به گزارش ایسنا، در واپسین روزهای مانده به شروع سال تحصیلی جدید، سهم قابل توجهی از سفرهای تفریحی ـ گردشگری در کشورمان انجام میگیرد. امروزه حضور بسیار پرتراکم گردشگر در تعطیلات آخر هفته و مناسبتهای مختلف در استانهای گیلان و مازندران، شرایط را از حالت رونق گردشگری خارج کرده و به تدریج در حال تبدیل شدن به مشکلات عدیدهای برای ساکنین این مناطق و همچنین مشکلات زیست محیطی است. بخشی اعظم این هجوم گردشگر ناگزیر از نزدیکی مسیر گردشگران خصوصا تهرانی به این استانهاست و همچنین چشمانداز جنگلی و موهبت دریای خزر و اما بخشی دیگر به این حقیقت است که هنوز به اندازه و کیفیت شایسته، در مورد دیگر مناطق و پتانسیلهای گردشگری کشورمان اطلاعرسانی نشده است. به گواه نظرسنجیهای متعدد از گردشگرانی که با شناخت، به دیگر استانهای کشور سفر کردهاند، اکثر قریب به اتفاق ایشان به غایت از انتخاب مقصد جدید رضایت داشتهاند. به همین مقصود، در قالب گزارشهایی سریالی به معرفی استانها، نقاط و سایتهای گردشگری ایران زیبا، متنوع و پهناور میپردازیم.
اگر به دنبال مقصدی مناسب میگردید، یکی از پیشنهادات ما سفر به خرم آباد، مرکز استان لرستان است. این شهر علاوه بر آبشارها و طبیعت بکر و خیره کننده، از جاذبههای تاریخی بسیاری برخوردار است که اغلب آنها در لیست آثار ملی ایران به ثبت رسیده و به دوره ساسانیان تعلق دارند. همچنین سفر به خرم آباد، فرصت مناسبی برای آشنایی با آداب و رسوم، زبان و فرهنگ مردم این شهر و مناطق لرنشین اطراف است.
خرمآباد، مرکز استان لرستان، به دلیل قرار گرفتن در مسیر تهران – جنوب و آزادراه پنجم ایران، از اهمیت ارتباطی و راهبردی ویژهای برخوردار است. همچنین در سفر به خرمآباد بناهای تاریخی متعددی در این شهر وجود دارند که اکثر آنها در دوره ساسانیان ساخته شدهاند. اما لازم به ذکر است، قدمت این شهر البته به هزارههای قبلتر بازمیگردد؛ بهطوریکه، این شهر را یکی از اولین شهرها و مناطق مسکونی ایران نامیدهاند.
آب و هوای این شهر، در شش ماه ابتدایی معتدل و خنک است و فصل بهار، بهترین زمان سفر به خرمآباد محسوب میشود. همچنین خنکی هوا در تابستان نیز ملموس است و میتوانید در تابستان نیز از آبشارهای بینظیر این شهر و بناهای تاریخی آن دیدن کنید.
عسلهای متنوع، نان آردی، شیرینی برساق، صنایعدستی از جنس ورشو، جاجیم و گیوه از مشهورترین سوغات این شهر هستند. شما میتوانید در سفر به خرم آباد در بهترین هتلها و اقامتگاههای این شهر با امکانات و خدمات متنوع اقامت داشته باشید.
جاذبههای تاریخی خرمآباد
یکی از مهمترین ویژگیهای سفر به خرمآباد، بازدید از اماکن و بناهای تاریخی واقع در بافت تاریخی و باستانی این شهر است. برخی از این جاذبههای تاریخی از شهرت جهانی برخوردارند و بازدید از آنها به تمام خانوادهها به عنوان مقصدی مطلوب توصیه میشود. در ادامه به معرفی مهمترین جاذبههای تاریخی خرمآباد میپردازیم:
قلعه فلک الافلاک
قلعه فلکالافلاک، یا همان دژ شاپورخواست، بالای تپهای در شهر خرمآباد واقع شده و نماد این شهر محسوب میشود. این قلعه به دلیل دارا بودن دوازده برج، به دوازده برجی نیز شهرت دارد. قلعه فلکالافلاک با مساحتی حدود ۵۳۰۰ مترمربع احداث شده و دارای دو حیاط مستطیلشکل و تعدادی اتاق و تالار است.
در داخل قلعه، دو موزه آثار کهن لرستان بویژه از گنجینه بزرگ هخامنشیان در غار معروف کلماکره از جنس طلا و نقره و همچنین آثار متنوع دوران مفرغ تا سفالینهها و بسیاری اشیاء گرانبهای تاریخی و همچنین موزه مردمشناسی پذیرای گردشگران و علاقمندان است.
