هادی حق شناس امروز، ۱۴ مهرماه به عنوان پنجاه وچهارمین استاندار گیلان معارفه شد و در نخستین سخنرانی خود به عنوان استاندار گیلان به مسائل و مشکلات استان در بخش های عمرانی، زیرساخت، آب، انرژی، محیط زیست، گردشگری، اشتغال، مهاجرت، کشاورزی، حمل و نقل و ترانزیت، آسیب های اجتماعی و... پرداخت.
یکی از مهمترین مسائل ارائه شده توسط استاندار جدید گیلان، پیامدهای ناشی از عدم مدیریت پسماند و فاضلاب در استان بود. حق شناس کمبود منابع و اعتبارات را عامل اصلی تاخیر در اجرای پروژه های تصفیه فاضلاب در شهرهای استان دانست.
به گفته استاندار گیلان، تالاب انزلی مقصد تقریبا ۳۰ درصد جمعیت استان است؛ البته همه دولت ها برای احیای تالاب انزلی و ساماندهی زباله و پسماند سراوان طی سنوات گذشته تلاش کرده و اعتبار گذاشته اند، اما به نظر می رسد که مشکلات محیط زیستی گیلان به ویژه در بخش پسماند و فاضلاب صرفا با منابع دولتی قابل حل نیست.
حق شناس وسعت تالاب انزلی را ۲۰ هزار هکتار معادل ۲۰۰ میلیون مترمربع با عمق تقریبی پنج متر دانسته و حجم فضولات و گل و لای موجود در تالاب را یک میلیارد مترمکعب تخمین می زند، اما لایروبی های انجام شده در نهنگ روگا توسط اداره کل بنادر و دریانوردی استان را در آبراهه ها کافی نمی داند، زیرا از نظر حق شناس، این لایروبی بخش کوچکی از برنامه احیای تالاب بوده و کار اصلی، جلوگیری از ورود فاضلاب های انسانی به تالاب است که با فعال شدن تصفیه خانه های فاضلاب محقق می شود.
استاندار گیلان با اشاره به پر شدن تالاب از رسوبات، مطرح می کند که تا ۱۰ سال پیش با کاهش عمق تالاب مواجه نبودیم، زیرا هنوز ظرفیت در تالاب وجود داشت، اما اکنون این ظرفیت وجود ندارد و ممکن است تا ۱۰ سال آینده، به وضعیت خشک شدن تالاب انزلی هم برسیم.
وی در صورت عدم اقدام به موقع، پدیده پس روی دریا در گمیشان و خشک شدن خلیج گرگان در محدوده بندر گز و بندر ترکمن را در انتظار تالاب انزلی دانست و بیان کرد: استان گلستان با پدیده ریزگرد مواجه است؛ همانگونه که در جنوب وجود دارد، اما ریزگرد جنوب از عراق می آید و ریزگرد گلستان از خلیج خشک شده گرگان.
حق شناس از دولت چهاردهم خواست برای تالاب انزلی فکری اساسی کند و یادآور شد: به واسطه ریزگردهای حاصل از تالاب خشک شده انزلی که عمدتا از جنس فضولات انسانی است، بیماری های پوستی و گوارشی ایجاد خواهد شد و به جای اینکه مردم سایر استان ها به گیلان بیایند، مردم انزلی و صومعه سرا و رشت باید شهرشان را ترک کنند.
اسکندر مومنی، وزیر کشور نیز در مراسم معارفه استاندار جدید گیلان، بر مسائل زیست محیطی تاکید کرد و با تاکید بر ارزیابی کارنامه یکساله استانداران در دولت چهاردهم، متذکر شد: اتمام و تعیین تکلیف پروژه های نیمه تمام، بهبود فضای کسب و کار، کاهش تورم و فقر در جامعه و ارتقای شرایط زیست محیطی از جمله شاخص های این ارزیابی است.
وی به تفاوت شاخص های اولویت دار در استان ها اشاره و عنوان کرد: برای استانی مانند گیلان ارتقای شرایط زیست محیطی حائز اهمیت ویژه است.
آیت الله رسول فلاحتی، نماینده ولی فقیه در استان گیلان نیز، محیط زیست را اولین اولویت استان دانست و تاکید کرد: طی ۴۰ سال گذشته حقیقتا یا به محیط زیست گیلان توجه نشده و یا با ایما و اشاره توجه شده است.
به گفته امام جمعه رشت در مراسم معارفه استاندار جدید گیلان، مهمترین بخش محیط زیست، مدیریت پسماند است. آیت الله فلاحتی شیرابه حاصل از پسماندهای دپو شده در سراوان را که وسعتی معادل ۳۵۰ هزار مترمربع و ارتفاعی به اندازه ۱۰۰ متر دارد، عامل آلودگی دو رودخانه زرجوب و گوهررود رشت دانست که از مرکز شهر می گذرد و به تالاب انزلی و نهایتا دریا می ریزد.
مطالبه به حق مردم گیلان است که پس از چهار دهه، سلامت محیط زیست استان در دستور کار نظام و دولت قرار بگیرد تا از این رهگذر، زمینه رشد و توسعه پایدار در سایر بخش های اقتصادی به ویژه کشاورزی و گردشگری را فراهم کنند.
در این راستا تنها پژوهشکده محیط زیست جهاد دانشگاهی که در گیلان مستقر است با گروههای پژوهشی محیط زیست طبیعی، مهندسی محیط زیست، پایش منابع آب و فرآوری پسماند آمادگی دارد که در جهت تحقق برنامه های دولت چهاردهم و تحقق برنامههای استاندار گیلان، مطالعات پژوهشی و اجرایی لازم را در دولت وفاق داشته باشد.
انتهای پیام