مهدی سلطانی در گفت و گو با ایسنا درباره فعالیت بیسامان دستفروشان و بساط گران پوشاک اظهار کرد: طی سالهای اخیر فعالیت دستفروشان به نحوی گسترده و همیشگی شده که در ایام عادی ۳۰ درصد و در بازارهای فصلی بخش عمدهای از بازار را در اختیار دارند. این در حالی است که فعالیت دستفروشان کسب و کار واحدهای صنفی را تحت تاثیر قرار داده و از طرفی معضلات شهری را از نظر تردد، سد معبر، منظر شهری، دزدیها و کیف قاپی را هم به دنبال داشته است.
وی افزود: در حال حاضر دستفروشان در طیف وسیعی فعالیت کرده و صنوف بسیاری مانند پوشاک، کیف و کفش، لوازم الاتحریر، کوله، لوازم آرایشی، چینی و بلور خرازی و ... را درگیر کردهاند. این بساط گستری دستفروشان که به ظاهر درآمدی ندارند، به کسب کار و آنها رونق داده، اما باعث کسادی فروش صنوف میشود.
سلطانی ادامه داد: در حال حاضر شکل شغل دستفروشی تغییر کرده است، اگر در گذشته فردی از سر ناچاری با اجناس محدود در محدودهای میچرخید تا اجناس خود را بفروشد، اما امروزه دستفروشان قادر هستند تعداد بالایی از کالا را در خیابانهای شهر بساط کنند، در حالی که یک مغازه ۳۰ متری پوشاک این تعداد جنس را ندارد.
رئیس اتحادیه فروشندگان پوشاک کرج بیان کرد: خیابان شهید بهشتی، محدوده بازار، میدان طالقانی، خیابان طالقانی، بلوار موذن، پارک نبوت و دانشگاه آزاد در ساعات پایانی روز جمع دستفروشان جمع و بازاراشان گرم است، در حالی که تکالیف مالی قانونی ندارند، اما فروشندگان دارای جواز که باید هزینههای جاری خود را پرداخت کنند، باید با این انبوهی از دستفروش رقابت کنند.
وی گفت: طبق دستورالعملها، فروشندگان پوشاک مجاز به فروش برخی از پوشاک مثل لباسهای قاچاق و خارج از عرف نیستند، اما اینگونه لباسها به راحتی توسط دستفروشان فروخته میشود و نمیتوان نظارتی بر آنها داشت. در واقع فعالیت دستفروشان کمر کسبه ما را شکسته است.
سلطانی ادامه داد: از طرفی مغازهدار هم توان و قدرت این را ندارد که از فعالیت دست فروش جلوی مغازه خود جلوگیری کند، چون ممکن است مشاجره و زد و خورد پیش بیاید و فروشنده را دچار مشکلات بیشتری کند.
وی با اشاره به اینکه میتوان محل ثابتی را برای جمع آوری و ساماندهی دست فروشان در نظر گرفت، گفت: فضاهایی در شهر وجود دارد که برای ساماندهی دستفروشان مناسب است به عنوان مثال بسیاری از مجتمع تجاریهای به علت رکود کسب و کار خالی هستند و میتوان با شرایطی از این فضاها برای استقرار این دستفروشان استفاده کرد.
سلطانی با تاکید بر حمایت از کسب و کار ایرانی بیان کرد: تعطیلی هر واحد صنفی به اقتصاد آسیب زیادی میزند، در حالی که باید به پایداری واحدهای تولیدی و اقتصادی کمک کرد. گسترش فعالیت دستفروشان پوشاک به معنای شرایط بد اقتصادی نیست بلکه در گذر زمان این شغل تغییر کرده و بخشی از فروشندگان این شغل از نظر اقتصادی در سطح خوبی هستند. علاوه بر این فعالیت دستفروشان با شناسه دار کردن و برندینگ پوشاک ایرانی هم مغایرت دارد، چرا که این افراد هرگونه پوشاکی را میفروشند.
وی یادآور شد: یک واحد صنفی ساعت ۱۲ شب باید تعطیل کند، اما دستفروش تا صبح هم فعالیت میکند، در واقع این یک نوع گریز از قوانین است. اگر چه دستفروشانی هستند که به دنبال کسب روزی حلال فعالیت میکنند، اما ادامه این روند و عدم ساماندهی دستفروشان، صنوف را با مشکلات پیچیدهای مواجه کرده است.
انتهای پیام