا دو کشور تعامل سازندهای در چارچوب بریکس با یکدیگر داشته باشند.
رئیس جمهور روسیه نیز در این دیدار تاکید کرد که روسیه فعالانه از عضویت ایران در بریکس و شانگهای حمایت کرده و فرصتهای جدیدی برای دو کشور ایجاد شده است که کار مشترکی در صحنه بینالمللی با هم داشته باشیم.
پوتین با بیان اینکه مواضع ایران و روسیه در مسائل منطقهای و جهانی یکسان به هم نزدیک است خاطرنشان کرد که ما دنبال نظام عادلانه چند دوقطبی و حفظ نقش سازمان ملل متحد هستیم.
مسعود پزشکیان و «محمد بن زاید بن سلطان آل نهیان» رئیس دولت امارات متحده عربی نیز در حاشیه نشست سران بریکس با یکدیگر دیداری کوتاه داشتند و درباره مسائل و دغدغههای دو کشور از جمله ضرورت توقف حملات رژیم صهیونیستی گفتگو کردند.
علاوه بر این دیدار، عباس عراقچی وزیر امور خارجه کشورمان و «عبدالله بن زاید آل نهیان» وزیر امور خارجه امارات نیز دیدار جداگانهای با یکدیگر داشتند.
«شی جینپینگ» رئیسجمهور چین، از دیگر مقامات بلند پایه بود که رئیس جمهور کشورمان در حاشیه اجلاس بریکس با وی دیداری دوجانبه داشت.
مسعود پزشکیان در دیدار با رئیس جمهور چین با اشاره به اینکه چین دوست و مهمترین شریک تجاری ایران است، خاطرنشان کرد که باور داریم که با کمک هم خواهیم توانست در مقابل تمامیتخواهی کشورهای غربی ایستادگی کنیم. بنده شخصا بر گسترش روابط با چین نظارت دارم و به همکارانم در رفع موانع احتمالی گسترش و ارتقای سطح همکاریهای فی مابین کمک میکنم.
رئیس جمهوری چین نیز در این دیدار با اعلام آمادگی برای تعمیق روابط کشورش با جمهوری اسلامی ایران، بر ضرورت تقویت اعتماد متقابل تاکید کرد.
شی جین پینگ در این دیدار دوجانبه تصریح کرد که روابط دوستانه با ایران برای ما ارزشمند است و آمادهایم با طرف ایرانی از منافع مشترک دو کشور دفاع کنیم. این نخستین ملاقات ماست و معتقدم میتوانیم همکاریها و روابط فیمابین را گسترش دهیم.
مسعود پزشکیان در حاشیه اجلاس بریکس در کازان روسیه با «سیریل رامافوزا» رئیس جمهور آفریقای جنوبی نیز دیداری دوجانبه داشت.
رئیس جمهور کشورمان در این دیدار دوجانبه با اشاره به اینکه حضور جمهوری اسلامی ایران در بریکس می تواند یکجانبه گرایی و تاثیرگذاری ابزار تحریم های غیرمنصفانه را کاهش دهد، خاطرنشان کرد که امروز دنیا شاهد قرائت دروغین از مفهوم حقوق بشر و ارتکاب جنابت به اسم حقوق بشر هستیم که افزایش تاثیرگذاری بریکس و تقویت تعاملات ما میتواند مناسبات ناعادلانه کنونی را اصلاح کند.
رئیس جمهور آفریقای جنوبی نیز در دیدار با مسعود پزشکیان، تاکید کرد که عضویت جمهوری اسلامی ایران در بریکس باعث تقویت آن می شود و ما در بریکس خواهان پیشرفت جمعی کشورهای جهان بوده و توسعه یکجانبه را که باعث فدا شدن منافع دیگران می شود، نمی خواهیم.
مسعود پزشکیان دومین روز سفر خود به روسیه را با دیدار نخست وزیر ارمنستان آغاز کرد. «نیکول پاشینیان» نخست وزیر ارمنستان، از دیگر سران کشورهایی بود که رئیس جمهور در سفر به روسیه و در حاشیه اجلاس بریکس در شهر کازان روسیه با آنان دیدار و گفت وگوی دوجانبه داشت.
مسعود پزشکیان در دیدار دوجانبه نخست وزیر ارمنستان، با اشاره به اینکه «ما از هر ایدهای برای ایجاد و تقویت اتحادیههای منطقهای به شدت حمایت میکنیم»، خاطرنشان کرد که آنچه در بریکس دنبال میشود، مقابله و شکست دادن تمامیتخواهی و یکجانبهگرایی آمریکا و کشورهای غربی است که بی هیچ منطقی و فقط در چارچوب زورگویی و زیادهخواهی کشورهای دیگر را تهدید و تحریم میکنند.
