بازدید کمیته فنی میراث فرهنگی از کارگاه مرمت بلدیه

معاون میراث فرهنگی گیلان و اعضای کمیته فنی میراث، ضمن بازدید از بخش‌های مختلف کارگاه مرمت عمارت بلدیه شهر رشت، بر حفظ اصالت بنای بلدیه در زمان مرمت تاکید کردند.

عوامل اجرایی پروژه از جمله رئیس و معاون سازمان عمران و بازآفرینی به عنوان کارفرمای پروژه در حضور اعضای کمیته فنی میراث فرهنگی، پیرامون مراحل مختلف اجرای پروژه، حذف الحاقات، میزان پیشرفت فیزیکی و اجرای تأسیسات برای تغییرکاربری این بنای تاریخی به موزه بلدیه تبادل نظر کردند.

رئیس سازمان عمران و بازآفرینی فضاهای شهری شهرداری رشت، با اشاره به پیشرفت مطلوب مرمت بنای تاریخی بلدیه رشت، اظهار کرد: طی قراردادی که با پیمانکار پروژه منعقد شده، از ابتدای مهرماه ۱۴۰۲، پروژه مرمت عمارت بلدیه آغاز شده و امیدواریم با تزریق به موقع اعتبار به پیمانکار پروژه، شاهد تکمیل نهایی پروژه مرمت عمارت بلدیه تا پایان سال باشیم.

امید اکبری، با بیان اینکه پروژه مرمت عمارت بلدیه رشت، بزرگترین پروژه مرمتی کشور به لحاظ ریالی است، اظهار کرد: شهرداری رشت با وجود چالش‌های مالی و اجرای پروژه‌های کلانی همچون پل‌های طرح میثاق، تاکنون به تنهایی برای مرمت بلدیه هزینه کرده است.

در خلال بازدید از کارگاه مرمت بلدیه رشت، معاون بازآفرینی سازمان عمران نیز میزان پیرامون پیشرفت فیزیکی پروژه، عملیات‌های انجام شده تاکنون، حذف الحاقات و تغییرات انجام گرفته بر اساس طرح مرمتی توضیحاتی ارائه داد.

خاطره محجوب، با بیان مشکلات پروژه‌های مرمتی در یک بنای تاریخی و ثبت شده، افزود: پس از لایه‌برداری از دیوارها و پی ساختمان به منظور دفع رطوبت از ساختمان، متوجه الحاقاتی به بنا شدیم. از جمله با یافتن آبروهایی برای دفع فاضلاب، طاق ضربی و دریچه اصلی فاضلاب همچنین پی اصلی ساختمان رویت شد. بنای اولیه به صورت معماری تک لایه (اتاق ها و راهرو) در هر دو طبقه همراه با یک راه پله بوده است و در سال‌های بعد، ایوان طبقه دوم و روبه حیاط پشتی تبدیل به سالن‌ها و اتاق‌های مجزا شده است.

محجوب، ضمن تشریح مشکلات مرمت یک بنای میراثی اضافه کرد: اگرچه حوزه بازآفرینی طرح مرمتی را از قبل آماده و  پیش از اجرای پروژه به تایید شورای فنی میراث فرهنگی گیلان رسانده بود، اما پس از حذف الحاقات از بنا متوجه شدیم باید تغییراتی در نقشه‌های اولیه ایجاد شود. به عنوان نمونه، با حذف دیوار های الحاقی مشخص شد به جای اتاق‌های متعدد، با سالن های یکپارچه مواجه هستیم. بنابراین مدل اجرای تأسیسات باید تغییر کند و برخی از تاسیسات از جمله سیستم آب و فاضلاب و سرویس‌های بهداشتی باید در خارج بنای اصلی اجرا شود. همچنین وضعیت باکس راه پله نیز با وجود تغییر در ایوان به سالن‌های مجزا باید به نحوی اجرا شود که به استحکام این ساختمان تاریخی لطمه وارد نشود.

معاون بازآفرینی، با اشاره به تخلیه دو بانک سپه و ملت در طبقه همکف عمارت بلدیه- که در گذشته واگذار شده است- توضیح داد: اگرچه مرمت این دو واحد اقتصادی از سوی پیمانکار پروژه اجرا می‌شود، ولی بانک‌ها پس از اتمام مرمت، جهت کنترل اطفاء حریق نمی‌توانند از سیستم‌های تأسیساتی مجزا استفاده کنند و نظرکمیته فنی میراث فرهنگی در جلب نظر مدیران این بانک‌ها برای واگذاری و یا همکاری با مدیریت شهری برای مرمت مطلوب و این بنا می‌تواند راهگشا باشد.

محجوب همچنین گفت: حذف دیوارهای الحاقی و مواردی که در طول زمان به بنا تحمیل شده، مطلوب بوده است. اما بخش‌هایی که بعد از اعمال تغییرات در دوره پهلوی اول در نمای بدنه انجام شده، همچون بالکن روبه پیاده راه، بهتر است به همان شکل حفظ شود. زیرا بخشی از خاطره جمعی مردم رشت شده است.

در این بازدید که محمدرضا امیری نژاد، معاون میراث فرهنگی گیلان، نیز حضور داشت- بر همکاری اداره کل میراث فرهنگی برای مرمت شاخص‌ترین بنای میراثی مرکز رشت تاکید شد.

امیری نژاد، با اشاره به آمار قابل توجه بازدید گردشگران از گیلان، گفت: ایجاد مراکز فرهنگی و تفریحی در مرکز استان می‌تواند به ماندگاری و اقامت در شب گردشگران کمک کند و مرمت عمارت بلدیه رشت و تغییرکاربری آن به موزه می‌تواند به توسعه گردشگری استان کمک کند.

به گزارش ایسنا، مجموعه بناهای میراثی میدان شهرداری رشت در آذرماه ۱۳۵۶ به شماره ۱۵۱۶ در فهرست بناهای میراثی کشور ثبت شده است. کلنگ احداث عمارت بلدیه در پائیز ۱۳۰۲ خورشیدی به زمین زده شد و چهارم اردیبهشت ماه ۱۳۰۵ به اتمام رسید. عمارت بلدیه نخستین بنایی است که برگرفته از الگوی نئوکلاسیک اروپایی در مرکز رشت ساخته شد.

انتهای پیام

  • چهارشنبه/ ۱۱ مهر ۱۴۰۳ / ۱۳:۰۸
  • دسته‌بندی: گیلان
  • کد خبر: 1403071109077
  • خبرنگار : 50636