به گزارش ایسنا، در حالی که کمتر از سه هفته به برگزاری انتخابات بین کامالا هریس، معاون رئیس جمهور و دونالد ترامپ، رئیس جمهور سابق آمریکا باقی مانده است، نظرسنجیها نامزدها را در حالت مرده ای مجازی نشان میدهد.
در بخش منابع، سرمایه گذاران در تعجب هستند که چگونه رقابت ریاست جمهوری ممکن است بر قیمت طلا تأثیر بگذارد. در حالی که عوامل مختلفی باعث افزایش قیمت طلا میشود، ایالاتمتحده و در نتیجه رهبر آن بر بسیاری از موارد از جمله محیط ژئوپلیتیک جهانی، نرخ بهره و عملکرد دلار آمریکا تأثیر میگذارد.
بایدن و هریس در سال ۲۰۲۰، خود را به عنوان گروهی معرفی کردند که جمهوریخواهان و دموکراتها را به هم نزدیک میکند و لفاظی تفرقهانگیز و پوپولیستی ترامپ برای بزرگ کردن دوباره آمریکا را به چالش میکشد. اگرچه ترامپ در نهایت در آن انتخابات شکست خورد، اما محبوبیت او در بین پایگاههایش ثابت ماند. دولت ترامپ با معاون خود، پنس و بایدن با هریس در طول دوره خود، تولید نفت داخلی را افزایش داده و تعرفهها را بر کالاهای خارج از کشور افزایش دادهاند.
در تنها مناظره بین هریس و ترامپ که در ۱۰ سپتامبر ۲۰۲۴ برگزار شد، هریس بر روی سیاستهای اقتصادی کلیدی خود، از جمله افزایش حمایت از خریداران خانه اول، خانوادهها و مشاغل کوچک تمرکز کرد. او همچنین متعهد به سرمایهگذاری در اشکال مختلف انرژی، از جمله انرژیهای تجدیدپذیر و نفت و گاز، برای کاهش وابستگی به نفت خارجی بود.
در همین حال، ترامپ تمرکز خود را بر روی موضوعات کلیدی خود از جمله نظم و امنیت و مهاجرت حفظ کرد، اما همچنین در مورد طرح اقتصادی خود که باعث افزایش تعرفهها بر کالاهای چینی میشود، صحبت کرد.
وقتی نوبت به درگیری بین روسیه و اوکراین رسید، هریس متعهد شد از اوکراین و سایر متحدان آمریکا در اروپا حمایت کند. در حالی که ترامپ نگفت از اوکراین حمایت می کند، اما گفت که به پایان دادن به جنگ نیز متعهد است و قصد دارد کمک های مالی اوکراین را به شرکای اروپایی سوق دهد، در حالی که تلاش می کند ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه و ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین را به میز مذاکره بکشاند.
قیمت طلا در هر دو دولت به طور قابلتوجهی افزایش یافته است. این قیمت در سطوح تاریخی بالاتر از مرز ۲۶۰۰ دلار باقی مانده است و در ۱۸ سپتامبر به بالاترین رقم تاریخ ۲۶۷۲ دلار و ۵۱ سنت رسید که بیش از دو برابر قیمت آن در زمان روی کار آمدن ترامپ در سال ۲۰۱۷ بود.
برخی از افزایش اخیر قیمت طلا به کاهش ۵۰ واحدی نرخ بهره در پی نشست کمیته بازارهای باز فدرال در ۱۷ و ۱۸ سپتامبر نسبت داده میشود. این آخرین باری است که این کمیته قبل از انتخابات ۵ نوامبر گرد هم میآید. نشست بعدی کمیته بازار آزاد فدرال برای ۶ و ۷ نوامبر برنامه ریزی شده است.
طلا معمولاً پس از انتخابات چگونه عمل میکند و در دوران ریاست جمهوری ترامپ و بایدن چگونه حرکت کرده است. بررسی روند قیمت طلا میتواند به سرمایه گذاران در برنامه ریزی راهبردی انتخاباتی خود کمک کند.
