امیررضا خرمروز در گفتوگو با ایسنا درخصوص شکست عاطفی، عنوان کرد: ازدواج موفق ازدواجی است که زوجین درخور هم باشند، عشق باید در خور معشوق باشد. شکست عاطفی زمانی اتفاق میافتد که دوره عشق و عاشقی رابطه تمام شده و افراد وارد مرحله دلبستگی و وابستگی میشوند.
این مشاور و روانشناس خانواده با اشاره به تفاوت دلبستگی و وابستگی، خاطرنشان کرد: دلبستگی به شخص استقلال و آرامش میدهد، اما وابستگی، آزادی را از شخص خواهد گرفت و به شکست منجر خواهد شد. از این رو که فرد در دلبستگی آنطور که هست، مورد خواستن قرار میگیرد، اما در وابستگی، شخصیت فرد آنچنان که باب میل زوج باشد، شکل خواهد گرفت.
وی با بیان پیامدهای یک شکست عاطفی، اظهار کرد: از جمله پیامدهای یک شکست عاطفی میتوان به عدم اعتماد به جنس مخالف، از دست دادن عزت نفس، احساس گناه، خشم و عصبانیت و.... اشاره کرد. همچنین، در مواقعی شکست عاطفی در برخی افراد، باعث بروز اختلالاتی از جمله اختلال شخصیت مرزی یا نمایشی و پارانویا میشود.
خرمروز در پاسخ به اینکه آیا شکست عاطفی میتواند به خشونت منجر شود، تصریح کرد: خشونت و پرخاشگری از جمله مراحل سوگ عاطفی به شمار میرود که در افراد مختلف بر حسب ویژگی شخصیتی، گذر از این مرحله متفاوت است؛ بعد از آن فرد وارد افسردگی میشود و گذر از این مرحله به معنای پذیرش شکست عاطفی لحاظ خواهد شد. ممکن است یک فرد این مراحل را به ترتیب بتواند طی کند و یک فرد دیگر این مرحله را خیلی راحتتر طی کند و در یک مرحله دیگر گیر کند. بنابراین، زمانی که فرد از مرحله افسردگی عبور کند، وارد مرحله پذیرش شکست عاطفی نیز میشود.
این روانشناس درخصوص اینکه فردی که شکست عاطفی خورده، چگونه باید این معضل را مدیریت کند، مطرح کرد: افراد براساس تفکرات و باورهای غلطی که در ذهن خود رشد میدهند؛ روبرو شدن با شکست عاطفی را سختتر میکنند. هدف از ورود به رابطه، نباید حتماً ختم شدن به ازدواج باشد، بلکه در رابطه افراد به شناخت خصوصیتهای بیشتر از هم دست مییابند.
وی افزود: البته باید این را در نظر گرفت که نباید گول حرفها، باورها و رفتار اولیه فرد متقابل را بخورد. براین اساس که فرد هیچ وقت سرقرار ژولیده نمیرود، انسانها در روابط خود بیش از هر مرحله دیگری از زندگی، از نقاب استفاده میکنند.
خرمروز بیان کرد: آسیبپذیری شکست عاطفی در افرادی بیشتر شیوع دارد که اول از همه وارد رابطه با افراد سمی از جمله نمایشی و شکاک میشوند، همچنین افرادی که سبک دلبستگی ناایمنی را در کودکی خود داشته باشند، نیز در این زمینه آسیبپذیری بیشتری خواهند داشت.
مشاوره قبل ازدواج، بهترین راهحل برای جلوگیری از کورکورانه پیش رفتن در رابطه
وی در پاسخ به اینکه آیا افراد، بیشتر قبل از ازدواج دچار شکست عاطفی میشوند یا بعد از ازدواج، توضیح داد: افراد به هیچ عنوان قبل ازدواج نمیتوانند شخصیت و چهره واقعی شریک خود را ببینند. مشاوره قبل ازدواج میتواند بهترین راهحل ممکن برای جلوگیری از کورکورانه پیش رفتن در رابطه باشد، از آنجا که شکست عاطفی در ازدواج میتواند عمیقتر و شکنندهتر ایجاد شود، بنابراین، نقش مشاوره قبل از ازدواج میتواند برای جلوگیری از سوگیریهای فرد بسیار موثر واقع شود.
این مشاور خانواده، ادامه داد: نباید فرد براساس همان تفکرات قبلی خود از ازدواج پیش رود، بلکه باید براساس خصوصیتهای خاص فرد متقابل خود عشق و محبت بورزد. بنابراین، مشاوره پیش از ازدواج خیلی راحتتر میتواند به عنوان یک شخص سوم بدون هیچ قضاوتی هر دو فرد را ببیند.
خرمروز با بیان توصیهای به افراد برای جلوگیری از این معضل، گفت: فرد نباید به دنبال فردی شبیه به خود باشد، زیرا از افراد فقط یک نسخه وجود دارد. بلکه باید به دنبال فردی باشد که با تمامی نواقص او را بپذیرد و در جهت اصلاح او برای منافع خود قدم برندارد. زیرا انسانها به دنیا نیامدند که اشتباه نکنند، بلکه گاهی اوقات نیاز است با واقعیتهای زندگی روبرو شوند. بنابراین، افتادن در چاله مسیری که برای رسیدن به هدف وجود دارد بهتر است از افتادن در چاهی است که محتاج دیگران باشد.
انتهای پیام