دکتر سعید رستمی در گفت و گو با ایسنا عنوان کرد: مسمومیت غذایی از جمله عوارض گوارشی است که اغلب بر اثر استفاده از غذای فاسد یا مواد غذایی که در نگهداری آنها موارد بهداشتی رعایت نشده، بروز پیدا میکند و نوع شدید آن حتی میتواند مرگبار باشد. موارد مسمومیتهای غذایی به ویژه در فصل تابستان و اوج گرما افزایش پیدا میکنند.
مدیر شبکه بهداشت و درمان تالش در تشریح مسمومیت غذایی که به ویژه در فصل گرما موارد آن بیشتر میشود، گفت : مسمومیت غذایی به هر بیماری که ناشی از مصرف غذاهای آلوده باشد، اطلاق میشود. این آلودگیها را میتوان این طور دسته بندی کرد: آلودگیهای ناشی از باکتری ها، ویروس ها یا انگلها یا حتی مواد سمی. هر کدام از این انواع آلودگیها مشکلات خاصی را برای هر فرد ایجاد میکنند. برخی از باکتریها کامپیلو باکتر، سالمونلا، اشریشیاکلی برای افراد دردساز هستند.
رستمی با اشاره به منشأ مسمومیتها، افزود: بیشتر موارد مسمومیتها مربوط به نوع نگهداری یا نوع آماده کردن مواد غذایی میشود. گاهی اوقات نیز سموم مضر یا مواد شیمیایی در غذا وجود دارد، که از طریق کارخانه یا نوع بسته بندی وارد مواد غذایی شده است. این مسمومیتها باعث بروز مشکلات گوارشی میشود. برخی از این مسمومیتها نیز بروز بثورات پوستی و مشکلات فشارخون را در پی دارد.
مدیر شبه بهداشت و درمان در رابطه با علائم اصلی مسمومیت غذایی گفت: حالت تهوع، درد در ناحیه شکم، اسهال، استفراغ، بی اشتهایی و احساس ضعف و حالی برشمرد و گفت : مواد غذایی که میتواند فرد را بیشتر در فصل تابستان دچار مسمومیت کند، انواع گوشتها مانند گوشتهای خام، گوشت ماکیان، مرغ که ممکن است سطح پوست آن پر از آلودگی باکتریایی باشد و اگر خوب شسته نشده یا منجمد و از جالت انجماد خارج نشده باشد، میتواند باعث بروز مسمومیت شود. تخم مرغ خوب پخته نشده هم ممکن است در ایجاد مسمومیت در فرد مؤثر باشد، گوشتهای چرخ کرده هم اگر آلودگی آن ناشی از تماس دست باشد میتوانند فرد را دچار مسمومیت کنند، شیرهایی که به صورت غیر پاستوریزه و به صورت فلهای تولید و به مصرف میرسد، امکان دارد باعث بروز تب مالت شوند، این نوع شیرها به ویژه در فصل گرما میتواند برای افراد مشکلات زیادی درست کنند،غذاهایی مانند انواع پنیرها و گوشتهای پخته شده که به صورت کامل پخته نشدهاند یا اینکه درست از حالت انجماد خارج نشدهاند نیز در بروز مسمومیت در فصل گرما مؤثر هستند.
رستمی به تشریح روند درمان مسمومیت ها پرداخت و گفت: مسمومیت غذایی بین ۲ تا ۶ ساعت پس از مصرف غذا بروز پیدا میکند، اگر فرد در ابتدا اسهال داشت نباید دارویی مصرف کند که اسهال بند بیاید، چرا که اغلب اسهال یا استفراغ باعث میشود که غذای فاسد از بدن بیرون بیاید، اسهال سبب میشود مدفوعی که حاوی آن ماده غذایی مشکل دار است از بدن دفع شود، اما حتما باید مراقب باشیم که تعادل آب و الکترولیتها در بدن بهم نخورد به دلیل همین است که اگر فردی اسهال مزمن داشته باشد و نخواست به پزشک مراجعه کند، میتواند از آبهای خوراکی که به آن «او آر اس» میگوئیم و در همه داروخانهها موجود است، استفاده کند.
مدیر شبکه بهداشت و درمان تالش با اشاره به مهمترین و موثرترین راهکارهای پیشگیری از ابتلاء به بیمارهای قابل انتقال از آب و غذا، تاکید کرد: استفاده از آب آشامیدنی سالم و بهداشتی و رعایت بهداشت مواد غذایی، ضدعفونی میوه و سبزیجات ، شستشوی صحیح دستها با آب و صابون ، جوشاندن کنسرو غذایی به مدت ۲۰ دقیقه قبل از مصرف ، عدم مصرف مواد غذایی ( گوشت ، ماهی تخم مرغ ) به صورت نیم پز ، عدم مصرف یخهای آماده به علت آلوده بودن ، خودداری از خرید مواد غذایی از فروشندگان دوره گرد از مؤثرترین راهکارهای پیشگیری از ابتلاء به بیماری های قابل انتقال از آب و غذا است.
انتهای پیام