به گزارش ایسنا، ترکیه، یکی از اعضای ناتو، در ماههای اخیر علاقه خود را برای پیوستن به گروههای بریکس و سازمان همکاری شانگهای که هر ۲ شامل چین و روسیه هستند، ابراز کرده است. این امر ترس ایالات متحده و اروپا را برانگیخته که با وجود تکذیبهای مکرر آنکارا، ترکیه ممکن است از جهتگیری سنتی ژئوپلیتیک غربی خود دور شود.
روز چهارشنبه رجب طیب اردوغان، رئیسجمهور ترکیه در سخنرانی خود در آنکارا گفت که بحثها بر سر «تغییر محور» بیاساس است، اما ترکیه باید با «مراکز قدرت» جدیدی که در زمینههای اقتصاد، تولید و فناوری در حال شکلگیری است، سازگار شود، در حالی که با هر ساختار و بازیگری خود را برای فرصتها آماده نگه میدارد.
اردوغان گفت: «این رویکردی است که در پشت اراده کشور ما برای گسترش مبانی گفتوگو با همه آنها، از سازمان همکاری شانگهای گرفته تا بریکس و آسهآن، نهفته است.»
او افزود: «البته چهره ما رو به غرب است، اما قطعا این بدان معنا نیست که به شرق پشت کنیم، شرق را نادیده بگیریم یا روابط خود را با شرق بهبود ندهیم.»
بریکس شامل برزیل، روسیه، هند، چین، آفریقای جنوبی، اتیوپی، ایران، مصر و امارات متحده عربی است. چین و روسیه بهویژه میخواهند این گروه را بیشتر بسط دهند، زیرا به دنبال مقابله با سلطه اقتصادی غرب هستند. سازمان همکاری شانگهای هک یک کلوب امنیتی، سیاسی و اقتصادی است که توسط مسکو، پکن و کشورهای آسیای میانه در سال ۲۰۰۱ بهعنوان وزنه تعادلی در برابر اتحادهای غربی راهاندازی شد.
انتهای پیام