لازم به ذکر است که این قلعه از موادی مانند سنگ، آجر، خشت، ملات گچ و آهک در دوره ساسانیان بنا شده و از آنجا منظره تمام شهر دیده میشود. در دوره پهلوی نیز از این قلعه به عنوان پادگان نظامی و زندان سیاسی استفاده میشد.
آدرس قلعه فلکالافلاک: لرستان، خرمآباد، خیابان امام خمینی، دوازدهبرجی.
مناره آجری
این مناره، سازهای استوانهای شکل است که به هدف دیدهبانی، نگهبانی و هدایت کاروانها بر روی یک سکوی سنگی ساخته شده است. برخی معتقدند این بنا متعلق به دوره دیلمیان است و برخی آن را متعلق به آل بویه میدانند. این مناره، از آثار تاریخی شهر خرمآباد محسوب میشود و در لیست آثار ملی ایران نیز قرار گرفته است.
مناره آجری حدود ۳۰ متر ارتفاع داشته و با پیمودن ۹۹ پله به بام آن میرسید که از فراز آن میتوان دورترین چشماندازهای شهر را نظاره کرد.
آدرس مناره آجری: لرستان، خرمآباد، محله قاضی آباد، پارک(میدان) شقایق
پل شاپوری (پل شکسته)
پل شاپوری، یکی از بزرگترین پلهای سنگی ایران در نزدیکی قلعه فلکالافلاک است که در دوره ساسانیان با استفاده از قلوهسنگ و ساروج بنا شده است. این پل بعدها، در لیست آثار ملی ایران قرار گرفت. پل شاپوری ۳۲۱ متر طول و ۱۰ متر
ارتفاع دارد و از ۲۸ چشمه طاق جناغی و ۲۷ پایه پل تشکیل شده است.
امروزه فقط ۵ چشمه طاق از این پل باقی مانده، اما همچنان زیبایی و ارزش تاریخی خود را حفظ کرده است.
آدرس پل شاپوری: لرستان، خرمآباد، ضلع جنوبی قلعه فلک افلاک
گرداب سنگی
گرداب سنگی، یکی از مهمترین بناهای تاریخی در مرکز شهر خرمآباد واقع در بافت تاریخی این شهر است که در سال ۱۳۵۵ در لیست آثار ملی ایران قرار گرفت. اهمیت این گرداب به دلیل نگهداری و ذخیره آب شرب و زلال برای تامین آب مورد نیاز شهر و مناطق اطراف است. در معماری این گرداب از کانالکشیهای اصولی استفاده شده و در بدنه آن دریچههایی برای انتقال آب تعبیه شده است.
قطر این بنا ۱۸ متر با محیط ۲۵۶ متر مربع با پهنای ۳ متر و ارتفاع آن تا کف چشمه ۱۸ متر است. بنای گرداب سنگی دارای یک دریچهای به ابعاد ۹۰×۱۶۰ برای انتقال آب از گرداب به کانالها توزیع آب است. این گرداب تا امروز، عملکرد و کاربری خود را حفظ کرده است.
آدرس گرداب سنگی: لرستان، خرمآباد، میدان تختی، ابتدای خیابان ۱۷ شهریور
سنگنبشته(نوشته)
این کتیبه سنگی که به خط کوفی و به ارتفاع ۳.۵ متر در شرق شهر خرمآباد قرار گرفته است، به قرن ششم قمری و دوره سلجوقیان برمیگردد. طراحی این کتیبه به صورتی انجام شده است، که چهار وجه آن به سوی آثار باستانی همچون پل شاپوری، مناره آجری، قلعه فلک الافلاک و حوض موسی است.
سنگ نبشته خرم آباد در سال ۱۳۳۴ با شماره ۳۹۸ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
آدرس سنگنبشته خرمآباد: لرستان، خرمآباد، بلوار شریعتی
آسیاب گبری
در سفر به خرمآباد حتماً سری به آسیاب گبری، یکی از جاذبههای گردشگری غرب ایران، واقع در جنوب خرمآباد بزنید. این آسیاب در دوران ساسانیان بنا شده و تا دوره قاجار نیز، مورد استفاده قرار میگرفته است. ساختمان این آسیاب به شکل مکعب مستطیل با طول ۲۶ متر، عرض ۶ متر و ارتفاع ۱۱.۵ متر ساخته شده و در ساخت آن از موادی مانند سنگهای تکهتکه، قلوهسنگ و ملات ساروج استفاده شده است. آسیاب گبری به شماره ۳۶۳۹ در لیست فهرست آثار ملی ایران قرار دارد.
