محمد رجبزاده ۲۵ شهریور در هفتمین جشنواره ملی سماق شهرستان گناباد، با اشاره به اینکه خراسان رضوی به لحاظ اقلیمی دارای گیاهان دارویی متنوعی است، افزود: به لحاظ تولید و سطح زیر کشت گیاهان دارویی، خراسان رضوی با سطح زیر کشت ۳۷ درصد محصولات دارویی مقام نخست کشوری را دارا است.
وی با بیان اینکه در خراسان رضوی ۴۴ نوع گیاه دارویی شناخته شده به صورت زراعی کشت میشود، تصریح کرد: با توجه به اینکه تنوع محصولات گیاهی و دارویی متنوع در خراسان رضوی زمینه ایجاد مشاغل فصلی را فراهم کرده باید از فراوری و صادرات محصولات متنوع در کنار هم بهره برد.
کارشناس باغبانی سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی با اشاره به اینکه ارزش افزوده بسیار بالای گیاهان دارویی فرصت خوبی برای سرمایهگذاری به وجود آورده است، گفت: ایجاد زنجیره ارزش برای محصول سماق از اهمیت بالایی برخوردار است.
وی با تأکید بر اینکه با برندسازی میتوان در بازارهای جهانی حرفی برای گفتن داشت، خاطرنشان کرد: در شهرستانهای خراسان رضوی ۲۵ واحد فراوری بزرگ گیاهان دارویی و ۳۰۵ واحد صنایع کوچک فعال هستند که فراوری و بستهبندی گیاهان دارویی را انجام میدهند.
رجبزاده با بیان اینکه پیگیر ایجاد پایانههای فروش گیاهان دارویی در خراسان رضوی هستیم، اذعان کرد: برای اینکه محصول تولید شده در بازار فروش داشته و مشکل فروش برای کشاورزان برطرف شود باید تولید در قالب قراردادهای کشت باشد.
وی بازار گیاهان دارویی در سطح جهانی را امیدوار کننده و رو به رشد دانست و افزود: مصرف گیاهان دارویی در سایر کشورها ۱۵ درصد و در داخل کشور ۲۰ درصد رشد افزایشی داشته است.
روستای خانیک پایتخت سماق مرغوب در جهان
علیرضا رحمتی دبیر هفتمین جشنواره ملی سماق گناباد در ادامه با بیان اینکه این جشنواره برای معرفی ظرفیت سماق در توسعه و رونق اقتصادی روستا و معرفی آن در بازارهای ملی و بینالمللی به لحاظ مرغوبیت و کیفیت و برندسازی برگزار شده است، بیان کرد: معرفی محصول سماق در این همایشها سبب تقویت و به کارگیری ایدههای مختلف دانشگاهی، علمی، تحقیقاتی و دانشبنیان در توسعه، تولید و فرآوری آن شده است.
وی گفت: گرچه سماق میتواند اقتصاد روستا را دگرگون و به عنوان محصول اصلی کشت شود اما روشهای سنتی تکثیر سماق، پیشرفت کار را برای کشاورزان با مشکل روبرو کرده است.
دبیر هفتمین جشنواره ملی سماق گناباد افزود: توجه به این گونه پتانسیلها و ظرفیتهای تولیدات گیاهان دارویی ضمن اینکه به روستاها استقلال بخشیده، در طول زمان نیز روستاهایی که خالی از سکنه شدهاند با خلاقیت در فرایند تولید و کشت محصولات متنوع و جایگزین کردن محصولاتی که با تغییر اقلیم دچار افت شدهاند میتوانند به مرکز تولید و اشتغال تبدیل شوند.
وی با بیان اینکه روستای خانیک پایتخت سماق مرغوب در جهان است، تصریح کرد: تعاونی سهامداران در راستای فرآوری این محصول در روستای خانیک ایجاد شده و گامی نو در فرآوری، ارتباط با بازارهای جهانی و صادرات این محصول برداشته شده است.
رحمتی با اشاره به اینکه کشاورزان و سرمایهگذاران با قوانین مشکلی ندارند، افزود: بروکراسیهای اداری معضلی بر سر راه سرمایهگذاران هستند که باید در این حوزه فکری برداشته شود.
رضا نصیری فرماندار گناباد در این همایش گفت: شهرستان گناباد دارای پتانسیلهای اقتصادی و کشاورزی بسیاری است و سماق نیز به لحاظ مرغوبیت در سطح جهانی حرف برای گفتن دارد.
وی با اشاره به اینکه مناطق کوهپایه بخش کاخک در شهرستان گناباد مستعد کشت سماق است، افزود: با توجه به کمیت و کیفیت و در شرایط ویژهای که این محصول رشد میکند موجب شده که با فرهنگ مردم گناباد عجین شود.
نصیری با بیان اینکه ظرفیتهای متعددی در حوزه کشاورزی در شهرستان گناباد وجود دارد، اظهار کرد: برای اینکه کشاورزی این شهرستان به کشاورزی اقتصادی تبدیل شود باید دستگاههای اجرایی مربوطه کار اقناعی انجام دهند.
انتهای پیام