چشم‌انداز تحلیلگران گاردین از فردای منطقه

تحلیلگران غربی اذعان دارند جنایات رژیم صهیونیستی در غزه و لبنان نقص‌های فاحش نظم جهانی تحت رهبری آمریکا را آشکارتر کرده و نشان داده که کشورهای غربی برای جان اعراب و دیگر ملیت‌ها، ارزش کمتری قائل هستند.

به گزارش ایسنا، رسانه انگلیسی در مطلبی به سراغ چهار تحلیلگر رفت و از آنان خواست درباره وضعیت کنونی منطقه و چشم‌اندازی که برای آن متصور هستند، اظهار نظر کنند. این تحلیلگران با بیان اینکه جنایات رژیم صهیونیستی موجب تضعیف نظم جهانی و آشکار شدن نابرابری‌های آن شده، تاکید کردند حمله صهیونیست‌ها به لبنان قماری بی‌نتیجه است که توهم «دموکراسی اسرائیلی» را از بین برده است.

در زیر اظهارات چهار تحلیلگر روزنامه انگلیسی گاردین آمده است:

در نظم جهانی آمریکا تنها «خودی»‌ها جای دارند

«فواز گرگس» استاد روابط بین‌الملل در مدرسه اقتصاد لندن می‌گوید جنگ یک‌ساله رژیم صهیونیستی در غزه، خشونت‌های این رژیم علیه فلسطینیان در کرانه باختری و کارزار نظامی روزافزون آن در لبنان به یک فاجعه انسانی و افزایش خطر جنگ تمام‌عیار در منطقه منجر شده است. از سوی دیگر، اقدامات این رژیم می‌تواند در نهایت به یک شکاف بزرگ در روابط بین‌الملل منجر شده و افول نظم سرمایه‌داری لیبرال تحت رهبری ایالات متحده را تسریع کند.

به گفته این تحلیلگر، در جنگ جهانی دوم که این نظم جهانی ایجاد شد، به نظر می‌رسید یک چارچوب حقوق بشری بین‌المللی حاصل شده که معتقد است رهبران و دولت‌ها باید برای جنایات جنگی و جنایات علیه بشریت پاسخگو باشند؛ اما جنایات گسترده رژیم صهیونیستی که با حمایت کامل ایالات متحده انجام می‌شود، نشان داده است که در این نظم جهانی، پاسخگویی همه دولت‌ها به یک اندازه نیست.

گرگس می‌گوید عملیات طوفان الاقصی به‌هیچ‌وجه توجیه قابل قبولی برای کشتار بیش از ۴۰ هزار فلسطینی در غزه نیست، آن هم وقتی که حتی بر اساس محافظه‌کارترین آمارها هم در میان آن‌ها بیش از ۱۱ هزار کودک وجود دارد.

به گفته این تحلیلگر آمریکایی-لبنانی، دفاع تمام‌قد ایالات متحده از جنایات بی‌رحمانه رژیم صهیونیستی بار دیگر اثبات می‌کند که قوانین بین‌المللی تنها برای کشورهای «جهان جنوب» اجرا می‌شود، نه برای ایالات متحده و متحدانش. در این گزارش آمده است: «کسانی که این نظم بین‌المللی لیبرال را برقرار ساختند، برای جان غیرغربی‌ها و عرب‌ها ارزش کمتری قائل هستند.»

گرگس هشدار داد اگر این وضعیت ادامه پیدا کند، نه‌تنها افول نفوذ جهانی ایالات متحده تسریع شده و چین و روسیه قدرتمندتر خواهند شد، بلکه ممکن است نگرانی «آنتونیو گوترش» دبیرکل سازمان ملل به واقعیت بدل شده و «مصونیت» دولت‌ها و رهبران در برابر اقداماتشان در جهان همه‌گیر شود.

غزه

قمار بی‌نتیجه نتانیاهو در جنوب لبنان

«جیسون برک» خبرنگار امنیت بین‌المللی روزنامه گاردین با طرح این ادعا که احتمالاً رژیم صهیونیستی به حمله موشکی اخیر ایران پاسخ خواهد داد، می‌گوید منطقه گرفتار چرخه‌ای از خشونت‌های فزاینده شده که ممکن است به درگیری منطقه‌ای تمام‌عیار منجر شود و کسی توان کند کردن یا متوقف کردن آن را ندارد.

این تحلیلگر انگلیسی حمله رژیم اشغالگر به تاسیسات هسته‌ای ایران را منتفی می‌داند، زیرا به گفته او چنین حمله‌ای به حمایت ایالات متحده نیاز دارد، اما آمریکا از این حمله حمایت نمی‌کند. با این حال، صهیونیست‌ها در چندین جبهه درگیر هستند و تعداد تلفات آنان در حمله اخیر به لبنان نشان می‌دهد که آن‌ها در وضعیت دشواری قرار دارند.