نخست وزیر ارمنستان نیز در این دیدار جمهوری اسلامی ایران را همسایه مهم و دست صمیمی کشورش عنوان و تاکید کرد که ارمنستان تحت هر شرایطی به گسترش روابط حسنه خود با ایران ادامه خواهد داد و اولویت ما در سیاستهای منطقهای توسعه تعاملات با شما است.
رئیس جمهور پس از دیدار با نخست وزیر ارمنستان، در محل اجلاس بریکس پلاس در شهر کازان روسیه حضور پیدا کرد. سران کشورهای حاضر در این نشست قبل از آغاز رسمی اجلاس بریکس پلاس با یکدیگر عکس یادگاری گرفتند.
مسعود پزشکیان در نخستین نشست بریکس پلاس، «نشست مشترک سران بریکس با کشورهای مدعو و دوستان بریکس» در کازان روسیه تاکید کرد که گستره جغرافیایی بریکس فرصت بینظیری است برای تسهیل ارتباطات فراقارهای و تحصیل منافع مشترک جمعی، فرایندی که نتیجه شگرفی بر کاهش شکاف موجود در روند توسعهیافتگی و افزایش سطح رفاه مردمی برجای خواهد گذاشت. آینده متعلق به کشورهایی است که بیشترین نقش را در ایجاد همگرایی و برقراری نظم جدیدی از مناسبات نهادینه شده بر مبنای گفتمان وفاق و عدالت داشته باشند.
همچنین رئیس جمهور در این اجلاس خطاب به سران کشورهای حاضر، تاکید کرد که رژیم صهیونیستی در طول یک سال گذشته بیتوجه به موازین بینالمللی بسیاری از خطوط قرمز حاکمیتی دولتها را زیر پا گذاشته و ناجوانمردانه با تولید موج جدیدی از خشونت و وحشت برگ سیاهی دیگر بر تاریخ جنایتهای گسترده خود افزوده است.
پزشکیان در اجلاس بریکس پلاس یادآور شد که هنوز آتش جنگ در نوار غزه فلسطین و شهرهای لبنان زبانه میکشد و نهادها و مجامع بینالمللی و در رأس آن شورای امنیت سازمان ملل متحد، به عنوان پیشران صلح و امنیت بینالمللی، فاقد کارآیی لازم برای خاموش کردن آتش این بحران هستند و از سوی دیگر حمایتهای بیدریغ دولتهای غربی و در رأس آن آمریکا از رژیم صهیونیستی، دسترسی به صلح و توقف جنگ را دور از دسترس قرار داده است.
مسعود پزشکیان در حاشیه اجلاس سران بریکس در کازان روسیه با «الکساندر لوکاشنکو» رئیس جمهور بلاروس نیز دیدار و گفتوگو دو جانبه داشت.
مسعود پزشکیان در دیدار با رئیس جمهور بلاروس، با اشاره به اینکه دوران یکجانبهگرایی و تحریمهای ظالمانه به پایان رسیده است، خاطرنشان کرد که آمریکاییها و کشورهای غربی نیز متوجه این مسئله شدهاند که اتفاقی در جهان در حال وقوع است که چه بخواهند و چه نخواهند نمیتوانند تاثیری در وقوع این تغییر بگذارند.
رئیس جمهور در این دیدار دو جانبه تاکید کرد که امروز دیگر دنیا دنبالهرو آمریکا نیست و کشورهای مستقل توانستهاند با تعاملات گسترده در بسترهای متنوع از جمله در اتحادیههای منطقهای و بینالمللی بر تمامیتخواهی آمریکا غلبه کنند.
رئیس جمهور بلاروس هم در این دیدار با دعوت از دکتر پزشکیان برای سفر به کشورش، خاطرنشان کرد که ما آماده تسریع در اجرای توافقات فی مابین هستیم. دو کشور زمینهها و ظرفیتها متعدد و متنوعی برای گسترش روابط با یکدیگر دارند و آماده تبادل تجربیات و توانمندیهای متقابل هستیم.
«نیکولاس مادورو» رئیس جمهور ونزئلا نیز از دیگر سران کشورهایی بود که مسعود پزشکیان در جریان سفر به روسیه و در حاشیه اجلاش بریکس در شهر کازان روسیه با آنان دیدار و گفت وگویی دوجانبه داشت.