انتخابات آمریکا چه تاثیری بر قیمت طلا دارد؟
نگاهی به انتخابات گذشته ایالاتمتحده میتواند بینشی در مورد چگونگی حرکت قیمت طلا در روزها و هفتههای بعد از ۵ نوامبر ارائه دهد. با این حال، در مقیاس وسیع، تغییرات پس از انتخابات به سرعت عادی میشود. برخی از کارشناسان اظهار کردند که بر این باورند که هیچ کدام از نامزدها تاثیر زیادی بر قیمت طلا پس از انتخابات ندارند. نتیجه انتخابات پیامدهای ایدئولوژیک خواهد داشت، اما هیچ تفاوتی برای طلا، نقره، اورانیوم یا چرخه فوقالعاده کالاها نخواهد داشت.
در سال ۲۰۱۶، زمانی که ترامپ با هیلاری کلینتون رقابت کرد، قیمت طلا در هفتههای منتهی به انتخابات ۸ نوامبر حدود ۵۰ دلار افزایش یافت و در ۴ نوامبر به بالاتر از ۱۳۰۰ دلار در هر اونس رسید. پس از پیروزی ترامپ، طلا به میزان قابلتوجهی کاهش یافت و در اواسط دسامبر به ۱۱۲۸ دلار رسید. پس از آن، قیمت طلا شروع به بازگشت کرد و در اواسط ژانویه ۲۰۱۷ بار دیگر به بالای سطح ۱۲۰۰ دلار آمریکا رسید.
انتخابات ۲۰۲۰ در ۳ نوامبر برگزار شد و در هفته منتهی به رای گیری طلا در حدود ۱۹۰۰ دلار معامله میشد، اگرچه در ۳۰ اکتبر تا ۱۸۶۷ دلار کاهش یافت. پس از انتخابات، قیمت طلا عملکرد مثبتی داشت و از ۱۹۰۸ دلار آمریکا در روز رایگیری به ۱۹۵۱ دلار در ۶ نوامبر رسید. با این حال، طلا در هفتههای بعد کاهش یافت و با طولانی شدن بازشماری آرا و چالشهای قانونی گروه ترامپ، برای مدتکوتاهی به زیر ۱۸۰۰ دلار سقوط کرد.
طلا در دسامبر قبل از ۶ ژانویه ۲۰۲۱، زمانی که مجمع انتخاباتی برای رسمی کردن پیروزی بایدن تشکیل جلسه داد، دوباره شروع به صعود کرد. در آن روز، حمله به ساختمان کنگره آمریکا که هدف آن متوقف کردن این روند بود، باعث شد قیمت طلا از ۱۹۴۹ دلار آمریکا در ۵ ژانویه به ۱۸۴۸ دلار آمریکا در ۸ ژانویه سقوط کند. رویدادهای ۶ ژانویه آغازی برای کاهش قیمت طلا تا ۸ مارس بود که قیمت طلا به ۱۶۷۴ دلار و ۸۰ سنت رسید.
رفتار طلا در این زمان برخلاف روند معمول بود که به موجب آن در میان بحران و آشفتگی عملکرد خوبی داشت. این کاهش ممکن است واکنشی به تایید موفقیت آمیز بایدن باشد. بازارهای سهام نیز بر خلاف انتظارات واکنش نشان دادند و در ۶ و ۷ ژانویه شاهد رشدهای قوی بودند زیرا سرمایهگذاران و وال استریت معتقد بودند بهبود اقتصادی در چشمانداز است.
قیمت طلا در زمان ریاست جمهوری ترامپ چگونه بود؟
قیمت طلا در دوران ریاست جمهوری ترامپ به میزان قابل توجهی افزایش یافت و از ۱۲۰۹ دلار آمریکا در زمان آغاز به کار در ۲۰ ژانویه ۲۰۱۷ به ۱۸۳۹ دلار در آخرین روز خود یعنی ۱۹ ژانویه ۲۰۲۱ افزایش یافت.