به گفته این تحلیلگر، سیاست‌گذاران و ژنرال‌های صهیونیست اعتمادبه‌نفس خود را تا حدی بازیافته و فرصتی برای ایجاد یک تغییر استراتژیک بزرگ در منطقه می‌بینند، اما این تحلیلگر می‌گوید احتمال انجام چنین تغییری در غزه بعید است. او می‌گوید صهیونیست‌ها برای دستیابی به اهدافی غیرواقع‌بینانه وارد غزه شدند، اهدافی که توسط رهبران سیاسی تعیین شده بود. اکنون نیز به گفته این تحلیلگر، بن‌بست مرگبار غزه تنها با نوعی تغییر سیاسی شکسته خواهد شد.

توهم «دموکراسی اسرائیل» از بین رفته است

«اورلی نوی» روزنامه‌نگار و سردبیر مجله خبری عبری «لوکال کال» می‌گوید هنوز هم از میزان خساراتی که رژیم صهیونیستی به بهانه تلافی عملیات طوفان الاقصی در غزه به بار آورده، حیرت‌زده است و نمی‌تواند عمق این فاجعه را باور کند.

او با اشاره به ادعای رژیم صهیونیستی مبنی بر دموکراتیک بودن این رژیم، می‌گوید در یک سال گذشته نسل‌کشی غزه عادی‌سازی شده و این در حالی است که احترام به قداست زندگی و قوانین جنگی تنها ۲ مورد از اصول اساسی دموکراسی هستند؛ اصولی که رژیم صهیونیستی آن‌ها را کاملاً نادیده گرفته و هیچ توجهی به آن ندارد.

این تحلیلگر همچنین به یک اصل دیگر دولت‌های دموکراتیک اشاره می‌کند، یعنی برابری افراد در برابر قانون. به گفته اورلی نوی، یهودیان افراطی اصل شهروندی برابر را به‌کلی نابود کرده‌اند و آزار و اذیت شهروندان عرب در اراضی اشغالی، سرکوب وحشیانه اعتراضات آن‌ها و حذف آنان از مباحث عمومی موجب تشدید بیگانگی بین ۲ گروه جمعیتی یهودیان و اعراب شده است.

حمله هوایی صهیونیست‌ها به بیروت

او می‌گوید یک مه غلیظ و سمی اراضی اشغالی را در بر گرفته و با آغاز جبهه‌ای جدید در لبنان و همچنین احتمال درگیری گسترده با ایران، پیش‌بینی اینکه پس از جنگ چه اتفاقی خواهد افتاد بسیار دشوار است؛ اما یک امر قطعی وجود دارد و آن هم این است که ساکنان فلسطین اشغالی افراطی‌تر، خشن‌تر و بسیار بی‌پرواتر خواهند شد و حتی با خروج نتانیاهو از قدرت، میراثی که او از تخریب و نفرت به جای گذاشته تا سال‌ها برقرار است.

فشار کافی برای سازش وجود ندارد

«صنم وکیل» مدیر برنامه غرب آسیا و شمال آفریقا در اندیشکده «چتم هاوس» می‌گوید با وجود ۹ ماه مذاکرات با میانجی‌گری مصر، قطر و ایالات متحده، آتش‌بس پایداری در غزه برقرار نشده و مذاکرات صهیونیست‌ها با حماس نیز به دلیل زیاده‌خواهی‌های نتانیاهو و اختلافات موجود به نتیجه نرسیده است. این تحلیلگر می‌گوید طرفین فشار چندانی برای برقراری آتش‌بس احساس نمی‌کنند و انگیزه‌های کمی برای تغییر مسیر دارند. از سوی دیگر، گسترش حملات رژیم صهیونیستی به لبنان که با هدف نابود کردن حزب‌الله انجام شده است، خطر جنگی گسترده در چند جبهه را افزایش داده است.

این تحلیلگر همچنین اشاره کرد که رژیم صهیونیستی پس از هفتم اکتبر با هدف نابودی حماس وارد غزه شد، اما امروز می‌بینیم که جنبش مقاومت فلسطین همچنان در غزه فعال است. با این حال، بعید است که نتانیاهو این حقیقت را پذیرفته و به اعطای امتیاز به حماس تن دهد، امری که با گسترش جنگ به لبنان، می‌تواند در این جبهه هم صادق باشد.

«یحیی السنوار» رهبر حماس در غزه بر یک آتش‌بس دائمی، افزایش کمک‌های بشردوستانه و تبادل اسرای صهیونیست با زندانیان فلسطینی اصرار دارد اما درخواست‌های رژیم اشغالگر مسائل را پیچیده کرده است. صهیونیست‌ها خواهان کنترل مرز جنوبی غزه بوده و از امضای توافقی که به حق مردم فلسطین برای تعیین سرنوشت خود بپردازد، خودداری می‌کنند.

این تحلیلگر در انتها با اشاره به اینکه رژیم صهیونیستی مدل مشابه جنگ غزه را علیه حزب‌الله تکرار می‌کند و با احتمال درگیری منطقه‌ای گسترده‌تر با ایران مواجه است، معتقد است دولت «جو بایدن» رئیس‌جمهور آمریکا باید فارغ از انتخابات ریاست‌جمهوری این کشور در ۱۵ آبان، بر مذاکرات آتش‌بس متمرکز شود.

انتهای پیام

  • شنبه/ ۱۴ مهر ۱۴۰۳ / ۲۲:۱۱
  • دسته‌بندی: گزارش و تحلیل
  • کد خبر: 1403071411014
  • خبرنگار : 71661