مسعود پزشکیان در این دیدار دوجانبه خاطرنشان کرد که اقدام رژیم صهیونیستی در ترور آقای هنیه در تهران در نخستین روز کاری بنده به عنوان رئیس جمهور، به قصد ایجاد اخلال در پیشبرد رویکرد وفاق اتفاق افتاد. با وجود نیت رژیم صهیونیستی برای کشاندن پای جمهوری اسلامی ایران به جنگ، ما با هدف پیشبرد و به نتیجه رسیدن مذاکرات آتشبس، در برابر نقض حاکمیت ایران از سوی صهیونیستها خویشتنداری کردیم، اما این رژیم در ارتکاب جنایات خود علیه زنان و کودکان بیگناه و بیدفاع گستاختر شد.
رئیس جمهور ونزوئلا نیز در این دیدار با بیان اینکه دوره جدیدی از تاریخ بشریت آغاز شده است، بیان کرد که کشورهای غربی میخواهند بار دیگر سلطه و هژمونی خود را از طریق جنگ، خشونت و فشارهای اقتصادی و تحریم به جهان تحمیل کنند، و در چنین شرایطی تقویت روابط کشورهای مستقل با یکدیگر از جمله ایران و ونزوئلا از راههای متنوع نظیر همکاری در اتحادیههای منطقهای و بینالمللی چون بریکس بسیار حیاتی است.
نیکلاس مادورو فاشیسم و نازیسم را مولود قدرتهای غربی در جهان توصیف و تصریح کرد که رفتار امروز آمریکاییها و غربیها در نقاط مختلف دنیا به نوعی بازتولید مناسبات نئونازیسم و نئوفاشیسم است و صهیونیسم نیز به نوعی بازگشت نازیسم و فاشیسم به جهان است؛ منازعه امروز صهیونیستها فقط بر سر سرزمینهای فلسطینی نیست، بلکه صهیونیسم مانند اختاپوس در صدد کنترل همه جهان برآمده و همانگونه که فاشیسم و نازیسم سعی کردند از جامعه بینالملل قدیم خلاص شوند.
«لوئیس آرسه» رئیس جمهور بولیوی، آخرین رئیس جمهوری بود که مسعود پزشکیان در جریان سفر به روسیه به منظور شرکت در اجلاس بریکس، در شهر کازان با وی دیدار و گفت وگوی دوجانبه داشت.
رئیس جمهور کشورمان در این دیدار بر ضرورت گسترش همکاریها با توجه به ظرفیتها و زمینههای متقابل تاکید کرد. رئیس جمهور بولیوی هم در این دیدار بر علاقمندی و آمادگی کشورش برای گسترش روابط با ایران در زمینههای مختلف تاکید کرد.
در نهایت، رئیس جمهور عصر روز گذشته - پنج شنبه سوم آبان ماه - پس از شرکت در نشست اصلی سران کشورهای بریکس با موضوع «تقویت چندجانبهگرایی برای توسعه و امنیت عادله جهانی»، نشست گسترده کشورهای عضو بریکس و اولین جلسه بریکس پلاس با موضوع «ساختن جهانی بهتر با هم» حضور یافته و همچین دیدار و گفت و گوی دوجانبه با سران کشورهای هند، روسیه، آفریقای جنوبی، ونزوئلا، چین، امارات، مصر، اتیوپی، بلاروس و ارمنستان، روسیه را به مقصد تهران ترک کرد.
مسعود پزشکیان در بدو ورود به کشور و در فرودگاه مهرآباد تهران با اشاره به دستاوردهای این سفر خاطر نشان کرد که یکجانبهگرایی آمریکا برای بسیاری از کشورها ناپسند بود و با عملیاتی شدن دستاورهای سفر بریکس، توطئه آمریکا و کشورهای همراهش خنثی خواهد شد.
رئیس جمهور با اشاره به دیدار های دو جانبه ای که در جریان این سفر با سران سایر کشورها، داشت تصریح کرد که فرصت خوبی هم برای ما برای دیدار با سران سایر کشورها فراهم شد. این دیدارها با چین، مصر، آفریقای جمنوب و سایر دیدارها سازنده بود.
در نهایت رئیس جمهور با ابراز امیدواری نسبت به این سفر، تاکید کرد که من تصور می کنم اگر آنچه در بریکس مطرح شد و گفتوگو با کشورهای همسایه را بتوانم عملیاتی کنیم، توطئههای آمریکا و کشورهای طرفدارش را می توانیم به مرور خنثی کنیم.
انتهای پیام