در حالی که این دستاوردها را نمیتوان مستقیماً به ترامپ نسبت داد، اقدامات او به شکل گیری چشمانداز ژئوپلیتیکی در ایالاتمتحده و در خارج از آن کمک کرد. در دوران تصدی او، جنگهای تجاری با متحدان و رقبا در کانون توجه بود.
چین، هدف اصلی ترامپ بود. در حالی که تعرفههای گمرکی بر کالاهای چینی وجود داشت، دولت او محدودیتهای جدیدی را برای اقلام بیشتری از جمله فولاد، باتری خودروهای الکتریکی و کالاهای مصرفی اعمال کرد. همچنین تحت نظارت ترامپ، روابط با هند از هم گسیخت و این کشور موقعیت تجاری ترجیحی خود را با ایالاتمتحده از دست داد. او همچنین از معاهده هستهای ایران خارج شد و برای هر کسی که با ایران تجارت کرد مجازات تعیین کرد.
این موارد و سایر سیاستها و تحریمهای حمایتگرایانه آمریکا که دولت ترامپ آن را اجرا کرد، وجهه ایالاتمتحده را به عنوان یک شریک تجاری قابل اعتماد مخدوش کرد و به دور کردن کشورهای بریکس (برزیل، روسیه، هند، چین و آفریقای جنوبی) از دلار به عنوان ارز ذخیره جهانی ایالاتمتحده کمک کرد.
بریکس از آن زمان گسترش یافته و شامل ایران، مصر، اتیوپی و سایر کشورهای نوظهور میشود و به طور فزایندهای به سمت طلا روی آورده است. چین و هند به ویژه خرید طلا از طریق بانکهای مرکزی خود را افزایش دادهاند و برخی گمان میکنند که در تلاش برای ایجاد ارز جدیدی هستند که حداقل تا حدی پشتوانه طلا را داشته باشد.
یکی دیگر از عواملی که باعث افزایش قیمت طلا در دوره ترامپ شد، شیوع همهگیری کووید-۱۹ و سیاستهای دولت برای حمایت از شهروندان و اقتصاد بود. برای مثال، رئیسجمهور سابق بر تلاشهای محرک متعدد، از جمله بستههای اعلام شده در مارس ۲۰۲۰ و دسامبر ۲۰۲۰ نظارت داشت. این اقدامات باعث شد تا بسیاری به دلیل نگرانی از تضعیف دلار آمریکا، به طلا به عنوان پناهگاه امن روی آورند.
دور دوم ریاست جمهوری ترامپ احتمالاً همان سیاستهای حمایت گرایانه را به همراه خواهد داشت. در واقع، کمپین ۲۰۲۴ او شباهتهایی به کمپین های ۲۰۱۶ و ۲۰۲۰ او دارد. او از لفاظی خود دوباره استفاده کرده و وعده داده است که در صورت انتخاب شدن، دور جدیدی از تعرفهها را اعمال خواهد کرد. ترامپ با جدا کردن چین، گفته است که به دنبال اعمال تعرفه ۶۰ درصدی بر همه کالاهای وارداتی به ایالاتمتحده است، اقدامی که احتمالاً تنشها و احتمال گسترش شکاف بین کشورها را افزایش میدهد.
عملکرد قیمت طلا با حضور بایدن و هریس
طلا همچنین در دوران ریاست جمهوری بایدن شاهد افزایش قابلتوجهی بوده است. قیمت طلا زمانی که او در ۲۰ ژانویه ۲۰۲۱ از ترامپ پیشی گرفت و انتخاب شد، ۱۸۷۱ دلار بود. در حالی که دوره ریاست جمهوری بایدن تا ژانویه ۲۰۲۵ به پایان نرسیده است، از ۱۵ اکتبر، قیمت طلا در حدود ۲۶۶۵ دلار آمریکا معامله میشد. این رکورد در ۲۵ سپتامبر به ۲۶۷۲ دلار و ۲۵ سنت رسید.