آدرس آسیاب گبری: لرستان، خرمآباد، محله پشته حسینآباد، خیابان طیب، چهارراه طیب
حمام گپ
حمام گپ که در بخش مرکزی شهر خرمآباد واقع شده، یکی از مهمترین آثار تاریخی بهجا مانده از دوره صفویه است که بازدید از آن در سفر به خرم آباد، به دلیل معماری باشکوه و بینظیرش توصیه میشود. مساحت حمام گپ در حدود ۸۰۰ متر است و با تزیینات زیبا و گچبری ساده گردشگران را مجذوب خود میکند. بخش مرکزی دارای چهارستون سنگی است و برای ورود به حمام باید چند پله پایین بروید تا وارد بخش سر بینه شوید.
این حمام در گذشته دارای دو حوض بوده که امروزه از آن استفاده نمیشود. لازم به ذکر است، حمام گپ مدتها بدون استفاده و متروکه باقی مانده و در سالهای اخیر بازسازی شده و در لیست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
آدرس حمام گپ: لرستان، خرمآباد، خیابان حافظ
خانه تاریخی آخوند ابو
این خانه تاریخی که از آن به عنوان خانه جهانگردی یاد میشود، در گذشته محل زندگی روحانی به نام ابو بوده است. این اثر تاریخی در مرکز شهر خرمآباد و ضلع غربی قلعه فلکالافلاک قرار گرفته است. این بنا دارای دو بخش شمالی و جنوبی است که بخش شمالی دارای دو طبقه، دو ورودی به مهمانخانهها و سالنهای بزرگ است.
خانه آخوند ابو در دوران قاجاریه ساخته شده و بعدها در شهریور ۱۳۷۸ در لیست فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.آدرس خانه تاریخی آخوند ابو: لرستان، خرمآباد، ضلع غربی قلعه فلک افلاک، خیابان دوازدهبرجی
طبیعتگردی در خرمآباد
یکی از جاذبههای گردشگری استان لرستان که گردشگران را برای سفر به خرمآباد به سمت خود میکشاند، طبیعت بکر و خیره کننده آن به همراه مراتع سرسبز و آبشارهای بینظیرش است. پیشنهاد میشود، در این سفر حتماً به جاذبههای طبیعی این منطقه سر بزنید. مهمترین و معروفترین جاذبههای طبیعی خرمآباد عبارتاند از:
دریاچه کیو
دریاچه کیو، با مساحت ۷ هکتار و به عمق ۳ تا ۷ متر، به عنوان یک دریاچه خودجوش و فصلی در شمال غرب شهر خرمآباد واقع شده است و به دلیل قرار گرفتن درون شهر، یکی از در دسترسترین جاذبههای طبیعی در سفر به خرم آباد محسوب میشود.
آب این دریاچه از چشمه سراب کیو تامین میشود. همچنین به دلیل وجود امکانات رفاهی مانند مهمانسرای جهانگردی و شهربازی، دریاچه کیو، به یکی از جاذبههای گردشگری خرمآباد تبدیل شده است.
آدرس دریاچه کیو: استان لرستان، خرمآباد، بلوار جامجم
غار کنجی
غار گنجی، یکی از معروفترین جاذبههای طبیعی و تاریخی جنوب شرقی خرمآباد است که قدمت آن به دوران پیش از باستان برمیگردد. بنابراین کارشناسان معتقدند در هزاران سال پیش، انسانهای اولیه از این غار به عنوان سرپناه استفاده میکردند. برای سفر به خرم آباد و بازدید از این غار حتماً نیاز است، به صورت گروهی و به همراه یک راهنمای مجرب و حرفهای اقدام نمایید. دقت کنید، درون غار گونههای جانوری متعددی زیست میکنند.
آدرس غار کنجی: لرستان، خرمآباد ۴ کیلومتری جنوب خرمآباد
آبشار نوژیان
این آبشار، یکی از جذابترین آبشارهای استان لرستان است. آبشار نوژیان از دل صخرههای سنگی میجوشد و با ارتفاع ۳۸ متر به پایین میریزد. مراتع سرسبز اطراف آن، میتواند از زیباییهای این مسیر و از بکرترین جاذبههای طبیعی خرمآباد باشد.
شما در بازدید از این آبشار، علاوه بر لذتبردن از طبیعت خیرهکننده و هوای مطبوع آن، میتوانید به جمعآوری گیاهان دارویی منطقه بپردازید.
آدرس آبشار نوژیان: خرمآباد، کیلومتر ۳۸ جاده خرمآباد به سپیددشت، روستای نوژیان
اماکن مذهبی و آرامگاهها در خرمآباد
در مناطق مختلف ایران از گذشته تاکنون، آرامگاهها و اماکن مذهبی از اهمیت بالای تاریخی و اعتقادی برخوردار بودهاند. در سفر به خرم آباد نیز با برخی از مهمترین اماکن مذهبی و جاذبههای تاریخی آن آشنا میشوید که بازدید از آنها به همه علاقهمندان به تاریخ توصیه میشود. از جمله مهمترین اماکن مذهبی خرمآباد میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
مسجد جامع خرمآباد
این مسجد به دستور یکی از اتابکان لر در سال ۹۴۱ هجری خورشیدی ساخته شده و در طی دوران مورد بازسازی مرمت قرار گرفته است. این بنا در دوره صفویه بازسازی و در دوره پهلوی کاملا تخریب شد و روی بقایای آن مسجد جدیدی ساخته شد. اما همچنان یه سنگ نوشته از دوران صفوی در این مسجد قرار دارد، که آن را به یکی از دیدنیترین اماکن مذهبی خرمآباد تبدیل کردهاند.
