/گزارش/

پنل‌های خورشیدی در اراضی کشاورزی و نگرانی از جنس تردید

کشاورزی فارغ از اینکه رسم کهن ایرانیان است و رگ و ریشه در خون مردم خراسان شمالی دارد، به جهت اشتغالزایی و ارزآوری‌اش غیرقابل چشم‌پوشی است.

کشاورزان این استان چند سالی است که علاوه بر اینکه با چالش‌های خیلی سخت همچون آفت، خشکسالی‌های شدید و بالا بودن قیمت نهاده‌های کشاورزی دست و پنجه نرم می‌کنند، مشکل مدیریت مصرف بار و خاموشی‌های تابستانه چاه‌های آب کشاورزی، درست در زمان مغزبندی محصولات، نفس تولید محصولات به شماره انداخته است.

دست کم در دوسال اخیر خاموشی‌ها سبب شده کمیت و کیفیت محصولات باغی که وابسته به آبیاری در مقطعی خاص هستند، تحت تاثیر منفی قرار گیرد. در چنین شرایطی متولیان بخش کشاورزی طرح نصب نیروگاه‌های خورشیدی را برای رهایی کشاورزان از خاموشی پیشنهاد کردند. بر اساس این طرح چنانچه کشاورزان ۸۰ درصد از برق مصرفی چاه‌های آب را از طریق پنل‌های خورشیدی تامین کنند نه تنها از خاموشی در زمان پیک مصرف برق معاف می‌شوند بلکه این زیرساخت برای آن‌ها به عنوان یک سرمایه گذاری بلندمدت عمل می‌کند اما کشاورزان این استان برای نصب این تجهیزات با مشکلاتی مواجه هستند.

کشاورزان نقدینگی لازم برای ایجاد نیروگاه‌های خورشیدی را ندارند

شیردل نیازی رئیس خانه کشاورز خراسان شمالی در گفت و گو با ایسنا، تاکید کرد: قطع برق حوزه کشاورزی، علاوه بر اینکه به حوزه زراعی و باغی خسارت وارد کرده موجب ضربه زدن به دستگاه‌ها و ماشین آلات کشاورزی نیز شده است.

وی با اشاره به اینکه کشاورزهای خراسان شمالی تمایل به ایجاد نیروگاه‌های خورشیدی برای تامین برق مورد نیاز چاه‌های آب خود دارند، اظهار کرد: اما برای انجام این کار نیاز به نقدینگی است و آن‌ها این نقدینگی را ندارند.

نیازی گفت: یکی دیگر از عواملی که سبب شده تا کشاورزان خراسان شمالی نسبت به ایجاد نیروگاه‌های خورشیدی انگیزه لازم را نداشته باشند این است که وزارت نیرو برق تولیدی توسط این افراد را می‌خرد و پول آن‌ها را با تاخیر پرداخت می‌کند این در حالی است که برق خود را به کشاورزان به صورت نقدی به فروش می‌رساند.

وی تاکید کرد: وزارت نیرو باید پولی که بابت خرید انرژی خورشیدی از کشاورزان خریداری می‌کند مستقیم پرداخت کند تا کشاورز بتواند برق مورد نیاز خود را خریداری کند.

این مقام مسئول افزود: از سوی دیگر از آنجایی که وزارت نیرو میزان حق آبه کشاورزی را از کشاورزان کم می‌کند باید این کسری حق آبه به نرخ روز ارزش گذاری و به کشاورزان پرداخت شود.

ضربه سنگین قطع برق چاه‌های آب به بخش کشاورزی

محمد محمدزاده رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی در گفت و گو با ایسنا، گفت: حوزه کشاورزی استان با قطع برق چاه‌های آب کشاورزی ضربه سنگینی را متحمل شد.

وی اظهار کرد: برق چاه‌های کشاورزی از ساعت ۱۱ تا ۱۶ قطع شد، برخی از چاه‌های آب ۵۰۰ بهره بردار کشاورز دارد و در سال زراعی ۱۴۰۳-۱۴۰۲ قطعی برق در چاه‌های کشاورزی استان، بیش از ۳۰۰۰ میلیارد ریال به محصولات‌ و صنایع کشاورزی، واحدهای پرورش ماهی، موتور پمپ‌ها و ... خسارت وارد کرده است.

محمدزاده افزود: باید به این سمت و سو حرکت کنیم که تسهیلاتی به کشاورزان ارائه شود تا آن‌ها برای تامین برق مورد نیاز چاه‌های آب به سوی ایجاد نیروگاه‌های خورشیدی پیش روند.

اختصاص ۵۰۰ میلیارد اعتبار برای تجهیز چاه‌های کشاورزی خراسان شمالی به پنل خورشیدی

وی از اختصاص ۵۰۰ میلیارد ریال اعتبار برای تجهیز چاه‌های کشاورزی استان به پنل خورشیدی خبر داد و بیان کرد: ۲۴۰۰ میلیارد ریال اعتبار برای تجهیز چاه‌های آب استان به پنل خورشیدی نیاز است که در مرحله نخست ۵۰۰ میلیارد ریال آن تخصیص یافت.

این مقام مسئول گفت: تجهیز چاه‌های آب به پنل خورشیدی از اولویت جهاد کشاورزی است و تعداد زیادی بهره‌بردار در این خصوص مشارکت می‌کنند. به ازای تولید ۱۰۵ کیلو وات برق، یک میلیارد و ۵۰۰ میلیون ریال برای ساخت هر نیروگاه خورشیدی اعتبار لازم است.

وی تاکید کرد: استفاده از پنل‌های خورشیدی، یکی از راهکارهای اساسی در تولید و تامین برق است که در صورت تجهیز چاه‌های کشاورزی به این پنل‌ها، ضمن جلوگیری از بروز خسارت در محصولات زراعی از تنش‌های اجتماعی نیز پیشگیری خواهد کرد.

تلاش باغداران برای تجهیز به پنل های خورشیدی

صفدر صفدری مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی نیز در ادامه گفت: پسته کاران استان تلاش کنند تا باغ‌های پسته را به پنل و نیروگاه‌های خورشیدی مجهز کنند.

وی با اشاره به ورود خسارت به باغ‌های پسته استان به علت قطع برق چاه‌های کشاورزی اظهار کرد: مهمترین راه برای جلوگیری از ورود خسارت به باغ‌ها به علت مذکور، مجهز شدن باغ‌ها به نیروگاه‌های خورشیدی است تا بتوان برق مورد نیاز چاه‌ها را از این طریق تامین کرد.

صفدری با بیان اینکه باغ‌های پسته در برخی از دوره‌ها نیاز به آب دارند، افزود: زمان گرده افشانی و گرفتن مغز این میوه نیاز به آب است که اگر آب کافی به گیاه نرسد هم بر روی کیفیت میوه تاثیر خواهد گذاشت و از سوی دیگر سبب می‌شود تا پسته با مغز کمتری تولید شود.

انتهای پیام

  • یکشنبه/ ۲۹ مهر ۱۴۰۳ / ۱۴:۴۰
  • دسته‌بندی: خراسان شمالی
  • کد خبر: 1403072922386
  • خبرنگار : 50046