آسان نیست که بگوییم کدام سیاستهای دولت بایدن مستقیماً بر این دستاوردها تأثیر گذاشته است. درگیریهای ژئوپلیتیک و رویدادهای قوی سیاه خارج از کنترل او، همه بر بازار طلا در این مدت تأثیر گذاشت. برای مثال، بایدن و هریس یک سال پس از شروع همهگیری کووید-۱۹ به منصب رسیدند.
تورم در حال افزایش بود که معمولاً منجر به افزایش قیمت طلا میشود. فدرال رزرو آمریکا با افزایش نرخ بهره از سال ۲۰۲۲ برای مقابله با تورم و تقویت دلار آمریکا تلاش کرده است، اقدامی که قیمت طلا را برای مدتی کاهش داد. پیشبینی کاهش نرخ بهره و کاهش ۵۰ واحدی که در ماه سپتامبر رخ داد، عواملی بودند که طلا را به رکوردهای خود در ماه های اخیر رساندند.
بایدن با وعده بازگرداندن جایگاه ایالاتمتحده در جامعه جهانی روی کار آمد و در حالی که دولت او اختلافات را میان شرکای تجاری مهمی مانند کانادا و اتحادیه اروپا از بین برد، تنشها با چین همچنان ادامه دارد. این شکاف از سیاستهای انزواگرایانهتر دولت ترامپ بازمانده است، اما همچنین نماینده چشمانداز تجارت جهانی رقابتیتر است، زیرا کشورهای بریکس به دنبال دور شدن از دلار آمریکا و تأثیر آمریکا بر اقتصاد جهانی هستند.
بایدن حداقل تا حدی روابط ایالاتمتحده با چین را بهبود بخشد، از جمله این موارد، دیدار با رئیس جمهور شی جین پینگ در تابستان ۲۰۲۳ بود. با این حال، نقطه کلیدی مهم در مذاکرات بین این دو، ادامه موضع بایدن مبنی بر حمایت ایالاتمتحده از تایوان بوده است. اگر چین به آن حمله میکرد؛ وی در عین حال گفته است که آمریکا از استقلال تایوان حمایت نمیکند. هر دوی این مواضع مطابق با موضع دیرینه ایالاتمتحده در این مورد است، اما تشدید تنشها بین چین و تایوان این موضوع را به منصه ظهور رسانده است.
بعید است که هریس سیاست خود را در مورد تایوان تغییر دهد. او در سپتامبر ۲۰۲۲ در دیدار با یون سوک یول، رئیس جمهور کره جنوبی، گفت که ایالاتمتحده به مخالفت با اقدامات یکجانبه چین متعهد است و وضعیت موجود در دریای چین جنوبی را حفظ خواهد کرد. کاخ سفید افزود که صلح و ثبات در سراسر تنگه تایوان برای منطقه آزاد هند و اقیانوس آرام ضروری است.
زمانی که هریس در سپتامبر ۲۰۲۳ در اجلاس سران آسه آن در جاکارتا، اندونزی شرکت کرد، مجدداً در مورد مسیرهای تجاری در منطقه بحث کرد. او به مارگارت برنان خبرنگار شبکه CBS گفت که هدف از این کار، خروج از آسیای جنوب شرقی نیست، بلکه در مورد خطر زدایی از منطقه و اطمینان از منافع آمریکایی است.
در سطح اقتصادی، دولت بایدن با سیاستهایی مانند قانون کاهش تورم و قانون تراشهها که از توسعه زنجیرههای تامین غربی برای صنایع مختلف از جمله انرژی پاک، خودروهای الکتریکی و تراشههای نیمهرسانا حمایت میکند، از چین فاصله گرفته است. بخشی با ارائه یارانه برای شرکتهایی که برای زنجیره تامین خود به چین متکی نیستند. در همین حال، چین تلاشهای خود برای دلارزدایی را تسریع کرده است و در سه ماهه اول سال جاری حدود ۵۰ میلیارد دلار از اوراق خزانه و اوراق بهادار آمریکا را تخلیه کرده است.
علاوه بر این، نقش بایدن در اجرای مجموعهای سختگیرانه از تحریمها علیه روسیه پس از حمله این کشور به اوکراین در فوریه ۲۰۲۲، شکاف بین ایالاتمتحده و روسیه و همچنین سایر کشورهای بریکس را عمیقتر کرد.