آدرس مسجد جامع خرمآباد: خیابان دوازدهبرجی به سمت سبزهمیدان، نزدیک قلعه فلکالافلاک
بقعه باباطاهر
بقعه باباطاهر، در مرکز شهر خرمآباد واقع در ضلع غربی قلعه فلکالافلاک قرار گرفته است. این مقبره، از یک گنبد ساده به همراه در ورودی تشکیل شده است. دیوارههای آرامگاه به شکل هشتضلعی بنا شده که چهار ضلع آن هر یک به ابعاد ۲.۵ متر و اضلاع فرعی هر یک۱.۷۰ سانتیمتر طول دارند. ارتفاع گنبد تا کف آرامگاه، حدود ۶ متر است.
مقبره باباطاهر در سردابه این بنا قرار گرفته و در گذشته، ضریحی چوبی دور آن قرار داشت که بهمرورزمان این ضریح از بین رفته است.بقعه باباطاهر با شماره ۱۹۲۲ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
آدرس بقعه باباطاهر: خرمآباد، خیابان امام (ره)، دوازدهبرجی، خیابان فردوسی، محله درب باباطاهر، کوچه درب باباطاهر
مقبره شینِشا
این آرامگاه، یکی دیگر از آثار ملی و تاریخی ایران و بهجامانده از دوره پادشاهان صفویه است. برای بازدید از مقبره شینِشا، میبایست به روستایی به همین نام در ۲۰ کیلومتری خرمآباد بروید.
آدرس مقبره شینِشا: ۲۰ کیلومتری غرب خرمآباد، روستای شینِشا
اماکن تفریحی خرمآباد
خرمآباد علاوه بر بناهای تاریخی، اماکن مذهبی و طبیعت بکر و چشمنواز، از سایر امکانات تفریحی و توریستی نیز برخوردار است که میتواند برای خانوادهها که به همراه کودکان خود سفر میکنند، مناسب باشند. از جمله مهمترین اماکن تفریحی خرمآباد، در میان انواع پارکها و شهربازیها عبارتاند از:
بام خرمآباد
بام در هر شهر از زیباترین چشماندازهای آن شهر محسوب میشود و همواره میتوان آن را از اماکن تفریحی در نظر گرفت. کوه مدبه، به بام خرمآباد معروف است. از این بام منظره زیبایی از نماد شهر، قلعه فلکالافلاک، دیده میشود که تجربه آن به گردشگران عزیز پیشنهاد میشود.
در بام خرمآباد انواع امکانات رفاهی مانند فضای استراحت، کافه و رستوران، تعبیه شده و در سالهای اخیر، پوشش گیاهی مناسبی نیز برای این منطقه در نظر گرفته شده است.
آدرس بام خرمآباد: لرستان، خرمآباد، شرق شهر خرمآباد، بالای کوه مدبه
پارک زیباکنار
این پارک حدود ۱۰ سال پیش در نزدیکی دریاچه کیو و رودخانه خرم رود، احداث شد و به گردشگران این امکان را میدهد تا در سفر به خرم آباد در هوای مطبوع این مجموعه که در مسیر نسیم روحانگیز کوه و دریاچه است، لذت ببرند. امکانات این پارک عبارتند از: دریاچه مصنوعی با ماهیهای گوناگون، مراکز تفریحی و رفاهی، رستوران و کافه.
آدرس پارک زیباکنار خرمآباد: لرستان، خرمآباد، بلوار زیباکنار
رصدخانه کاسین
رصدخانه کاسین، در سال ۱۳۹۳ به عنوان بزرگترین رصدخانه خاورمیانه فعالیت خود را آغاز کرد. بنابراین بازدید از آن در سفر به خرم آباد، به تمام گروههای سنی از کودکان تا بزرگسالان پیشنهاد میشود.
گنبد الکترومکانیکی، تلسکوپ رویت هلال، تلسکوپ ثبت دادههای خورشیدی، دوربین و مانیتورهای نمایشی، رستوران گردان، کافیشاپ، سایت فناوری رباتیک، آسماننما، سالن تئاتر و همایش، بخشهای متنوع این رصدخانه را تشکیل میدهند.
آدرس رصدخانه کاسین: خرمآباد، خیابان شریعتی، بام شهر خرمآباد
انتهای پیام