در میان تحریمهای دیگر، ایالاتمتحده دسترسی روسیه به سوئیفت؛ یک شبکه ارتباطی که به تسهیل جابجایی جهانی وجوه کمک میکند را محدود کرد. وزارت خزانهداری ایالاتمتحده همچنین کنترلهایی را اجرا کرد که عملا دسترسی بانک مرکزی روسیه و وجوه و پرسنل کلیدی را به سیستم مالی ایالات متحده قطع کرد. برخی تحلیلگران بر این باورند که این اقدام ممکن است برای تضعیف دلار آمریکا به عنوان ارز ذخیره جهانی در درازمدت کارساز باشد، زیرا این سیگنال را به بقیه جهان ارسال میکند که ایالاتمتحده مایل است به طور موثری دلار آمریکا را مسلح کند.
سرنوشت طلا بعد از انتخابات
اگرچه انتخابات ریاست جمهوری امسال ممکن است تأثیر محدودی بر قیمت طلا داشته باشد، تصمیم فدرال رزرو برای نرخگذاری میتواند بر قیمت فلز در روزهای بعد از انتخابات تأثیر بگذارد. تصمیمات اتخاذ شده بانک مرکزی ایالاتمتحده، که توسط رئیس جمهور کنترل نمی شود، تأثیر شدیدی بر دلار آمریکا دارد و بنابراین اغلب بر قیمت طلا نیز تأثیر میگذارد.
کمیته بازار آزاد فدرال که هیئت مدیره ای است که در نهایت تصمیم به افزایش یا کاهش نرخ بهره میگیرد، قرار است از ۶ تا ۷ نوامبر، درست یک روز پس از انتخابات ۵ نوامبر، تشکیل جلسه دهد.
طلا زمانی که نرخها پایینتر است، افزایش مییابد و در صورت بالا بودن کاهش مییابد، اما امسال طلا در مواجهه با نرخهای بالا به بالاترین سطح خود رسیده است. در حالی که انتظارات قوی برای کاهش در ابتدای سال ۲۰۲۴ برآورده نشد، قیمت طلا قبل از نشست سپتامبر کمیته، زمانی که اولین کاهش در نهایت انجام شد، رشد کرد.
پس سرنوشت طلا پس از انتخابات چه خواهد شد؟ کاهش نرخ بهره پس از انتخابات میتواند طلا را تقویت کند، اما هنوز مشخص نیست که نشست نوامبر چگونه برگزار می شود.
از نظر تاریخی، بازده طلا در دوران روسای جمهور دموکرات و جمهوری خواه به ترتیب ۱۱.۲ درصد و ۱۰.۲ درصد بوده است.
این که کدام حزب کنگره را کنترل میکند که از مجلس نمایندگان و سنا تشکیل شده است، تأثیر بسیار قویتری بر قیمت طلا داشته است. در کنگرههای تحت کنترل دموکراتها، طلا به طور متوسط ۲۰.۹ درصد افزایش داشته است، در حالی که زمانی که کنگره در کنترل جمهوری خواهان است، تنها ۳.۹ درصد افزایش یافته است. در مواردی که هیچکدام کنگره را کنترل نمیکنند، افزایش طلا به طور متوسط ۳.۵ درصد بوده است.
طبق گزارش اینوستیگیت نیوز، با در نظر گرفتن این موضوع، سرمایهگذاران باید اثرات سیاستهایی را که نه تنها توسط دولت ایالات متحده، بلکه توسط کنگره و سنا تصویب میشود، در نظر بگیرند. کسانی که امیدوارند از پیامدهای فوری پس از انتخابات به نفع خود استفاده کنند نیز باید با احتیاط عمل کنند؛ وقتی صحبت از طلا می شود، انتخابات گذشته فرصتهای سرمایه گذاری بزرگی را فراهم نکرده است و ضرر و زیان و سود معمولاً کوتاه مدت است.
انتهای پیام